Prémium tartalom

Gyakran feltett kérdések

a szlovák közösségi adószámról – kattintson ide! 

Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Webáruház indítása és működtetése

Kattintson ide és töltse le az ingyenes kiadványt !

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Mire figyeljen a szlovák vállalkozás vezetője 2021. januárban

A rendszeres havi teendőkön kívül januárban több rendkívüli tennivaló is vár a szlovák vállalkozás vezetőire. Többek között biztosítani kell többféle leltározás elvégzését. A minimálbér változásával kapcsolatban is van némi teendője a cég bérszámfejtőjének, illetve HR-esének. Némelyik adónemeknél január végéig szükséges benyújtani az adóbevallást.

bővebben

Agresszív adótervezés és az erre vonatkozó adatközlés

Az agresszív adótervezés új kötelességet von maga után 2021-től az adóalanyok, adótanácsadók, ügyvédek, könyvvizsgálók és könyvelők számára. A kötelességük arra vonatkozik, hogy az adóhatóságot tájékoztassák a lehetséges potenciálisan agresszív, határokon átnyúló adótervezési intézkedésekről, konstrukciókról. E jelentési kötelezettség bevezetésének célja a nagyobb átláthatóság biztosítása, valamint a társasági adó elkerülésének megelőzése.

bővebben

Törvény által előírt tartalékalap szlovák korlátolt felelősségű társaságban

A társaság működése során, az elért nyereség egy részét szükséges elkülöníteni és ez által tartalékalapot képezni a korlátolt felelősségű társaság számára. A törvény által előírt tartalékalap képzését és felhasználását a Kereskedelmi Törvénykönyv szabályozza.

bővebben

További adóváltozások 2021 – jövedelemadó törvény módosítása

Adóváltozások 2021 – a kormány javaslatához képest több új módosítást is jóváhagytak a törvényhozók, néhányat meg nem fogadtak el. A legfontosabb és legtöbbet vitatott pontokról már részletesen írtam másik cikkekben. Nagy port kavart a 13. és 14. fizetés adómentességének eltörlése is.

bővebben

Üzemi egység létrehozása szlovák vállalkozásnál és bejelentési kötelességek

Ha a vállalkozási tevékenység jellege nem teszi lehetővé, hogy a vállalkozó mindent otthon végezzen, vagy ügyfelek látogatásával jár, akkor nélkülözhetetlen az üzemi egység létrehozása szlovák előírások szerint. Ha a vállalkozáson belül gyártási tevékenység vagy nagyobb árukezelés történik, a törvény megköveteli az üzemi egység létrehozását, és nem engedélyezi a vállalkozás otthoni működtetését.

bővebben

Sok kisvállalkozóra nem vonatkozik a 15 százalékos adókulcs 2021-ben

A 15 százalékos adókulcs bevezetése 2019-ben sok kisvállalkozó számára jó hír volt. Csakhogy a 2020. december 2-án elfogadott jövedelemadó törvény 2021-es módosítása változtatta a mikro-adózó státusz meghatározását. És ez az újfajta meghatározás okozza, hogy jóval kevesebben élhetnek ezzel a lehetőséggel.

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon hozzám!