Prémium tartalom

Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Szlovák minimálbér 2022

Töltse le az ingyenes anyagot – kattintson ide!

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Melyik ország TB rendszeréhez tartozik – munkáltató vagy a munkavállaló a felelős?

EU-s állampolgár egyidejűleg csak egy tagállamban lehet a társadalombiztosítás részese. Az történt, hogy a szlovák Szociális Biztosító felszólította a magyar munkáltatót, hogy utólag fizesse a járulékokat egyik munkavállalója után a szlovák intézmények felé egy rövidebb, de két évvel korábbi időszakra. Mit tehet a magyar munkáltató? Olvassa a cikkben.

bővebben

Szlovák cég létrehozásában gondolkozik? Mit tartson szem előtt

Magyar vállalkozók számára több megfontolásból is fontos lehet egy szlovák cég létrehozása. Első sorban a piachódítás számukra a legfontosabb. Szolgáltatásoknál a cég szabad kapacitásának határokon túli kihasználása is érdekes lehet. Ebben a cikkben áttekintés adok azokról a témákról, amiket érdemes megfontolni még mielőtt indítják a cégnyilvántartási bejegyzés folyamatát. Az anyag annál érdekesebb, hogy további cikkek belinkelésével részletesen rávilágít az egyes témakörök útvesztőire.

bővebben

Szlovák minimálbér 2022

A minimálbér meghatározását minden évben a szociális partnerek tárgyalásai előzik meg. Mivel idén sem sikerült konszenzusra jutni a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek, ezért a törvényben rögzített módon került meghatározásra a szlovák minimálbér 2022 –es naptári évre. A cikkből letölhet egy ingyenes anyagot, amely a munkaigényesség 6 fokozatának megfelelő bérminimum összegeit, aktuális bérpótlékok összegeit, és bérszámfejtési példákat is tartalmaz.

bővebben

Adómegállapítási eljárás szlovák adórend szerint

Az adómegállapítási eljárás az adóellenőrzés következő szakasza, amelyet csak akkor hajt végre az adóhatóság, ha a jegyzőkönyvvel együtt kiküldték a felszólítást az adóalanynak a jegyzőkönyvvel kapcsolatos észrevételei benyújtására. Az adómegállapítási eljárásról a szlovák adórend 68.§-a rendelkezik. A gyorsított adómegállapítási eljárásról meg a 68a.§ rendelkezik.

bővebben

Kerekítési szabályok – nem fogunk használni 1 és 2 centeseket

A 18/1996 számú törvény rendelkezik az árakról és árazásról. Ennek a törvénynek a módosításával kerülnek bevezetésre a kerekítési szabályok. A rendelkezés célja, hogy a kerekítés következtében ne kelljen használni a két legkisebb érmét. Ennek következtében csökkennek a vállalkozások költségei az aprópénz tárolásával, szállításával és beváltásával kapcsolatban. Nem utolsó sorban, a pénztárcánkban kevesebb fém lesz.

bővebben

Ingyen ebéd a gyermeknek vagy adóbónusz a szülőnek?

Az eddigi ingyen ebéd a gyermekeknek általánosságban megszűnt 2021. augusztus 1-től. Emelkedett viszont a gyermekekre érvényesíthető adóbónusz. Csakhogy erre nem minden szülő jogosult. A gyakorlatban olyan helyzet keletkezett, hogy épp a legjobban rászoruló gyermekek maradtak volna meleg ebéd nélkül. Így különböző kivételek léteznek.

bővebben

SRO ügyvezető járulékai miként lehetnek a legalacsonyabbak?

Semmi nem zárja ki azt, hogy a tulajdonosnak munkaviszonya legyen a saját cégében. A foglalkoztatási formák bármelyikét választhatja. Ha az ügyvezetői tevékenység díjazással jár, ebből személyi jövedelemadó előleget és járulékokat is le kell vonni. Hasonlóképpen, mint a munkabérből. Mégis vannak esetek, amikor kedvezőbb a végeredmény – erről szól a cikk. Olvassa tovább!

bővebben

Teljesítési és garanciális visszatartás az építőipari szolgáltatásoknál

A teljesítési visszatartás intézménye jó példa arra, hogyan hozott létre az építőipari gyakorlat a saját szükségleteire egy védelmi mechanizmust, mely az építtető és kivitelező jogainak és kötelezettségeinek biztosítására szolgál. A visszatartás jellegéből és céljából adódóan rendszeresen szerződéses megállapodásként fordul elő a kivitelezési szerződésekben az építési projektek megvalósításánál. Akár állami támogatásból, mind magánforrásokból történő finanszírozás esetén.

bővebben

Tőkealap – hogyan adjunk kölcsön a saját szlovák cégünknek

A tőkealap több féle módon is megközelíthető. Alapvető szabályozását a Kereskedelmi Törvénykönyvben találjuk. A számvitelben való kimutatását a számviteli törvény és ahhoz fűződő pénzügyminisztériumi rendeletek szabályozzák. Nem utolsó sorban a jövedelemadó tőrvény rendelkezéseit is figyelembe kell venni. Főképpen a tőkealap kifizetésénél, illetve felhasználásánál.

bővebben

Szabadság terjedelme szlovák munkavállalónál – mi köze a kiküldetéshez?

Amennyiben a kiküldetés országában kedvezőbbek a munkafeltételek, a kiküldött munkavállalóknak is biztosítani kell ugyanezeket a feltételeket. Ez nem csupán a munkabérre vonatkozik. A szabadság terjedelmét is ugyanolyan szinten kell biztosítani a kiküldött munkavállalónak. Amennyire ismerem a magyar előírásokat, általában kedvezőbb feltételeket biztosít a magyar Munka Törvénykönyve. De a gyakorlatban előfordulhat olyan eset, hogy a szlovák rendelkezések biztosítanak jobb feltételeket a kiküldött magyar munkavállalónak. Olvassa tovább a cikket, talál erre példát.

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!