Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A vállalkozó az adózási időszak végén elér egy bizonyos gazdasági eredményt. Ez lehet nyereség, vagy veszteség. Nyereség abban az esetben keletkezik, ha több a bevétel, mint a kiadás. Veszteség meg olyankor van, ha magasabbak a költségek, mint a bevétel. Fontos megemlíteni, hogy nem minden bevétel egyben adóköteles és nem minden kiadás egyben adóköltségként is érvényesíthető.

A gazdasági eredményt az adóbevalláshoz módosítani szükséges adóalap csökkentő, illetve adóalap növelő tételekkel. Végeredményként kapjuk az adóalapot. Ez az adóalap is lehet pozitív, vagy negatív. A negatív adóalapot adó-veszteségnek nevezzük. A következő években ezt az adó-veszteséget levonhatjuk az adóalapból, amennyiben ez pozitív. A korábbi években elért adó-veszteség érvényesítését, levonását nevezzük adó-veszteség elhatárolásnak.

Mindezt lehetővé teszi az 595/2003 számú szlovák jövedelemadó törvény a cégek és az egyéni vállalkozók számára.

 

Elhatárolt adó-veszteség a szlovák vállalkozásban

 

Ki nem mutathat ki adó-veszteséget

A természetes személyek bizonyos esetekben nem mutathatnak ki adó-veszteséget. Így őket nem érinti az adó-vesztség elhatárolása. Nézzük, melyek ezek:

  • egyéni vállalkozóként átalányköltségek érvényesítésénél,
  • ingatlanbérbeadásból származó jövedelemnél, amennyiben a tulajdonos tételesen kimutatja a költségeket (6.§ (3) bek.)
  • a mű felhasználásából, illetve előadásból származó jövedelemnél, amennyiben a tulajdonos tételesen kimutatja a költségeket (6.§ (4) bek.)
  • munkavállalásból származó jövedelemnél (5.§),
  • tőkejövedelemnél (7.§),
  • egyéb jövedelmeknél (8.§).

 

2019 év végéig érvényes szabályozás

A szlovák kereskedelmi társaságban kimutatott elhatárolt adó-veszteség összegét a következő négy egymást követő évben lehet érvényesíteni. Minden évben egyenletesen az összeg egy negyedét lehet levonni az adóalapból.

Amennyiben az adózási időszak rövidebb lenne egy naptári évnél, például végelszámolás miatt, a korábban kimutatott veszteség egy negyedét abban az esetben is le lehet vonni az elért adóalapból. A végelszámolás, illetve felszámolás időszakában viszont már nem érvényesíthető a korábban kimutatott adó-veszteség.

Minden egyes elhatárolt adó-veszteséget önállóan kell vizsgálni és érvényesíteni a későbbi években.

Amennyiben a veszteséges év után a következő években a cég nem ér el kellően magas adó-alapot, amelyből az elhatárolt adó-veszteség egy negyedét érvényesíthetné, csupán az adó-alap összegéig érvényesítheti a korábbi adó-veszteséget. Az adó-veszteség elhatárolásával nem lehet létrehozni újabb adóveszteséget.

Amennyiben a következő évben ismét veszteséges lenne a cég gazdálkodása, a korábbi elhatárolt adó-veszteség összegének egy negyedét egyszerűen nem érvényesítheti már a jövőben.

Példával személtetem a fentieket:

 

WP Data Tables

 

* A táblázatban nincs külön oszlopban feltüntetve a 2019-ben kimutatott veszteség ¼-e. 2023-ig minden évben a 400 €-t lehet majd levonni. Feltéve, hogy lesz miből.

Az egyes években kimutatott veszteségelhatárolást részletesen az adóbevallás „D” táblázatában szükséges feltüntetni.

Az egyéni vállalkozók is hasonlóképpen járnak el a veszteségelhatárolás érvényesítésénél.

A 2019-es gazdasági év végéig kimutatott elhatárolt adó-veszteségeket az eddig érvényes szabályozás szerint lehet továbbra is érvényesíteni. Tehát 4 éven át egy negyedével.

 

2020-tól érvényes szabályozás

A jövedelemadó törvény módosítása három kedvező változást és egy újabb korlátozást vezet be. Ezek a változások a 2020-as gazdasági évben és a következő években kimutatott veszteség elhatárolására vonatkoznak majd.

Feloldva lett az egyenletesség, mint korlátozó tényező. Tehát az előző évek elhatárolt adó-veszteségét tetszőlegesen lehet majd érvényesíteni. Nem csak négy évig, hanem az adó-veszteség kimutatása után öt évig is érvényesíthető lesz az elhatárolás.

Az új korlátozás viszont abban rejlik, hogy csupán a pozitív adóalap 50%-ig lehet majd érvényesíteni a korábban kimutatott veszteségelhatárolást.

A harmadik kedvező változás a mikro-adózókat érinti. Mikro-adózónak a törvény olyan kisvállalkozást nevez – egyéni vállalkozást és céget egyaránt – amely bevétele az adózási időszakban nem haladja meg a 49.790 EUR-t.

A mikro-adózók 2021-től az adóalap teljes összegéig érvényesíthetik a korábbi évben kimutatott adó-veszteséget. Rájuk nem vonatkozik majd a korlátozás, hogy a veszteséget csak az adóalap 50%-ig lehet érvényesíteni.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.12.01.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!