Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


.

Szlovákiában 2024-től ismét bevezetik az adólicencet, amit egyébként elvárt adó, vagy minimális társasági adó néven is ismerünk. Korábban már volt ilyen adó típus. Miben más a mostani, kinek kell fizetni, mikor és mennyit – erről olvashat a cikkben.

Ismét bevezetésre kerül az elvárt adó a szlovák társaságoknál
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mi is az elvárt adó

Néhány éve adólicencnek neveztük. A 2024. január 1-től hatályos jövedelemadó törvény módosítása „jogi személyek minimum adójának” nevezi (szlovákul „minimálna daň právnickej osoby”). Ez egy jövedelemszint alapján meghatározott összeg, amit minden szlovák cégnek be kell fizetni az adóhatóság felé akkor is, ha az ő adófizetési kötelessége kevesebb, vagy netán az adott évben veszteségesen tevékenykedett.

Kinek kell fizetni ezt a minimális társasági adót

Egyéni vállalkozók nem fizetik. Csupán a kereskedelmi társaságok, amelyek Szlovákiában társaságokra vonatkozó jövedelemadó (szlovákul „daň z príjmov právnickej osoby”) fizetésére kötelezettek. Azokra a külföldi adózókra is vonatkozik, akiknek Szlovákiában állandó telephelyük van, vagy cégbíróság által bejegyzett kirendeltséget, fióktelepet működtetnek Szlovák Köztársaság területén.

Viszont az említettek közül csak azon cégeknek kell fizetni ezt a minimális adót, amelyeknek az adókedvezmények levonása után és a külföldön befizetett adó beszámítása után az adózási időszakra vonatkozóan az adófizetési kötelezettségük alacsonyabb, mint az elvárt adó, vagy amelyek adó-veszteséget mutatnak ki.  

Mikortól vonatkozik a cégekre

Elsőként arra az adózási időszakra vonatkozik az elvárt adó, ami 2024. január 1-én, vagy ez után az időpont után kezdődik. Tehát legkorábban 2025-ben lesz esedékes, amikor a 2024-re vonatkozó társasági adót fogják fizetni a cégek.

Mennyi lesz az adó mértéke

Az elvárt adó összege attól függ, hogy az adózási időszakban mennyi volt a társaság adóköteles jövedelme. Azok a vállalkozások, amelyeknek

  • az éves adóköteles bevételei 50.000 ezer euró alatt mozognak, 340 eurós minimumadót kell fizetniük,
  • az 50.000 – 250.000 eurós bevétel esetén ez 960 eurót fognak fizetni,
  • 250.000 – 500.000 eurós bevételnél 1.920 eurót fognak fizetni,
  • 500.000 euró feletti adóköteles bevétel esetén pedig 3.840 euró lesz az elvárt adó.

A minimumadó felére csökken, ha az adózó megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmaz, és amennyiben a csökkent munkaképességű természetes személyek legalább 20 százalékát teszik ki a nyilvántartott foglalkoztatottak átlagos létszámának.

Az adólicenc összegét korábban nemcsak az éves árbevétel mértéke befolyásolta, hanem az is, hogy az adózó hozzáadottérték-adó fizető vagy sem. 2024. január 1-jétől megszűnik az áfatörvény szerinti státusz ellenőrzése. A minimumadó mértékét csak az adóköteles jövedelem összege határozza meg.

Beszámítható lesz a következő adózási időszakban

A jövedelemadóról szóló törvény lehetővé teszi, hogy az adózó beszámítsa a minimumadó és a kiszámított adó közötti pozitív különbözetet legfeljebb a következő három egymást követő adózási időszakban azt az adóidőszakot követően, amelyre a minimumadót megfizették, de csak a következő években kimutatott adókötelezettség azon részére, amely meghaladja a minimális adó összegét.

Kire nem vonatkozik ez az új kötelesség

Minimumadót nem fizet az a vállalkozás, amely:

  • nonprofit jellegű tevékenységet folytat, azaz nem nyereségszerzés céljából lett létrehozva,
  • a tárgyi adóidőszakban alakult, tehát először nyújt be adóbevallást, kivéve, ha felszámolás nélkül megszűnt adózó jogutódja,
  • védett műhelyt vagy védett munkahelyet üzemeltető adózó,
  • felszámolás, illetve végelszámolás alatt lévő adózó.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2024.01.14.

.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!