Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Szlovák minimálbér 2022

Töltse le az ingyenes anyagot – kattintson ide!

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Adóbefizetés elhalasztása vagy fizetés részletekben

Sokan éltek a lehetőséggel, hogy a társaságiadó és személyi jövedelemadó benyújtásának határidejét elhalasztották június végéig. Eddig a határidőig szükséges az adót is befizetni. Közeleg a határidő és ez néhány adózónak ismét fejfájást okozhat. Többen azért is döntöttek a halasztás mellett, mert márciusban nem volt elegendő pénzük az adó befizetésére. Számukra kapóra jöhet az részletes információ, miként lehetséges az adóbefizetés halasztása. Mennyibe kerül és milyen feltételeket szükséges teljesíteni – olvassa tovább a cikkben.

bővebben

Mit érdemes tudni szlovák cég indítása előtt?

Néhány nemrég folytatott konzultáció tapasztalatai és ott elhangzott kérdések alapján késszült ez a cikk. Mindenképp egy szlovák cég indítása előtt érdemes tájékozódni az iránt, mi működik másképpen Szlovákiában. A tájékozatlanság később sok pénzbe kerülhet. De legfőképpen eldöntheti azt, hogy egyáltalán érdemes-e szlovák céget alapítani, vagy egyszerűbb lenne más formában – pl. állandó telephely által végezni Szlovákiában a vállalkozási tevékenységet. Vagy csak egyszerűen határon át nyújtani a szolgáltatását, vagy értékesíteni a termékeit.

bővebben

Szlovák beszámolók elhelyezése nyilvános jegyzékben

Ha Önnek is van szlovák cége, az is érdekelheti Önt, hogy mi történik a cég beszámolójával, miután azt a könyvelője elkészíti és benyújtja a szlovák adóhatóság felé. A cikkben nem csupán arról olvashat, hogy hogyan történik a szlovák beszámolók elhelyezése, hanem arról is, hogy kik láthatják, hol és miként találják meg.

bővebben

Szlovák cégben alkalmazott külföldi munkavállalók dolgozhatnak-e nyugateurópában?

Utolsó időben néhányszor találkoztam következő helyzettel: külföldi tulajdonos alapít (vagy vesz) egy szlovák céget, majd ebben a cégben alkalmazza munkaviszonyban a honfitársait, akik nem Szlovákiában élnek. Kiküldi őket például Ausztriába ápolónak, vagy Németországba építőipari munkákat végezni. Ezt a témát most nem a külföldi munkavállalók szemszögéből vizsgálom, mert ők valószínűleg örülnek, hogy van munkájuk.

bővebben

Hogy befolyásolja a globális minimumadó a magyar vállalkozók jelenlétét Szlovákiában?

A nemrég bevezetett globális minimumadó szlovák megfelelője a „kiegyenlítő adó” kifejezés (szlovákul „dorovnávacia daň”). Az új adónemről szóló tőrvényt Szlovákiában 2023. december 23-án hirdették ki. A több országban működő üzleti csoportok és a nagy hazai cégcsoportok minimális szintű adózását hivatott biztosítani.

bővebben

A1 igazolás szlovák munkavállalónak – 24 órán belül megkaphatjuk

A Szociális Biztosítónál korábban is elektronikusan igényelhető volt az A1 igazolás szlovák munkavállalók számára. Ezt a folyamatot sikerült 2023 decemberében a szlovák társadalombiztosítási intézménynek olyan szinten automatizálni, hogy az igazolást akár 24 órán belül kézhez kapja a kiküldetés előtt álló munkavállaló, illetve az önállóan gazdasági tevékenységet végző személy.

bővebben

Gépjárműadó Szlovákiában január végéig esedékes

Minden naptári év elején az adózók első tennivalóik közé tartozik a gépjárműadó Szlovákiában. Mégpedig nem csak annak kiszámítása, hanem az adóbevallás benyújtása és az adó befizetése. Ezeket január végéig szükséges megoldani. A cikkben ahhoz adok támpontokat, hogy miket szükséges szem előtt tartani az adózónak.

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!