DPH (szlovák ÁFA) regisztráció

igénylése céljából kattintson ide!

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Szlovák ügyfélkapu és az alternatív hitelesítő eszköz külföldieknek

A szlovák cégek azon ügyvezetői, akik szlovák állampolgárok, hozzáférést kaptak az általuk vezetett cég központi ügyfélkapujához. Fontos, hogy egy külföldi cégvezető is tudja, mi történik a szlovák cége ügyfélkapujában. Ne csak a könyvelőjére, vagy más megbízott személyre hagyatkozzon. A nyelvi akadályokat könnyű leküzdeni online fordítók segítségével. Hogyan érhető el a szlovák ügyfélkapu a külföldiek számára, akik nem rendelkeznek szlovák személyigazolvánnyal – olvassa tovább a cikkben.

bővebben

Adóoptimalizálás szlovák céggel – valóban megéri?

Adóoptimalizálás szlovák céggel – megéri-e? Főképpen kis vállalkozás esetében meggondolandó. A költségek összegén múlik, hogy végeredményben nyereséges lesz-e a szlovák cég. A gazdasági környezet és a vállalkozók mentalitása szlovák és magyar viszonylatban eléggé hasonló. A szlovák nyelv ismerete okozhat gondot. Viszont adóoptimalizálás szlovák cég segítségével jogi és adózási korlátokat súrolhat. Nézzük részletesen tovább a cikkben.

bővebben

Adóköltségek Szlovákiában és ezek korlátozásai

A szlovák jövedelemadó törvény egyaránt vonatkozik cégekre és az egyéni vállalkozókra. Mindkét esetben az 595/2003 számú jövedelemadó törvény költségekre vonatkozó közös paragrafusait kell figyelembe venni. Ehhez csatlakoznak még más típusú korlátozások, mint például az átalány költségérvényesítés magáncélra is használt eszközöknél, a DPH érvényesíthetősége költségként, a bankkártyával történő fizetések korlátozása, és a készpénzfizetési korlátozás.

bővebben

A DPH regisztráció előtti beszerzések DPH – szlovák áfa visszaigénylése

Az újonnan regisztrált DPH (szlovák ÁFA) adóalany visszaigényelheti az előzetesen felszámított hozzáadottérték-adót (DPH-t), amelyet még a regisztráció előtt fizetett ki. Visszaigényelheti így az általa vásárolt termékek és szolgáltatások DPH tartalmát. Egyszerűen fogalmazva – a hozzáadottérték-adót olyan termékekből és szolgáltatásokból lehet visszaigényelni, amelyek a DPH regisztráció időpontjában még nem lettek felhasználva. Milyen termékekből és szolgáltatásokból igényelhető vissza a DPH és hogy kell számítani a visszaigénylendő adót, megtudhatja ebben a cikkben.

bővebben

Könnyítés a szlovák transzferár nyilvántartás készítéséhez

A szlovák transzferár szabályok 2015-től aggasztják a kisvállalkozókat. Szlovákiában ugyanis sokkal szélesebb kört érint ez a téma, mint Magyarországon. Gyakorlatilag nem volt semmilyen alsó értékhatár, ami felett kellett volna csak transzferár dokumentációt készíteni. Így minden kapcsolt vállalkozás között létrejött üzletet dokumentálni kellett. Az új pénzügyminisztériumi útmutatás módosítja a teltételeket, miszerint az egyes típusú ügyletekre a teljes, az alapszintű, vagy az egyszerűsített transzferár nyilvántartás készítésének kötelesége vonatkozik. Az útmutatás mellékleteként lett közzé téve egy formanyomtatvány, amelyben csupán fel kell sorolni az egyes ügyleteket és feltüntetni az ügyletek értékét.

bővebben

Hogyan alakulnak a szlovákiai bérek 2020-ban

A szlovákiai bérek 2020-ban nemcsak a magasabb minimálbér miatt lesznek kedvezőbbek. Alacsonyabb adót vonnak majd le a munkavállalónak. Ugyanis emelkedett az adómentes összeg. Továbbá a gyermekekre érvényesíthető adóbónusz is emelkedik. Így a munkavállaló nettóban több pénzt vihet haza 2020-ban.

bővebben

Magasabb minimálbér szlovák munkavállalóknak 2020 január 1.-től

A szlovák kormány október 2.-án kormányrendelet által jóváhagyta és közzé tette a 2020-as naptári évben érvényes minimálbért a munkavállalók számára. A cikkben nemcsak az összegekről van szó. A minimálbér kihatással van a bérpótlékokra, az egészségbiztosítási járulékkedvezményre, az adóbónusz jogosultságára és a külföldi állampolgárok szlovák egészségbiztosítására.

bővebben

Külföldi kiküldetés Szlovákiából

Szlovákiából külföldre kiküldött munkavállalónak a munkáltatója köteles téríteni az útiköltségeit, szállásköltségeit, étkezésével kapcsolatos költségeket, üzemanyagot, gyógyászati költségek biztosítását, kötelező védőojtás költségét, a családja látogatásának útiköltségét és további kiadásokat, amelyek felmerültek a szolgálati úttal kapcsolatban. Egyéb költségeket is téríthet a munkáltató, de ezek nem igénylehetők a törvény alapján. Zsebpénzt is kaphat a külföldre kiküldött munkavállaló, de erre már a munkáltató nem kötelezhető.

bővebben

Mire érdemes figyelni szlovák cég vásárlás esetén

Egy régebbtől létező szlovák cég vásárlás esetén arra kell figyelni, hogy megvan-e a hozzáadottérték-adó regisztrációja, illetve milyen típusú DPH regisztrációja van. A vásárlásra kiszemelt cég adatai iránt a cégbírósági nyilvántartásban és a statisztikai hivatal nyilvántartásában is tudunk érdeklődni. Le tudjuk kérni az előző évek nyilvános beszámolóit – linkek a cikkben. Az adásvétel lebonyolításához és az új tulajdonos cégbíróság általi bejegyzéséhez az adóhatóság beleegyezése is szükséges.

bővebben