Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák személyi jövedelemadó bevallás sokakat érint. Külföldieket is. Azokat,

  • akik Szlovákiában egyéni vállalkozóként vállalkoznak,
  • akiknek Szlovákiában található ingatlan bérbeadásból származott jövedelmük,
  • akik szlovák munkáltatónál dolgoztak és a munkáltatójuk nem készítette el az éves adóelszámolást,
  • akinek egyéb típusú, adó alá vetendő bevételeik voltak.

Az adó alá vetendő jövedelem közé minden olyan jövedelmet be kell vonni, amely személyi jövedelemadó tárgya és nem adómentes. A korlátlan adókötelességű személyeknél az összbevételhez a külföldről származó jövedelmek is beszámítódnak.

Szlovák személyi jövedelemadó bevallás
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Kinek szükséges mindenképp benyújtani

Annak a természetes személynek kel benyújtani személyi jövedelemadó bevallást, akinek a jövedelme 2021-ben meghaladta 2.255,72 eurot, vagy ha a vállalkozásban elhatárolt adóveszteséget mutat ki.

Amennyiben az adószámmal rendelkező természetes személynek a jövedelme nem haladta meg a 2.255,72 eurot, érdemes erről nyilatkozatot beküldeni az adóhatóság felé. Ők ugyanis várni fogják a bevallást és nem tudhatják, hogy az adózó nem teljesíti a kötelességét, vagy csak alacsonyabb a jövedelme a minimális értékhatárnál.

Kinek nem kell benyújtani

Nem szükséges benyújtani 2021-es évre személyi jövedelemadó bevallást annak a természetes személynek, akinek

  • csak munkaviszonyból származott jövedelme és a munkáltatója elvégezte az éves adóelszámolást,
  • a jövedelme levonással adózik,
  • adómentes jövedelme volt.

Meddig kell benyújtani

A 2021-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallást 2022. március 31-ig szükséges benyújtani az adóhatóság felé. Nem csak a jogi személyek, hanem a természetes személyek is elhalaszthatják az adóbevallás benyújtásának határidejét, hasonlóképpen, mint a korábbi években. Megtehetik ezt egyszerű formanyomtatvány kitöltésével, amelyet március végéig kell eljuttatniuk az adóhatósághoz.

Hogyan kell benyújtani

Az egyéni vállalkozók, illetve az önállóan gazdasági tevékenységet végző személyek (SZČO) elektronikusan kötelesek benyújtani az adóbevallást. A munkavállalók megtehetik papíralapon is. Ha aktiválták eID által az adóhatósági portálra való hozzáférésüket, természetesen a munkavállalók is benyújthatják elektronikusan úgy az adóbevallást, mint a halasztásra vonatkozó nyilatkozatot.  

Munkavállalók

Azoknak a munkavállalóknak szükséges benyújtaniuk adóbevallást közvetlenül az adóhatóság felé, akik nem kérték meg a munkáltatójukat, hogy végezze el az éves adóelszámolást. És persze azoknak is, akiknek a munkaviszonyuk mellett más típusú jövedelmük is volt.

A munkavállalók adóbevallására szolgál az FO-A típusú űrlap. Kizárólag a munkaviszonyból származó bevételek adózásánál használatos.

A külföldi munkavállalók, akik szlovák munkáltatónál dolgoztak 2021-ben, lehet nem tudják, hogy nekik kell kérvényezni a munkáltatójuknál az éves adóelszámolás elvégzését. Vagy már nem is dolgoznak Szlovákiában. Kézhez kaptak egy jövedelemigazolást, és jobb esetben valaki közölte velük, hogy adóbevallást kéne benyújtaniuk, ha vissza szeretnének kapni egy kis pénzt.

Ugyanis külföldi munkavállalóknál nem szokták érvényesíteni év közben a gyermekekre igényelhető adókedvezményt. Sem a saját jövedelemmel nem rendelkező házastársra érvényesíthető adókedvezményt. A külföldiek ezeket csak adóbevallás által tudják visszaigényelni.

Abban az esetben is visszakaphatja adójának egy részét, ha szlovák munkaáltatónál csak néhány hónapot dolgozott. Segítséget ezen a linken talál – kattintson ide!

Egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozók és az önálló gazdasági tevékenységet folytató személyek (SZČO) az FO-B típusú adóbevallási űrlapot használják. Ha csak nem átalány alapú költségelszámolást választottak, illetve adónyilvántartást vezetnek, valószínűleg könyvelő szolgáltatásait veszik igénybe. A könyvelőt is megbízhatják az adóbevallásuk benyújtásával.  

