Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Néhány nemrég folytatott konzultáció tapasztalatai és ott elhangzott kérdések alapján késszült ez a cikk. Mindenképp egy szlovák cég indítása előtt érdemes tájékozódni az iránt, mi működik másképpen Szlovákiában. A tájékozatlanság később sok pénzbe kerülhet. De legfőképpen eldöntheti azt, hogy egyáltalán érdemes-e szlovák céget alapítani, vagy egyszerűbb lenne más formában – pl. állandó telephely által végezni Szlovákiában a vállalkozási tevékenységet. Vagy csak egyszerűen határon át nyújtani a szolgáltatását, vagy értékesíteni a termékeit.

Mit érdemes tudni szlovák cég indítása előtt?
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Egyéni vállalkozást indítani, vagy szlovák céget alapítani

Néha felmerül a kérdés, hogy egyszerűbb lenne-e egyéni vállalkozást létrehozni Szlovákiában? Lehet egyszerűbb lenne, de nem lenne értelme, ha a vállalkozó nem Szlovákiában él és nem itt végzi a vállalkozási tevékenységét. Ezt a témát most nem szeretném részletesen boncolgatni, mivel megtettem egy korábbi cikkben.

Persze, céget is csak abban az esetben érdemes indítani, ha nagyrészt Szlovákiában fog működni.

Adminisztrációs költségek a cégalapítással kapcsolatban

Egy új kereskedelmi cég cégbírósági bejegyzésének illetéke 220 EUR. Kivétel a részvénytársaság, aminél a cégbírósági bejegyzés illetéke 550 EUR.

Ezen túlmenően az ügyvédek, a közjegyzők, illetve azok a személyek, akik cégalapítással foglalkoznak, saját árjegyzékük szerint számítják fel a szolgáltatási díjat.

Amennyiben magyar cég leányvállalatot készül létrehozni Szlovákiában, szüksége lesz friss magyar cégbírósági kivonatra. Ezt még szlovák fordítónak hitelesen kell szlovák nyelvre fordítania, mielőtt a dokumentumok benyújtásra kerülnek a cégbírósághoz. Ennek költsége nyilván a cégkivonat terjedelmének függvénye. A fordítást illetően kb. 20-25 euroval számolhat a vállalkozó oldalanként.

Ha az új cég ügyvezetője külföldi állampolgár, a cégalapítás során szükséges benyújtani friss erkölcsi bizonyítványt, természetesen ezt is szlovák hiteles fordítással együtt.

Érdemes-e kész céget vásárolni?

Ma már nem szükséges óvadékot elhelyezni a szlovák adóhatóságnál, ha közösségi adószámért folyamodik a frissen bejegyzett szlovák cég. Ettől eltekintve figyelmébe ajánlom egyik régebbi cikkemet, melyben arról írok, hogy mire érdemes figyelni szlovák cég vásárlása esetén.

A frissen bejegyzett szlovák cégnek nem lesz közösségi adószáma

Ez egy jelentős különbség a magyar cégeknél ismert tapasztalattal szemben.

A cégbejegyzés után az adószámot törvényből kifolyólag kiküldi az adóhatóság. Viszont ez az adószám (szlovákul „daňové identifikačné číslo”) csak a társaságiadó fizetésre vonatkozik. Hozzáadottérték-adó regisztrációt külön kell kérelmezni a szlovák adóhatóságnál. Ez egy önálló adóhatósági eljárás, aminek végén nem minden esetben kapja meg a vállalkozás a szlovák közösségi adószámot.   

Ön fogja kezelni a központi ügyfélkapuját?

Minden újonnan bejegyzett szlovák cégnek automatikusan létrehozzák a közigazgatási portál által elérhető ügyfélkapuját. Ide küldik a szlovák intézmények a felszólításokat, határozatokat, amikre érdemes odafigyelni. Abban az esetben is, ha senki nem néz be az postafiókba, a hivatalos leveleket néhány napon belül kézbesítettnek tekintik.

