Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Ahhoz,, hogy egy külföldi vállalkozás Szlovákiában vállalkozhasson, az esetek többségében szlovák adószám szükséges. Na de milyen adószám? A külföldi vállalkozások is bizonyos esetekben rendelkeznek szlovák közösségi adószámmal. Ez akkor szükséges, ha az ügylet teljesítési helye Szlovák Köztársaság területén van és a külföldi vállalkozás kötelezett a hozzáadottérték-adó fizetésre Szlovákiában. Például:
  • magánszemélyeknek történő alkalmi árusítás során
  • láncügyleteknél,
  • építőipari szolgáltatásoknál.

Ha az Ön vállalkozásának is szüksége van szlovák közösségi adószámra, kattintson ide !

Vállalkozás létrehozása után

Ha létrejön egy új szlovák vállalkozás, be kell jegyeztetni az adóhatóságnál. A vállalkozás adószámot kap. Ezen túlmenően van még statisztikai azonosító jele. A szerződésekben és a számlákon fel kell tüntetni a nyilvántartásba vételi számát is. Mit takarnak ezek a számok – erről is szól a cikk.

Adószám

Az alapvető adószám Szlovákiában a „daňové identifikačné číslo”, melynek rövidítése DIČ. Tíz számjegyből tevődik össze. Az első számjegyből tudjuk kiolvasni, hogy ki az adóalany: 1 – egyéni vállalkozó 2 – kereskedelmi társaság, illetve más intézmény 3 – külföldi egyéni vállalkozó 4 – külföldi kereskedelmi társaság DIČ a jövedelemadó fizetésre regisztrált adóalany adószáma. Gyakorlatilag minden gazdálkodási szervezetnek – így az állami szférában, a költségvetési szférában és a civil szervezeteknek is kell, hogy legyen DIČ száma, nem csupán a vállalkozóknak. A külföldi vállalkozások szlovák szervezeti egységei is rendelkeznek adószámmal. Függetlenül attól, hogy keletkezett-e a külföldi vállalkozásnak állandó telephelye Szlovákiában. Az állandó telephely bejegyeztetésénél is kap a külföldi vállalkozás szlovák adószámot. Hiszen ez által jövedelemadó fizetésre jegyezték be.

Közösségi adószám

Az IČ DPH = „identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty“ a hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) fizetésre bejegyzett adóalanyok regisztrációs száma. Gyakorlatilag a DIČ számból képződik úgy, hogy a számsor elé kerül az SK azonosító jel. IČ DPH azonosítója, tehát szlovák közösségi adószáma nem minden gazdálkodási szervnek van. Sőt, nem is minden vállalkozásnak van. Viszont külföldi vállalkozásnak több esetben is szüksége lehet szlovák közösségi adószámra, erről írtam a bevezetőben. Hasznos tudni, hogy a hozzáadottérték-adó fizetésre regisztrált adóalany nem minden esetben teljeskörű DPH fizető, amelynek joga van visszaigényelni az előzetesen felszámított adót. Többféle módon lehet megszerezni egy vállalkozás hozzáadottérték-adó alanyi státuszáról szóló információt: A nemzetközi VIES rendszerben megbízható információt kapunk. A http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ webcímen megadható a cég adószáma, a mi adószámunk (nem kötelező) és válaszként megtudhatjuk, hogy az cég adószáma az adott országban érvényes, vagy nem. Az oldalon tetszőlegesen kiválaszthatjuk az EU tagállamok bármelyikének nyelvét. A következő web címen http://www.icdph.sk/ megtudhatjuk egy cég valamelyik azonosító adata alapján a cég többi adatát is. Azt is megtudhatjuk, hogy melyik paragrafus alapján kapta meg, illetve nem kapta meg a közösségi adószámot. Az önkéntes DPH regisztráció, azaz közösségi adószám megszerzése nem egy egyszerű folyamat. Részletesen írtam róla ebben a cikkben.

Statisztikai azonosító jel

Az IČO – szlovákul „identifikačné číslo organizácie“ egy statisztikai azonosító számjel. Az iparűzési hivataltól a vállalkozási engedély kiadásánál kapja meg úgy az egyéni vállalkozó, mint a kereskedelmi társaság. Az állami és költségvetési intézményeknek is van IČO számuk. Olyan vállalkozások, amelyek nem az iparűzési törvény rendelkezései értelmében kapták meg a vállalkozási engedélyt, hanem egyéb törvények alapján működnek – pl. orvosok, patikusok, adótanácsadók, könyvvizsgálók, tolmácsok, stb. – ezeknek a szakembereknek közvetlenül a statisztikai hivataltól kell kérvényezniük a statisztikai azonosító jelet. Az IČO szám egy alapfokú azonosító jele a gazdasági tevékenységet folytató cégnek, illetve személyes tevékenységnek. Ezért minden szerződésben, számlán, megrendelésen és egyéb üzleti dokumentumon fel kell tüntetni.

Cégjegyzékszám

A cégjegyzékszámot a cégbírósági nyilvántartásba történő bejegyzéskor kapja a cég. Az alapján, hogy milyen típusú kereskedelmi társaságról van szó, a megfelelő szakaszba lett sorolva – pl. KFT, RT, vagy szervezeti egység. Az egyedi számból azt is ki lehet olvasni, melyik megyéhez tartozó cégbíróságon van vezetve. Például: „Sro szakasz, 11111/N” azonosítóból azt tudjuk kiolvasni, hogy a cég a Nyitrai cégbíróságon, a korlátolt felelősségű társaságok nyilvántartásában vezetett, 11111 szám alatt. Amennyiben székhelyt változtat egy cég és átkerül másik megyébe, a cégbíróságok is átadják egymásnak a levéltárban elhelyezett dokumentumait. Ilyenkor új cégjegyzékszámot is kap. Azért fontos a cégjegyzékszám, mivel nem csak minden szerződésben szükséges feltüntetni, hanem minden kibocsátott számlán is.

Más nyilvántartásba vételi szám

Cégjegyzékszámuk csak a kereskedelmi társaságoknak van. Milyen nyilvántartásba vételi száma van a többi vállalkozási formának? Az egyéni vállalkozókat a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által vezetett nyilvántartásba jegyezik be. Természetesen nyilvános és az interneten is fellelhető a következő címen „Živnostenský register Slovenskej republiky”https://www.zrsr.sk/ . Az alapítványok, nonprofit szervezetek, polgári társulásokat és egyéb civil szervezeteket nyilvántartását szintén a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma vezeti. Nyilván mindegyik jegyzéknek külön regisztrációs száma van, amit szintén szükséges feltüntetni a szerződésekben, egyéb dokumentumokban.

Milyen adatoknak kell szerepelni egy szlovák számlán

Egy szlovák vállalkozás által kiállított számlán minden fent említett azonosító jelnek szerepelnie kell. Tehát IČO, DIČ és IČ DPH – általában a fejlécben. Amennyiben nem rendelkezik a vállalkozás szlovák közösségi adószámmal, az utóbbi szám helyett ezt a tényt fel kell tüntetni a számlán. Például így: „Nie je plátca DPH”. A szoftveres megoldások abban különböznek, hogy a cégjegyzék szám némelyiknél a láblécben jelenik meg. De mindenképp kötelező feltüntetni a számlán ezt is.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.09.20., aktualizálva 2023.10.30.

Janok Julia Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!