Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Sokan éltek a lehetőséggel, hogy a társaságiadó és személyi jövedelemadó benyújtásának határidejét elhalasztották június végéig. Eddig a határidőig szükséges az adót is befizetni. Közeleg a határidő és ez néhány adózónak ismét fejfájást okozhat. Többen azért is döntöttek a halasztás mellett, mert márciusban nem volt elegendő pénzük az adó befizetésére. Számukra kapóra jöhet az részletes információ, miként lehetséges az adóbefizetés halasztása. Mennyibe kerül és milyen feltételeket szükséges teljesíteni – olvassa tovább a cikkben.

Adóbefizetés elhalasztása vagy fizetés részletekben
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Ha 4 feltételből legalább egy teljesül…

Még 2021-ben törvénymódosítással lehetővé tették az adózóknak, hogy később, illetve részletekben fizessék be az adót. Erről a lehetőségről adott részletes leírást a Pénzügyi Igazgatóság 2024. május végén egy hivatalos közlemény által.

Kizárólag abban az esetben egyezik bele az adóhatóság az adó határidő utáni fizetésébe, ha a négy feltétel közül valamelyik teljesül:

  • az adó befizetéséve veszélyeztetné az adózó, vagy a rászorulók élelmezését,
  • az adózó bevételei valamilyen rendkívüli helyzet miatt jelentősen csökkentek,
  • az adó befizetése növelné az adózó fizetésképtelenségét és a vállalkozás szüneteltetéséhez vezetne,
  • egyéb bizonyítható, komoly jellegű okok, amik miatt nem lehet befizetni az adót.

Az adókezelő nem mérlegeli a felsorolt feltételeket, ha az adóbefizetés elhalasztását rendkívül megbízható adózó kérvényezi. Most nem viccelek, a szlovák adóhatóság 4 fokozatba sorolja az adózókat ú.n. adó-megbízhatósági mutató alapján. Megjegyzem, nem csak ezért érdemes „magasan megbízható adózó” státuszra törekedni.

Az adóbefizetés elhalasztásának pozitív elbírálásához szükséges feltételek

Ez a lehetőség minden adónemre vonatkozik, nem csak a személyi jövedelemadóra, vagy a társaságiadóra. Viszont nem vonatkozik az adóelőlegekre.

Az adóbefizetés elhalasztásának elbírálása során, illetve részletfizetések engedélyezése során a következő feltételeket szükséges teljesíteni:

  • be kell nyújtani az erre vonatkozó kérvényt,
  • a kérvényből egyértelműen ki kell derülni, egy összegben történő adóbefizetésnek a halasztását, vagy részlegfizetési ütemtervet kérelmez az adózó, és főleg, hogy mivel indokolja a kérelmét (az erre vonatkozó állításait bizonyítékokkal szükséges alátámasztani),
  • be kell fizetni az illetéket, ami 14 €, abban az esetben, ha elektronikusan nyújtják be a kérvényt, az illeték csupán 7 €.

Amennyiben az adóhatóság nem engedélyezné a részletfizetést, illetve az adóbefizetés határidejének halasztását, az illetéket nem utalják vissza. 

További feltételek

Az adófizetés elhalasztását vagy az adó részletfizetését az adóhatóság feltételhez kötheti, illetve valamilyen fedezettel kívánja biztosítani.

Legfeljebb 24 hónapos halasztást kaphat az adózó. Amennyiben Önt is érintené ez a téma, az adórendben keressék a további feltételeket a szlovák könyvelőjével együtt.

Késedelmi kamat

Az engedélyezett halasztás / részletfizetési ütemterv időtartamára az adózó az adóhalasztás összege, illetve az engedélyezett törlesztőrészletek összege után kamatot fizet.

A kamatot az adófizetési halasztás illetve adó részletfizetésének tényleges időszakára számítják, feltéve, hogy az adózó minden részletnek eleget tett.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2024.06.17.

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!