Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Szlovák minimálbér 2022

Töltse le az ingyenes anyagot – kattintson ide!

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Szlovák cégben alkalmazott külföldi munkavállalók dolgozhatnak-e nyugateurópában?

Utolsó időben néhányszor találkoztam következő helyzettel: külföldi tulajdonos alapít (vagy vesz) egy szlovák céget, majd ebben a cégben alkalmazza munkaviszonyban a honfitársait, akik nem Szlovákiában élnek. Kiküldi őket például Ausztriába ápolónak, vagy Németországba építőipari munkákat végezni. Ezt a témát most nem a külföldi munkavállalók szemszögéből vizsgálom, mert ők valószínűleg örülnek, hogy van munkájuk.

bővebben

Hogy befolyásolja a globális minimumadó a magyar vállalkozók jelenlétét Szlovákiában?

A nemrég bevezetett globális minimumadó szlovák megfelelője a „kiegyenlítő adó” kifejezés (szlovákul „dorovnávacia daň”). Az új adónemről szóló tőrvényt Szlovákiában 2023. december 23-án hirdették ki. A több országban működő üzleti csoportok és a nagy hazai cégcsoportok minimális szintű adózását hivatott biztosítani.

bővebben

A1 igazolás szlovák munkavállalónak – 24 órán belül megkaphatjuk

A Szociális Biztosítónál korábban is elektronikusan igényelhető volt az A1 igazolás szlovák munkavállalók számára. Ezt a folyamatot sikerült 2023 decemberében a szlovák társadalombiztosítási intézménynek olyan szinten automatizálni, hogy az igazolást akár 24 órán belül kézhez kapja a kiküldetés előtt álló munkavállaló, illetve az önállóan gazdasági tevékenységet végző személy.

bővebben

Gépjárműadó Szlovákiában január végéig esedékes

Minden naptári év elején az adózók első tennivalóik közé tartozik a gépjárműadó Szlovákiában. Mégpedig nem csak annak kiszámítása, hanem az adóbevallás benyújtása és az adó befizetése. Ezeket január végéig szükséges megoldani. A cikkben ahhoz adok támpontokat, hogy miket szükséges szem előtt tartani az adózónak.

bővebben

Konszolidációs csomag – a szlovák „salátatörvény” mégis érvénybe lép 2024-től

A konszolidációs csomag, melyet december elején hagyott jóvá az új szlovák kormány, tartalmazza az osztalékadó mértékének emelését, az egészségbiztosítási járulékfizetés emelését, a bankok külön-adóját, az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának emelését, a kőolajra kivetett szolidaritási hozzájárulás meghosszabbítását, valamint a második nyugdíjpillérhez való hozzájárulás csökkentését és még további intézkedéseket. Kérdéses volt, hogy egyáltalán hatályba lép-e időben, mivel a parlament december 19-én fogadta el az államháztartás helyzetének javítását célzó törvényt. 2023.12.29-én aláírta a szlovák államfő és december 30-án megjelent a közlönyben 530/2023 szám alatt.

bővebben

Osztalék kifizetése és ennek különböző adózási vonzatai

Az osztalék adózása szempontjából nem az osztalék kifizetése, illetve annak időpontja számít. Lényeges az év, amikor a kereskedelmi társaság vagy szövetkezet nyereséget termelt. Az osztalékadó megfizetésére, ill. a kifizetett osztalék utáni járulékokra abban az évben hatályos szabályok az irányadók, amelyben a nyereség keletkezett.

bővebben

Tényleges haszonhúzó – a jövedelem végső befogadójának igazolása

Ha az adófizető nem tudja igazolni a tényleges haszonhúzó személyét, amikor egy ügyletért fizet neki, magasabb adómertéket (35%) kéne alkalmaznia az adólevonásnál. Sem a jövedelemadó törvény, sem más jogszabály azonban nem tartalmazta, hogy ezt a tényt a gyakorlatban milyen módon, formában, terjedelemben kell bizonyítani. Miért lehet fontos ez a téma Önnek – olvassa tovább a cikkben.

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!