Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az újonnan alakult szlovák cég nem válik cégbejegyzés után hozzáadottérték-adó fizetővé. A szlovák közösségi adószám megszerzése külön eljárás az adóhatóságnál. Nem csak a külföldi tulajdonú cégek nem kapják meg könnyen, hanem a 100%-ban szlovák tulajdonú cégek sem.

 

Miért olyan körülményes a szlovák közösségi adószám megszerzése?

 

Nem árt tudni, hogy Szlovákiában kétféle adószám létezik. Az egyik csak a határon átnyúló szolgáltatások igénybevételénél, illetve értékesítésénél használandó. Na meg lehet általa külföldön adómentesen terméket vásárolni, de Szlovákiában be kell fizetni a hozzáadottérték-adót az így beszerzett termékek, illetve szolgáltatások után. A lényeg, hogy ennél az adórezsimnél az adózó nem igényelheti vissza a DPH-t (szlovák ÁFA-t).

A másik típusú adószám megszerzésével teljeskörű adófizetővé válik az adózó. Az egyéb feltételek betartása mellett vissza is igényelheti az előzetesen felszámított hozzáadottérték-adót. Ennek az adószámnak a megszerzését, vagy inkább az adófizetői státuszra irányuló kérelmet nem minden esetben hagyja jóvá a szlovák adóhatóság.

Hogy miért – erről  olvashat a cikkben.

A cikk további tartalmából

Mi szükséges egy szlovák cég létrehozásához

Milyen lépések várnak ránk, ha kezünkben a cégkivonat?

Bankszámlanyitás

Következhet a szlovák közösségi adószám kérvényezése

Hogy történik a kérvényezés és annak elbírálása

Mi tartozhat a kizáró okok közé

Megéri kifizetni a tartozásokat

A cég tevékenysége lehet az egyik ok, amin elbukhat a kérvény

Nem mindegy, honnan van a cég irányítva

Vásárolt cég buktatói a fentiek tükrében

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!