Ez komoly következményekkel járhat. Például ha az ügyvezető nem szerez tudomást egy adóhatósági felszólításról, akár büntetés lehet a következménye. Vagy lejár a fellebbezésre vonatkozó határidő, aminek szintén negatív kimenetele lehet a vállalkozással kapcsolatban. Ezért fontos, hogy az ügyvezető számára elérhető legyen a szlovák cég ügyfélkapuja.

Kétkulcsos a társasági adó mértéke

Korábban a két adókulcs közötti értékhatárt a hozzáadottérték-adó kötelező bejegyeztetésére vonatkozó értékhatárral azonosította a jövedelemadó törvény. Ez a határ 2023 év végéig 49.790 euro volt. Viszont a 2024. év kezdetétől már közvetlenül a jövedelemadó törvényben rögzítették, hogy amennyiben a cég éves szintű TAO alá vetendő bevétele meghaladja a 60.000 eurot, a magasabb adókulccsal számítja a társasági adót.

Az alacsonyabb társaságiadó mértéke 15 százalék, a magasabb 21 százalék.

Itt jegyzem meg, hogy a mikro-adózóra vonatkozó kedvezőbb feltételeket is csak azok a cégek élvezhetik, amelyeknek az éves szintű TAO alá vetendő bevételük nem haladja meg a 60.000 eurot.  

Minden cégbíróság által bejegyzett szlovák cégnél kettős számvitelt szükséges vezetni.

Számoljon az új elvárt adóval

2024-ben újra bevezették az elvárt adót (szlovákul „minimálna daň právnickej osoby”). Adólicenc néven emlegetik Szlovákiában. Azoknak a cégeknek kell fizetni ezt a minimális társaságiadót, amelyek veszteséget mutatnak ki, vagy az adófizetési kötelességük alacsonyabb, mint az elvárt adó. Az viszont az éves adóköteles bevétel összegének függvénye. Bővebben ebben a cikkben olvashat az új elvárt adóról.  

… és a megemelt osztalékadóval

Az osztalékadó mértékét is 2024-től megemelték a korábbi 7 százalékról 10 százalékra. Arra az osztalékra vonatkozik, amelyet a 2024-es évben, illetve az ezt követő években elért nyereség után fog kifizetni a cég.

Munkavállalókat is készül foglalkoztatni?

Ez egy külön témakör, amire mindenképp érdemes figyelmet szentelni. Alapvető különbség van a bérek kiszámításában a magyar gyakorlathoz képest. A társadalombiztosítás is máképpen működik Szlovákiában. Ha meg határon át dolgozna a munkavállaló, annak vonzatára meg különösképpen érdemes odafigyelni. Ezeket a témákat egy másik cikkben foglaltam össze szlovák munkavállalás címen.

Kapcsolt vállalkozás és a transzferár szabályok

Itt szeretném felhívni a figyelmét egy fontos témára, mely majdnem minden magyar tulajdonú szlovák céget érinti. Ezek pedig a transzferár szabályok.

Amennyiben egy szlovák cég a kapcsolt vállalkozásával ügyleteket bonyolít, két alapvető dologra kell odafigyelni:

  • a szokásos piaci árat szükséges követni, ha nem így történt, módosítani kell az adóalapot,
  • és ezt kell tudni bizonyítani, tehát az ügylet feltételeit szükséges dokumentálni.

És hogy kik a kapcsolt vállalkozásai egy cégnek, erről részletesen írtam korábban ebben a cikkben.

Nem foglalkozom cégalapítással

Cégek eladásával sem. Számvitel vezetésére jelenleg nincs szabad kapacitásom. De ha úgy érzi, hogy a szlovák piacra lépése előtt vannak még nyitott kérdések, amikről szívesen beszélne egy független szakértővel, keressen engem bártan – kattintson ide .

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2024.06.02.

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!