Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az egyéni vállalkozó adózása rendkívül kedvező Szlovákiában.

A vállalkozót önálló gazdasági tevékenységet végző személynek nevezik (szlovákul samostatne zárobkovo činná osoba = SZČO) a slovák törvények. Ebben a cikkben az egyszerűség kedvéért egyéni vállalkozónak fogom nevezni. Olyan vállalkozóra vonatkoznak a cikkben leírtak, aki vállalkozói engedély, illetve más engedély alapján végzi a tevékenységét.

 

Egyeni_vallalkozo_adozasa_atalany_alapu_koltsegelszamolassal

 

Ki érvényesítheti az átalány költségeket az egyéni vállalkozó adózásának számításánál

Az 595/2003 számú szlovák jövedelemadótörvény értelmében átalány költségeket az adóalap meghatározásánál olyan személy érvényesíthet, akinek:

  • vállalkozási tevékenységből számazik a jövedelme (6.§ (1) bekezdés), illetve más gazdasági tevékenységből (6.§ (2) bekezdés) – például orvosok, művészek, ügyvédek, szakértők, tolmácsok, stb.,
  • a mű felhasználásából, illetve az előadás felhasználásából számazik a jövedelme (6.§ (4) bekezdés).

Továbbá az említett egyéni vállalkozó nem DPH (szlovák ÁFA) fizető, illetve a naptári évnek csak egy részében DPH (szlovák ÁFA) fizető és úgy döntött, hogy nem fog felmutatható adóköltségeket érvényesíteni (azaz nem vezet egyszeri számvitelt)

Mit tartalmaz az átalány költség

Az átalány költség magába foglalja az összes költséget, ami a vállalkozónál felmerül a vállalkozásával kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy már nem érvényesíti költségként külön a telefondíjat, internet díjat, útiköltségeket, élelmezési jegyeket, anyagköltséget, rezsiköltséget, vagy a tárgyi eszközök értékcsökkenését.

Az átalány költség az egész naptári évben elért bevételből számítódik. A vállalkozásban elért bevétel 60%-a, legfeljebb 20.000 EUR érvényesíthető éves szinten átalány adó-költségként.

Egyetlen kivétel, amit még ezen kívül éves szinten költségként elszámolhat az egyéni vállalkozó, az egészségbiztosításra és szociális biztosításra befizetett járulék összege. 

Előnyei

Legelőnyösebb adózást ezzel az adózási formával azok a vállalkozók érik el, akiknek a bevételük éves szinten nem haladja meg a 33.333 EUR. Mivel ennek az összegnek a 60%-a 20.000 EUR.

Éves szinten számítandó a 60% költség. Nem kell havi szinten arányosan csökkenteni abban az esetben sem, ha valaki csak a naptári év egy részében volt vállalkozó és így érte el a 33.333 EUR bevételt.

Előnyt jelenthet az is, hogy nem kell megőrizni a kiadások bizonylatait és nem szükséges számvitelt vezetni. Elegendő a bevételek nyilvántartása. Ezeken kívül még a követelések és a raktárkészlet nyilvántartását szükséges vezetni.

Az adott lehetőséggel azok az egyéni vállalkozók járnak jól, akiknek egyébként alacsonyak a kiadásaik. Főképpen a szellemi tevékenységet végző vállalkozók számára előnyös. Termelő vállalkozásoknál, ahol magasak az anyagköltségek, ez a típusú adózás nem jelent előnyt.

Az átalány költségek nem kombinálhatók valós költségekkel. Ezért ajánlott első sorban kiszámítani azt, hogy a valós kiadások érvényesítése milyen eredményhez vezetne. Ne feledjük azonban, hogy a valós kiadásokat bizonylatokkal alá kell támasztani.

Az átalány költség érvényesítése nem felel meg mindenkinek.

Amennyiben a vállalkozás éves szintű kiadásai meghaladják a 20.000 EUR-t, vagy meghaladják a bevételek 60%-át, nem előnyös ezt az adózási formát választani. 49.790 EUR éves szintű bevétel elérésével meg DPH (szlovák ÁFA) fizetővé válik az egyéni vállalkozó a hozzáadottérték-adó törvény rendelkezései alapján.

Adóalap

Az átalányköltségek érvényesítése után az egyéni vállalkozónak továbbra is joga van az adómentes összeg érvényesítésére és a gyermekekre érvényesíthető adóbónuszra.

Az adómentes összeg 2019-es naptári évre vonatkozóan 3.937,35 EUR. Az egy gyermekre érvényesíthető adóbónusz éves szinten 266,04 EUR. A 6 évnél fiatalabb gyermekre az érvényesíthető adóbónusz éves szinten 532,08 EUR.

A részleges adóalap meghatározása úgy történik, hogy az összbevételből levonjuk a bevétel 60%-át és a befizetett járulék összegét. Majd ebből az összegből levonjuk az adómentes összeget 3.937,35 EUR-t. Így számítottuk ki a vállalkozásra vonatkozó részleges adóalapot. Amennyiben nincs az adózónak más típusú bevétele, a részleges adóalapot szorozzuk 19%-al. Ezzel kiszámítottuk az adót, amelyből levonhatjuk a gyermekekre érvényesíthető adóbónuszt.

A járulékról sem feledkezzünk meg

2019-ben az egyéni vállalkozó minimum járulékfizetési kötelessége havi szinten 224,89 EUR. Ez éves szinten 2.698,68 EUR-t jelent.

A járulékfizetés számításával ebben a cikkben nem untatom a kedves olvasómat. Viszont felhívom a figyelmét arra, hogy a minimum járulékfizetési kötelességnek 28.620 EUR éves szintű bevétel felel meg. Ez felet az éves szintű bevétel felett a fizetendő járulék összege is arányosan emelkedik.

Az egyéni vállalkozó járulékainak számításáról írtam egy régebbi cikkben:  Egyéni vállalkozó biztosítása Szlovákiában A cikkben leírt járulékszámítás folyamata 2019-ben is érvényes. Csupán a minimum járulékösszegek változtak. A 2019-ben érvényes minimum járulékösszegekről másik cikkben írtam: Emelkedtek a szlovák egyéni vállalkozó járulékai 2019-ben

Szeretném még megjegyezni, hogy az egyéni vállalkozás bejelentésével párhuzamosan csak az egészségbiztosítási járulék fizetése válik kötelezővé. A szociális biztosítás járulékait csupán a következő naptári év július 1.-től köteles fizetni az egyéni vállalkozó. Amennyiben az előző naptári évben a vállalkozásából származó bevételei nem érték el az 5.724 EUR-t, ismét egy évig nem köteles a szociális biztosítás járulékait fizetni. Azonban senkinem nem ajánlom, hogy szociális biztosítás nélkül maradjon.

Példák

A táblázatban az összegek EUR-ban vannak feltüntetve.

WP Data Tables

 

Nem számoltam a táblázatban a gyermekekre érvényesíthető adóbónusszal. Ennek összegét a gyermekek kora és száma alapján gyakorlatilag a befizetendő adóból lehet levonni.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,  itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.06.16.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!