Prémium tartalom

Gyakran feltett kérdések

a szlovák közösségi adószámról – kattintson ide! 

Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Webáruház indítása és működtetése

Kattintson ide és töltse le az ingyenes kiadványt !

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Fellebbezés szlovák adó ügyekben

Néha előfordul olyan adóhatósági döntés, amely bírságot szab ki vagy adót vet ki az adóalanyra. Vagy csupán elutasító válasz lehet az adózó kérelmére. Az adórend szerint fellebbezés szlovák adó ügyekben lehetséges, kivéve, ha a fellebbezés lehetősége kifejezetten kizárt. A fellebbezés szlovák adórend általi szabályozásáról szól a cikk.

bővebben

Hozzáadottérték adó visszatérítése külföldről

Szlovák hozzáadottérték-adó fizető vállalkozás, amely külföldön vásárolt terméket, vagy szolgáltatást vett igénybe, kérelmezheti ebben a másik országban, hogy visszakaphassa a felszámított adót. A hozzáadottérték adó visszatérítése külföldről feltételekhez kötött. Nem minden külföldön megfizetett adót lehet visszaigényelni. Az eljárás bonyolult, de nem megoldhatatlan.

bővebben

Gépjármű határon túli használata, kölcsönzése – feltételek, adólevonás

Egy szlovák cég tulajdonában lévő gépjármű határon túli használata többféle célból történhet. A vállalkozások kölcsönözhetnek egymásnak másik országba is cég tulajdonában lévő gépjárművet, illetve munkagépeket. Akár mozdonyt, vagy hajót is. Ilyen esetben megtörténhet, hogy mindkét országban kell adót fizetni a bérleti díj után.

bővebben

Vállalkozási formák a Szlovákiai tevékenységhez

Milyen vállalkozási formák választhatók a Szlovákiai vállalkozási tevékenységhez? Ez a kérdés leggyakrabban akkor merül fel, amikor egy külföldi vállalkozás Szlovákia területén is kívánja kibontakoztatni az üzleti tevékenységét. Akár termékeket értékesít, akár határon átívelő szolgáltatást nyújt. A cikkben sorra vesszük a különböző formák feltételeit, előnyeit és hátrányait – állandó telephelyet, szervezeti egységet (kirendeltséget, fióktelepet), önálló kereskedelmi társaságot vagy leányvállalatot.

bővebben

Számlázás a szlovák vállalkozásból EU-n belüli szolgáltatásoknál

A közösségi szolgáltatások és a számlázás a szlovák vállalkozásból gyakran visszatérő témák a konzultáción belül. A múltheti cikkem folytatását az ihlette, hogy többször is megkaptam a következő kérdést: Mit kezdjen a magyar vállalkozó, illetve a könyvelője egy szlovák szolgáltatótól származó számlával, amin nem szerepel közösségi adószám? Véleményemet olvassa tovább a cikkben!

bővebben

A szlovák céges autó használata során 20 százalékkal több üzemanyagot lehet elszámolni

A szlovák céges autó használata során három különböző módon számolható el az üzemanyagköltség. Az egyes lehetőségek között az a különbség, hogy a céges autó kizárólag a vállalkozással kapcsolatban van használva, vagy magánjellegű utakra is igénybe veszik. Másik szempont, hogy a gépjármű üzemeltetője vezet-e az autó használatáról tételes nyilvántartást, vagy nem. 2020. július 21.-től érvényes egy átfogó törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a szlovák céges autó használata során bizonyos esetben 20%-al több üzemanyagot lehet adóköltségként elszámolni.

bővebben

Közösségen belüli szolgáltatások és a közösségi adószám

Már elég jól beépült a vállalkozók tudatába, hogy a közösségen belüli szolgáltatások nagy része 0% hozzáadottérték-adóval számlázandó, mivel fordított adózás (reverse charge) érvényesül. Ennek az a feltétele, hogy mindkét fél – a megrendelő és a szolgáltató is a saját országában rendelkezzen közösségi adószámmal. Mi a további teendő és mit kell tenni, ha esetleg nem így van – erről szól a cikk.

bővebben

EU-val kezdődő közösségi adószám a hibásan kiállított számlán

2020-ban még inkább fellendült világszerte az online kereskedelem. Ezen belül megnövekedett az online nyújtott szolgáltatások száma is. Egyre gyakrabban igénylünk elektronikus szolgáltatást EU-n kívüli országokból. Az ott letelepedett vállalkozásokat nevezzük harmadik országbeli cégeknek. Ezektől a szolgáltatóktól kapunk olyan számlát, amin megjelenhet az EU-val kezdődő közösségi adószám. Mit kezdjünk egy ilyen számlával? Egyáltalán jól van-e ez így kiállítva? Olvassa tovább a cikkben!

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon hozzám!