Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Szlovák minimálbér 2022

Töltse le az ingyenes anyagot – kattintson ide!

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Magasabb értékű étkezési utalvány jár a munkavállalóknak júniustól

A szlovák munkáltató köteles meleg étel fogyasztását biztosítani és hozzájárulni a munkavállalók étkezési költségeihez. Ennek legelterjedtebb módszere az étkezési utalvány, amit nálunk a köznyelven kajajegynek neveznek. A munkáltató étkezési hozzájárulásának összege a kiküldetésre vonatkozó étkezési pótlék legalacsonyabb sávjából számítódik. A kiküldetésnél alkalmazott étkezési pótlék összegeit emelték nemrégiben.

bővebben

Magasabb a költségtérítés saját autó használata után

Nem csak a munkavállalók, hanem az ügyvezetők is, és bizonyos esetekben a cégtulajdonosok is igényelhetnek költségtérítést a cégtől az üzleti út megvalósítása után. Sőt, még az egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Amennyiben saját gépjárművel tették meg az üzleti utat, üzemanyag költségen kívül átalány kilométer-pótlék is illeti őket.

bővebben

Szlovák transzferár szabályok 2023. januártól egyértelműbbé váltak

A szlovák transzferár szabályok gyakorlatilag minden határon átnyúló tevékenységre és magyar tulajdonú szlovák cégre vonatkozhatnak. Függetlenül attól, hogy a vállalkozásnak kell-e transzferár dokumentációt készíteni, vagy az előírások mentesítik ez alól a kötelezettség alól, a piaci ártól való eltérés esetén jövedelemadó-alapot kell növelnie. Nem csak az erre vonatkozó rendelkezések módosultak 2023. január 1-től a szlovák jövedelemadó törvényben. Párhuzamosan a PM útmutatás rendelkezéseit is kiigazították.

bővebben

Adóalap adómentes része a szlovák SZJA-nál 2023-ban

Adóalap adómentes része gyakorlatilag nulla százalékos adókulcsnak felel meg az adózó természetes személy szlovák személyi jövedelemadójának számítása során. Egyszerűnek tűnik, mégis bonyolult feltételrendszer kötődik hozzá. A cikkben összefoglalom, ki számolhat vele, milyen feltételek teljesítése mellett, és milyen jövedelemszintig.

bővebben

Egyszerűen elhalasztható az adóbevallás benyújtásának határideje Szlovákiában

A jövedelemadó törvény úgy határoz, hogy a személyi jövedelemadó bevallást és a társaságiadó bevallást a tárgyi évet követő naptári évben március 31-ig kell benyújtani az adóhatóság felé. Egy másik paragrafusban rendelkezik arról is, hogy elhalasztható az adóbevallás benyújtásának határideje.

bővebben

A 100 napnál régebbi tartozás után vissza kell fizesse a DPH-t

Az esedékességtől számított 100 napon belül a régebbi tartozás után az adófizető vevőnek vissza kell utalni az adóhatóság felé a korábban visszaigényelt DPH-t, amennyiben a számla értékét nem fizette ki. Ez egy új szabály, amely 2023. január 1-től lépett érvénybe. A termékértékesítésnél, illetve szolgáltatás igénybevételekor kiállított számlákra vonatkozik.
A fizetési fegyelem javítása érdekében Szlovákiában az állam olyan új intézkedéseket vezetett be, amelyek hatással vannak az áruk és szolgáltatások szállítóira és vevőire egyaránt.

bővebben

Emelkednek a bérpótlékok – munkavállalók örülnek, munkáltatók kevésbé

Korábban, azaz 2020 előtt a bérpótlékot a minimálbér mindenkori aktuális értékéből számították. 2021-től fix összegekben állapították meg, azaz befagyasztották. Ugyanez vonatkozott a 2022-es bérpótlékokra. A Munka Törvénykönyvének tavaly decemberben elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy 2023-ban nem csak emelkednek a bérpótlékok, hanem ismét az aktuális minimálbérből lesznek számítva. De csak júniustól.

bővebben

Egy minimális egészségbiztosítási járulékot kell fizetni januártól

A szokásos munkaviszonyban dolgozók ne aggódjanak. Az intézkedés azokra vonatkozik, akik túlzottan minimalizálni próbálják a járulékfizetési kötelességüket. Egy bizonyos minimális egészségbiztosítási járulékot csak a munkavállalónak és az ügyvezetőnek kell fizetni, a munkáltatónak nem.

bővebben

Mit hozott az adómérték csökkentésén kívül a 2023-as DPH törvény?

A törvényhozók 2022. december 6-án fogadták el a szlovák hozzáadottérték-adó törvény több módosítását. Alább található egy áttekintés a 2023-as DPH törvény fontosabb jóváhagyott változásairól. Némelyek csak 2024-től lépnek majd hatályba, feltéve, ha addig nem módosítják ezeket a rendelkezéseket.

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!