Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák adózók „második esélyt” kapnak az adóhatóságtól és a vámhivataltól. Ugyanis az adózással kapcsolatos szankciók némelyikét nem fogják első alkalommal kiróni. Csupán levél formájában értesítik az adózót, hogy nem teljesítette kötelességét.

Kedvező változások az adózással kapcsolatos szankciók terén
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mikortól érvényes a rendelkezés

2024. január 1-től jelentős változás következik az adóigazgatás területén, ami pozitívan érintheti az egyes kötelezettségeket megszegő adózókat. Az adóigazgatási törvény (más néven adórend) módosítása bevezeti az ún. második esélyt. Ez az intézkedés a 2023. december 31. után történt közigazgatási szabálysértésekre vonatkozik.

Milyen bűnöknél marad el a bünti

A második esély lényege, hogy az adóhivatal és a vámhivatal az adózó kötelezettségének első megsértése esetén nem szab ki bírságot. Ehelyett az adózót büntetés nélkül korrekcióra szólítják fel.

Ez az intézkedés olyan helyzetekre vonatkozik, amelyekben a bírság a jogszabályban meghatározott keretek között állapítható meg. Például:

  • ha az adóbevallás, havi adóáttekintés, munkáltatók éves jelentése a rájuk vonatkozó határidőn túl lett benyújtva,
  • jövedéki adók bevallása határidő után lett benyújtva,
  • regisztrációs kötelezettség megállapított határidőn belüli elmulasztása,
  • bejelentési kötelezettség megállapított határidőn belüli elmulasztása,
  • nem pénzbeli jellegű kötelezettség teljesítésének elmulasztása.

Konkrét példák

Amennyiben az adózó a 2023. decemberre vonatkozó DPH (szlovák ÁFA) bevallást nem nyújtotta be 2024. január 25-ig, csak később, ezért nem kap bírságot. De ha ez után a 2023-ra vonatkozó gépjárműadó bevallást nem nyújtotta be 2024. január végéig, azért a mulasztásért már bírságolva lesz.  

Ha ezen túlmenően ugyanaz az adóalany a vámhivatallal szembeni kötelezettségét is megszegi (pl. jövedékiadó-bevallást határidő után nyújtja be), a vámhivatal is ad neki újabb esélyt és első ízben még nem szab ki bírságot.

Kivételek

Vannak bizonyos közigazgatási szabálysértések, amelyeket kizárták a második esély lehetősége alól. E kivételek közé tartoznak azok az esetek, amikor az adózó az adóbevallásban vagy pótbevallásban téves adatokat ad meg, ami alacsonyabb adót vagy indokolatlan adó-visszaigénylést eredményez. Az ilyen tettek súlyosabbnak minősülnek, és továbbra is a vonatkozó szabályok szerint szankcionálják őket.

A Pénzügyi Hatóság arra számít, hogy a „második esély” bevezetése javíthatja a vállalkozók adófegyelmét.

Hogy szerez erről tudomást az adózó

Az értesítést elektronikusan kapja meg a Központi Közigazgatási Portálon található postafiókba. Ily módon a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága figyelmezteti az adózót a kötelezettségek elmulasztása esetén, és tájékoztatja őt kötelezettségei további megszegésének következményeiről.

Vajon mindenkire vonatkozik?

Igen. Fontos megjegyezni, hogy a második esély egy univerzális alapelv, amely megkülönböztetés nélkül minden adózóra vonatkozik, legyen szó természetes vagy jogi személyről. Ez a megközelítés lehetővé teszi a bizonyos kötelezettségeket tudatlanul vagy gondatlanul megszegő adózók számára a büntetés elkerülését, és lehetőséget biztosít számukra hibáik kijavítására. Függetlenül attól, hogy korábban volt-e szankcionálva az adózó, 2024. január 1-től új esélyt kap.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2024.03.04.

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!