Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Ha Önnek is van szlovák cége, az is érdekelheti Önt, hogy mi történik a cég beszámolójával, miután azt a könyvelője elkészíti és benyújtja a szlovák adóhatóság felé. A cikkben nem csupán arról olvashat, hogy hogyan történik a szlovák beszámolók elhelyezése, hanem arról is, hogy kik láthatják, hol és miként találják meg.

Szlovák beszámolók elhelyezése nyilvános jegyzékben
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Beszámolók készítésének határideje

A szlovák számviteli törvény szerint a cég a számviteli időszak utolsó napjától számított hat hónapon belül köteles a beszámolót elkészíteni. Kivéve, ha külön jogszabály másként rendelkezik. És bizony van ilyen jogszabály, ami másként rendelkezik.

A jövedelemadó törvény szerint a társaságiadó benyújtásának határideje és a személyi jövedelemadó benyújtásának határideje az adózási időszak végét követő harmadik naptári hónap utolsó napja.

Általában a számviteli időszak megegyezik az adózási időszakkal, és ez egy naptári év. A leírtak alapján tehát az adóbevallások benyújtásának határideje általában március 31, míg a beszámolók benyújthatók lennének június végéig. Csakhogy a beszámolót a társaságiadó bevallással együtt szükséges benyújtani az adóhatósághoz.  

Már sok éve a jövedelemadó törvény rendelkezései lehetővé teszik, hogy az adóbevallás benyújtásának határidejét elhalaszthatjuk 3 hónappal, illetve kivételesen akár 6 hónappal. Így a két határidő is végső soron egybeeshet.

Mi történik a beszámolóval

Miután a könyvelő, vagy maga az ügyvezető elektronikusan benyújtja a társaságiadó bevallást, beszámolót, könyvvizsgálói jelentést, és a beszámoló jóváhagyásának időpontjáról szóló nyilatkozatot az adóhatóság portálján, az adóhatóság továbbítja a beszámolót egy nyilvános jegyzékbe (szlovákul „register účtovných závierok”). Ezt a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma üzemelteti.

A beszámolók jegyzékének üzemeltetője minden kézbesített dokumentumot legkésőbb a nyilvántartásba való átadástól számított öt munkanapon belül közzétesz és hozzáférhetővé tesz úgy, ahogyan azt a számviteli egység benyújtotta.

A beszámolók nyilvántartásában tárolt azon dokumentumokat, amelyek a cégjegyzék iratgyűjteményének is részét képezik, a nyilvántartás kezelője a közzétételtől számított 30 naptári napon belül a cégnyilvántartási dokumentumok gyűjteményébe küldi át. A Szlovák Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma késedelem nélkül biztosítja a számviteli törvény szerinti iratok elhelyezését a cégjegyzék dokumentumgyűjteményében (szlovákul „zbierka listín”).

Itt jegyzem meg, hogy a közigazgatási szervek az államkincstár rendszerén keresztül nyújtják be a dokumentumokat nyilvántartásba.

Milyen dokumentumok kerülnek a beszámolók jegyzékébe

  • rendes és rendkívüli egyedi pénzügyi beszámolók,
  • rendes és rendkívüli konszolidált pénzügyi beszámolók,
  • közigazgatási intézmények összesített pénzügyi beszámolói,
  • nemzetközi számviteli standardok szerint összeállított pénzügyi kimutatások (IFRS),
  • könyvvizsgálói jelentések,
  • egyedi és konszolidált éves beszámolók,
  • értékpapír-kibocsátók által készített éves pénzügyi jelentések,
  • beszámoló elfogadásának időpontjáról szóló értesítések.

Nem minden elhelyezett dokumentum nyilvánosan elérhető

A beszámolók jegyzéke két részre oszlik – nyilvánosra és nyilvánosan nem elérhetőre.

A szlovák cégek beszámolói elhelyezésük után a jegyzék nyilvános részébe kerülnek és bárki a neten megtekintheti, illetve le is töltheti ezeket a következő címen registeruz.sk .

A jegyzék nem nyilvános részébe kerülnek a külföldi cégek szlovák szervezeti egységeinek beszámolói és a természetes személyek beszámolói, amennyiben ők valamilyen oknál fogva kötelesek a beszámolójukat elhelyezni a beszámolók jegyzékében.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2024.05.19.

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!