A kifizetett osztalék adózása 2017. január 1-et követő időszakban

A szlovák jövedelemadó törvény 2017. január 1-től hatályba lépett módosítása bevezette a magánszemélyeknek fizetett osztalék adózását. Az előző években elért nyereség 2017-ben osztalék formában történő kifizetésére más, az egyes időszakokra különböző előírások vonatkoznak.

bővebben

Az élelmezési költségtérítés módosul 2018. június 1-től

Minisztériumi rendelet által 2018. június 1.-től módosulnak az élelmezési költségtérítés összegei belföldi kiküldetés esetén. Ezek alapján módosul az egyéni vállalkozó által költségként érvényesíthető élelmezési jegy ára is.  

bővebben

Szlovák számla kiállítása és készpénzben történő kiegyenlítése

Szlovákiában a számlatömbök nem tartoznak a szigorúan nyilvántartott nyomtatványok közé. A számlázó program sincs bekötve az adóhatósághoz. A szlovák számla készpénzben történő kiegyenlítése során szükséges a készpénz befogadójának pénztárgép által rögzíteni az összeget.

bővebben

A szlovák adóbevallás önrevíziója kétféle módon történhet

Amennyiben az adózó módosítani kívánja a benyújtott adóbevallás adatait, kétféle megoldás lehetséges annak függvényében, hogy az adóbevallás benyújtására vonatkozó határidőn belül, vagy csak a határidő után nyújtja be a módosított adatokat. Ez alapján nevezzük a bevallást helyesbítő vagy utólagos adóbevallásnak.  

bővebben

Szlovák adóbevallás kitöltéséhez magyar nyelvű tájékoztató

A szlovák adóbevallás űrlapjának kitöltése folyamán rendkívül hasznos eszköz a hivatalos útmutató. A szlovák Pénzügyi Hatóság közzétette a leggyakrabban használt adóbevallások kitöltésének tájékoztatóit magyar nyelven. Az egyes adóbevallások nyomtatott és elektronikus űrlapja továbbra is kizárólag szlovák nyelvű.

bővebben

A külföldön vásárolt cikkek ÁFA/DPH vonzata – kettős adóztatás felmerülhet

Függetlenül attól, hogy Magyarországon ÁFA-val vásároltunk a kiskereskedelmi boltban olyan terméket, amelyet a szlovák vállalkozásunkba fogunk használni, Szlovákiában meg kell fizetni a hozzáadottérték-adót (DPH-t). Adófizetőként le is vonhatjuk a DPH (szlovák ÁFA) bevallásban az adót. De mi lesz a magyar ÁFA-val – kettős adóztatás felmerülhet?      

bővebben

Tudja, mit téveszt el a legtöbb ember a szlovák adóbevallásban?

A munkavállalók szlovák adóbevallásában érvényesíthető adómentes összegekről, az eltartott gyermekekre vonatkozó adóbónuszról, az adótúlfizetés visszaigényléséről, a bevallás benyújtásának módjáról és határidejéről írok ebben a cikkben.

bővebben

A magyar munkavállalók szlovák egészségbiztosítása módosult 2018-ban

A szlovák egészségbiztosításról szóló törvény módosítása jelentősen érinti a magyar munkavállalók Szlovákiai egészségbiztosításához való jogosultságát. 2018.01.01.-től csak azok a munkavállalók lehetnek a szlovák egészségbiztosítás részesei, akiknek a havi bruttó jövedelmük eléri legalább a minimálbért.

bővebben