Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák jövedelemadó törvény 2019 őszén elfogadott módosítása által bevezetésre kerül a mikro-adózó, mint új fogalom. Azok a vállalkozások – egyéni vállalkozók és cégek egyaránt – amelyek megfelelnek a feltételeknek, jelentős előnyöket fognak élvezni. A mikro-adózók először 2021-ben fogják kihasználni a törvény által lehetővé tett kedvezményeket.

 

Mikro-adózó – milyen kedvezményeket élvezhet a jövőben

 

Ki lehet mikro-adózó

Mikro-adózó lehet

  • egyéni vállalkozó,
  • egyéb engedély alapján önálló tevékenységet végző természetes személy (orvos, patikus, pénzügyi tanácsadó, igazságügyi szakértő, tolmács, fordító, stb.),
  • jogi személy – pl. korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság,
  • civil szervezet.

 

A mikro-adózó nem azonos a mikro-számviteli egységgel

A mikro-számviteli egységet a szlovák számviteli törvény vezette be 2015-től. A mikro-számviteli egységek közé tartoznak azok a vállalkozások, amelyek az alábbi három feltétel közül legalább kettőnek megfelelnek:

  • a vállalkozás vagyona nem haladja meg a 350.000 EUR-t,
  • nettó árbevétele nem haladja meg a 700.000 EUR-t,
  • a számviteli időszak alatt a munkavállalók átlagos száma nem haladja meg a 10-et.

A mikro-adózó státuszt a jövedelemadó törvény vezeti be 2020-tól, mint már ezt fentebb említettem.

A mikro-adózók közé történő besorolás feltétele, hogy a vállalkozás éves jövedelme ne haladja meg a DPH (szlovák ÁFA) kötelező regisztrációjának értékhatárát, ami 49.790 EUR.

A 2020-ban elért bevétel alapján lehet majd 2021-ben besorolni a vállalkozást, mint mikro-adózót. Így csak 2021-ben fogja teljes mértékben élvezni a törvény által lehetővé tett legális adóoptimalizálási előnyöket.

Amennyiben a következő évek valamelyikében 49.790 EUR-tól magasabb bevételt ér el a vállalkozás, a következő adóidőszakban kiesik a kedvező feltételeket igénybe vehető mikro-adózók köréből.

 

Ki nem lehet mikro-adózó

Mikro-adózók előnyeit nem élvezheti az a vállalkozás, amely

  • kapcsolt vállalkozás a vizsgált adóidőszakban és ellenőrzött ügyletet realizált,
  • végelszámolás alatt, illetve felszámolás alatt van, vagy az adótartozásának fizetésére törlesztési ütemtervben egyezett meg az adóhatósággal,
  • az adózási időszaka rövidebb 12 hónapnál (kivéve, ha a természetes személy elhunyt az adóidőszakban).

Nem lehet mikro-adózó a munkavállaló sem.

 

Mikro-adózók előnyei a jövőben

A 2020-ban elért vállalkozásból származó árbevétel alapján lehet majd látni, hogy ki tartozhat a mikro-adózó kategóriába. Ezek után 2021-ben élhet a mikro-adózó a következő kedvező előnyökkel:

Az adó-értékleírásokat tetszőlegesen érvényesítheti

Azért mégsem minden tárgyi eszközre vonatkozik, hogy tetszőlegesen érvényesítheti a mikro-adózó az adó-értékleírásokat. Csupán azoknál az eszközöknél járhat el kedvezően, amelyek a 0 – 4 értékcsökkenési csoportokba tartoznak. Tehát az ingatlanokra nem vonatkozik a kedvező értékleírás. Kivételt képeznek még a luxusautók, melyek beszerzési ára 48.000 EUR, vagy ezt az összeget is meghaladja. A luxusautóknál fennmaradnak az eredeti korlátozások az adó-költségeket illetően.

Az a lehetőség, hogy a mikro-adózó tetszőlegesen érvényesítheti az adó-értékleírásokat, annyit jelent a gyakorlatban, hogy az adott tárgyi eszközre vonatkozó értékleírási kategória időtartamát be kell tartania az értékleírások érvényesítésénél. Ezen belül viszont olyan összeget számolhat el az egyes években adó-költségként értékleírás céljából, amilyen számára éppen megfelel az adott adóidőszakban.

Ezeket a kedvező értékleírási feltételeket azoknál a tárgyi eszközöknél veheti igénybe, amelyeket abban az évben sorolt be a vállalkozás tárgyi eszközeként, amelyben mikro-adózó státuszban volt. A kedvező adó-értékleírási feltételeket ennél a tárgyi eszköznél a későbbiekben továbbra is érvényesítheti. Függetlenül attól, hogy a további években magasabb lenne az éves bevétele és már nem felelne meg a mikro-adózó kategória követelményeinek.

Amennyiben a mikro-adózó bérbe adja a 0 – 4 értékcsökkenési csoportokba besorolt tárgyi eszközöket, korlátozás nélkül érvényesítheti az adó-értékcsökkenést. Tehát nem csupán a bérbeadásból származó bevétel összegéig.

A követelések kockázati korrekcióstételeit kedvezőbben érvényesítheti

Olyan vállalkozás, amely kettős számvitelt vezet, kockázati korrekcióstételeket képezhet a nem elévült követelésekhez. Az adó-költségek közé jelenleg csak három év alatt fokozatosan (20%, 30%, 50%) lehet besorolni a kockázati korrekcióstételeket.

A mikro-adózó olyan összegben érvényesítheti majd adóköltségként a korrekcióstételeket, amilyen összegben adóbevételként szerepelt maga a követelés. Tehát 100%-ban mindjárt az első évben, nem fokozatosan három év alatt.

Az elhatárolt adóveszteséget teljes mértékben érvényesítheti

2020-tól módosulnak az adó-veszteség elhatárolására vonatkozó szabályok a szlovák jövedelemadó törvényben. Erről írtam egy korábbi cikkemben. Részletekért kattintson a linkre: Elhatárolt adó-veszteség a szlovák vállalkozásban

A mikro-adózó nem csak az adóalapja 50%-át csökkentheti a korábbi évek elhatárolt adóveszteségével, hanem akár az adóalap teljes összegéig érvényesítheti a korábbi adóveszteséget.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.12.08.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!