Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Úgy a társasági adónál, mint a személyi jövedelemadónál az adóbevallás benyújtásának határideje Szlovákiában elhalasztható. Viszont tájékoztatni kell az adóhatóságot erről a döntésről.

Egyszerűen elhalasztható az adóbevallás benyújtásának határideje Szlovákiában 
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Törvény által előírt határidő

A jövedelemadó törvény úgy határoz, hogy a személyi jövedelemadó bevallást és a társaságiadó bevallást a tárgyi évet követő naptári évben március 31-ig kell benyújtani az adóhatóság felé. Egy másik paragrafusban rendelkezik arról is, hogy a határidőt el lehet halasztani.

Ha az adózó, illetve a könyvelője, adótanácsadója időhiány miatt, vagy egyéb okok miatt nem tudná ezt a határidőt tartani, benyújthatja a bevallást később is. Amennyiben erről március 31-ig egy speciális űrlap által tájékoztatja az adóhatóságot, semmi szankcióval nem kell számolnia. Persze csak akkor, ha az elhalasztott határidőt betartja.  

Meddig lehet kitolni az adóbevallás benyújtását

Az említett speciális formanyomtatványban fel kell tüntetni az adózó döntését, meddig kívánja kitolni a határidőt. Teheti ezt április, május, vagy június utolsó napjáig. Aki a határidő halasztása mellett dönt, általában június 30-at választja.

Amennyiben egy cégnek külföldön is vannak telephelyei és onnan is származnak adó alá vetendő bevételei, akár szeptember végéig is elhalaszthatja az adóbevallás benyújtásának utolsó lehetséges időpontját.

Minél nagyobb a cég, annál korábban érdemes benyújtani az adóbevallást. Minél bonyolultabbak a folyamatok a cégnél, annál inkább zavaró tényező lehet két egymást követő adózási időszakban dolgozni párhuzamosan az adatbázisban. A tapasztalt könyvelők nem is szeretik soká húzni az előző év lezárását. Főleg, ha még könyvvizsgálati kötelessége is van a cégnek.

Kinek lehet előnyös ez a lehetőség

Az elhalasztható határidő nem csak a szakembereknek kedvez, akik az év első három hónapja alatt nem győznék elkészíteni az összes ügyfelük számára a beszámolót. Szándékosan dönthetnek a határidő kitolása mellett főképpen azok, akiknek jóval magasabb az adófizetési kötelességük, mint az előző évben. Ha csak júniusban adják le az adóbevallást, a második negyedévben nem kell fizetniük adóelőleget, illetve magasabb adóelőleget.

Fordított esetben, ha az adófizetési kötelesség jóval alacsonyabb, mint az előző évben volt, az adózó érdeke, hogy minél előbb benyújtsa az adóbevallást. Így korábban kaphatja vissza a magasabb adóelőlegekből keletkezett adótöbbletet.

Külföldön dolgozó munkavállalók is megtehetik

Amennyiben a munkavállaló nem kapja meg időben a külföldi munkáltatójától a jövedelemigazolást, neki is előnyösebb időben tudatni az adóhatósággal, hogy nem felejtette el a kötelességét, csak később fogja teljesíteni azt. Kikerüli így a késedelmi szankciót.

Mi tehát a tennivaló?

Amennyiben az adóbevallás benyújtásának határideje elhalasztása a cél, ezt az űrlapot szükséges kitölteni és március végéig eljuttatni az adóhatósághoz, általában elektronikus formában.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.03.20.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!