Prémium tartalom

Gyakran feltett kérdések

a szlovák közösségi adószámról – kattintson ide! 

Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Járulékfizetés Szlovákiában magyar munkáltató által – elévülés a szociális biztosítónál

Többször is történt már, hogy azügyben kerestek fel olvasóim, mert levelet kaptak a szlovák szociális biztosítótól. Ebben felszólították a magyar munkáltatót, hogy teljesítse régi kötelességeit. Az első kérdés általában az, hogy egy magyar munkáltatót milyen esetben illet járulékfizetés Szlovákiában? A második kérdés meg általában az, hogy mennyi idő után hivatkozhatnának elévülésre? Nézzük meg részletesen a cikkben, hogy miről is van szó.

bővebben

Adózó bankszámlája az adóhatóságnál

Szlovákiában az adózó csak úgy tudja befizetni az adót, ha ismeri a saját egyedi bankszámlájának számát. Ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra és a cégekre egyaránt. Személyes bankszámlájuk van azoknak a külföldi vállalkozóknak is, akik szlovák közösségi adószámmal rendelkeznek (alkalmi árusok, webáruházak, építőiparban tevékenykedők), vagy akik szlovák állandó telephellyel rendelkeznek. Számukra mindenképp értékes ez a cikk.

bővebben

Milyen esetben érdemes szlovák cégre vásárolni autót?

Csak akkor érdemes szlovák cégre vásárolni autót, ha a cégnek telik rá. Vagy tud annyi profitot termelni, hogy törleszteni tudja a gépjármű vásárlás céljából felvett hitelt és annak kamatait. Nem kérdés, hogy a gépjármű a vállalkozás tulajdonába kerüljön, ha napi szinten hozzájárul a vállalkozás működéséhez. Amennyiben többet lenne használva magáncélú utakra, inkább magántulajdonba kerüljön vásárlás után.

bővebben

Társasági adóelőleg Szlovákiában 2021-ben

A társasági adóelőleg olyan kötelező adófizetés, amelyet egy adóidőszak alatt fizet az adózó, amikor az adott időszak tényleges adókötelessége még nem ismert. Az adóelőleg az előző adóidőszak adókötelessége alapján számítódik. A társasági adóelőleget euróban kell fizetni az adókezelőnek. Az adóidőszak lejárta után az adóidőszakra kifizetett adóelőlegek az adókötelességbe beszámítódnak.

bővebben

Adóbónusz jelzáloghitel kamatai után

A gyermekekre érvényesíthető adóbónuszon kívül a szlovák jövedelemadó törvény lehetővé tesz további adókedvezményt igénybevételét is. Ez pedig az adóbónusz jelzáloghitel kamatai után. A kifizetett jelzáloghitel kamatok 50%-ával, de legfeljebb 400 EUR-al csökkenthető közvetlenül a személyi jövedelemadó. Ebben a cikkben az adókedvezmény érvényesíthetőségének feltételeit nézzük meg közelebbről.

bővebben

Hogyan számítódik az étkezési pótlék külföldi üzleti utaknál

Szlovákiában az útiköltségek térítését külön törvény szabályozza. Az útiköltség térítése magába foglalja az étkezési pótlékot is. Ez nem bérelem, hanem „térítés”. Van kötelező része és pluszban „adható” formája is. A kötelező útiköltség térítést mindenképp meg kell adni az üzleti útra kiküldött munkavállalónak.

bővebben

Elkésett szlovák ÁFA regisztráció – megoldások és következmények

Az adóalany nem vette észre, hogy a forgalma meghaladta a 49.790 EUR-t, és a szlovák ÁFA regisztráció kérvényét nem nyújtotta be, vagy csak sokkal később kérvényezte. Ez azért is előfordulhat, mivel nem naptári évet kell figyelembe venni, hanem minden esetben az utolsó egymást követő 12 naptári hónapot. A külföldi személyek viszont kötelesek szlovák közösségi számért folyamodni, mielőtt megkezdik az adóköteles tevékenységüket a Szlovák Köztársaság területén. Nem ritkán nem is tudnak róla, hogy ilyen kötelességük van. Mindkét esetben a törvény számol az elkésett adóregisztrációval. Rendelkezik arról, hogy mi a teendő.

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!