Prémium tartalom

2021-es Jövedelemigazolás magyar fordítása

ide kattintva ingyenesen letölthető.

Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Szlovák minimálbér 2022

Töltse le az ingyenes anyagot – kattintson ide!

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

2021-es szlovák jövedelemigazolás és ennek magyar fordítása

A munkavállalók 2022. február 15-ig kérvényezhetik a munkáltatójuknál, hogy végezze el a 2021-re vonatkozó éves adóelszámolást. Ellenkező esetben a munkavállalónak kell benyújtani az adóbevallását az adóhatóság felé. Ha csak nem egy másik munkáltatót kér meg az éves adóelszámolás elvégzésére. Mindkettő alapjául szolgál a jövedelemigazolás, amelynek magyar nyelvű fordítása letölthető a cikkből.

bővebben

Mit tartson szem előtt a szlovák cég vezetője 2022. januárban

Ebben a cikkben egy összefoglaló áttekintést adok a szlovák cég vezetője számára arról, hogy milyen változások érintik a vállalkozását 2022-es év kezdetével. A rendszeres olvasóim tudják, hogy olyan interaktív bejegyzéseket is készítek, amelyekbe belinkelem az egyes bekezdésekben említett témával kapcsolatos részletes cikket. Így bővebben áttanulmányozhatja azt a rész, ami épp az Ön vállalkozását érinti. Akár egy kisebb kiadványnak is megfelel.

bővebben

Intrastat SK – változások 2022-től

Az Intrastat SK rendszer olyan statisztikai felmérések rendszere, amely lehetővé teszi az EU-tagállamok közötti árukereskedelemre vonatkozó adatok gyűjtését, feldolgozását és szolgáltatását. Ez Szlovákia viszonylatában a Szlovák Köztársaság és a tagállamok közötti áru-beérkezés és áru-kiszállítás statisztikai felmérését jelenti. A 2022-re vonatkozó Intrastat SK adatszolgáltatás lényeges változásai közé tartozik a küszöbértékek emelése és az üzleti partner HÉA számának feltüntetése.

bővebben

A szlovák munkabérből való levonás szabályai módosulnak 2022-től

Alkalmazható többféle szlovák munkabérből való levonás. A munkáltatónak tudni kell besorolni a kötelező levonás típusát. Ezen túlmenően azt is tudnia kell, hogy az egyes típusoknál mennyi az, amihez nem nyúlhat. A levonásmentes munkabérrész a létminimum összegéből számítódik. A számítás módja változik 2022. január 1-től.

bővebben

Megújult adó megbízhatósági index és következményei, vállalkozó eltiltása

Az adóhatóság belső kritériumok szerint minősíti az adózókat a korábbi adóügyi fegyelmük alapján. 2022-től nyilvános és transzparens lesz ez a mutató. Az adó megbízhatósági indexnek elsősorban motiváló jellegűnek kell lennie, és nem az adózó kockázatosságának értékelése. Az adórend módosítása továbbá lehetővé teszi az adóügyleg nem megbízható természetes személyek eltiltását vállalkozások irányításától. A cikkben még további módosításokról írok.

bővebben

Szlovák munkavállalás

A szlovák munkavállalás feltételei iránt külföldiek is érdeklődnek. Egyik oldalon a munkavállalók, akik szlovák céghez jönnek dolgozni. Vagy szlovák cég alkalmazásában dolgoznak más EU tagállamban. Másik oldalon munkáltatóként is érdekeltek a külföldiek. Szlovák cég magyar tulajdonosát az érdekli, hogy ő maga hogy lehet Szlovákiában alkalmazva és ez előnyösebb lenne-e számára. Másrészt szlovák alkalmazottakat foglalkoztat, ezért szeretne rálátást a szlovák előírásokra. Ezt az összefoglaló cikket azzal a céllal készítettem, hogy mindenki megtalálja benne egy helyen azokat az alapvető és fontos információkat, amik őt érdeklik.

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!