Ingatlan bérbeadásból származó bevétel

Külföldi állampolgároknak is származhat bevételük Szlovákia területén helyezkedő ingatlan bérbeadásából. A két ország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szerint abban az országban vetendő jövedelemadó alá, amelyben az ingatlan helyezkedik.

A bérleti díjak adózásáról az 595/2003 számú jövedelemadó törvény 6.§ (3) bekezdése rendelkezik. Ezeknél is az FO-B típusú adóbevallást szükséges használni.

Szerzői jogok alapján származó bevétel

A szerzői jogok alapján származó bevétel lehet aktív és passzív. De ami még lényegesebb, hogy a jogdíj kifizetésekor levonással kell beszedni az adót. Viszont a szerző megegyezhet a kifizetővel abban, hogy ne vonja le az adót, mert ő azt adóbevallás által kívánja rendezni. A kifizetőnek erről a megállapodásról értesítenie kell az adóhatóságot.

A témáról bővebben egy korábbi cikkemben olvashat. A szerzői jogok alapján származó bevételek adójának rendezésére is az FO-B típusú adóbevallási űrlapot szükséges használni.

Kifizetett osztalék után másképp adózunk

A cégtulajdonosok számára kifizetett osztalék levonással beszedett adó alá esik. És mivel a kifizetéskor a társaság befizette a 7% osztalékadót, így a természetes személynek ezt nem is kell feltüntetnie a személyi jövedelemadó bevallásban. 

SZJA adókulcsok

Minden természetes személy, kivéve, ha az év első napján öregségi nyugdíjas státuszban van, érvényesíthet egy általános kedvezményt, amit mi adómentes összegnek (szlovákul „nezdaniteľná čiastka”) nevezünk. Gyakorlatilag ez a 0%-os adókulcs. Külföldi állampolgároknak is jár. 2021-ben 4.511,43 euro után nem kell adózni.

A munkaviszonyból származó jövedelem sávosan 0%, 19% és 25% adókulccsal adózik.

Amennyiben az egyéni vállalkozásból származó jövedelem (595/2003 sz. jövedelemadó törvény 6.§ (1) és (2) bekezdés) nem haladja meg a 49.790 eurot, ezeknél az ú.n. „aktív”  jövedelmeknél 15%-os az adókulcs. Ha meghaladja, mindegy milyen az adóalap, az adó mértéke 19%, illetve 25%.

Úgy a munkaviszonyból származó jövedelem, mint a vállalkozásból származó jövedelem, vagy akár az egyéb típusú jövedelmeknél, ha az adóalap meghaladja a 37.981,94 eurot, az e feletti összeget 25%-os adókulcs alá kell vetni.

35% adókulccsal kell számolni a személyi jövedelemadót, amennyiben ú.n. nem együttműködő országból származik a jövedelem.

Adókedvezmények

Fentebb már említettem a gyermekekre érvényesíthető adóbónuszt. A linkre kattintva olvashat róla részletesen.

A házastársra, akinek nem volt 2021-ben saját jövedelme, szintén adókedvezményt lehet érvényesíteni. Mégpedig 4.124,74 euro összegig.

Jelzáloghitel kamatára vonatkozó adóbónusz, legfeljebb 400 euro összegig. Ennek érvényesítésére vonatkozó feltételeket nem részletezem, mert akár egy újabb cikket is írhatnék csak erről a témáról.  

Mellékletek

A munkavállalók az adóbevallásukhoz csatolják az egyes munkáltatóik által kiadott jövedelemigazolásokat.

Amennyiben gyermekekre érvényesítik az adóbónuszt, a gyermekek születési anyakönyvi kivonatait szükséges csatolni az adóbevalláshoz. De csak első alkalommal. Tehát ha tavaly már csatolták, az idén nem szükséges, hiszen az anyakönyvi kivonat nem változik. Az adóhatóságnál vezetett dossziéban megtalálható.  

Viszont azoknál a gyerekeknél, akik külföldön középiskolába, vagy főiskolára, egyetemre járnak, igazolást kell hozniuk az intézménytől. Az Szlovákiában látogatott iskola igazolását nem szükséges mellékletként csatolni.

Szankciók

Ha az adózó nem jelezte az adóhatóság felé, hogy elhalasztani kívánja az adóbevallás benyújtásának határidejét, és nem is nyújtotta be az személyi jövedelemadó bevallást, szabálysértést követ el. Ezt az adóhatóság 30 eurotól akár 16.000 euroig terjedő bírsággal szankcionálhatja a szlovák Adórend 154.§ értelmében.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.02.20.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!