Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A Szociális Biztosítónál korábban is elektronikusan igényelhető volt az A1 igazolás szlovák munkavállalók számára. Ezt a folyamatot sikerült 2023 decemberében a szlovák társadalombiztosítási intézménynek olyan szinten automatizálni, hogy az igazolást akár 24 órán belül kézhez kapja a kiküldetés előtt álló munkavállaló, illetve az önállóan gazdasági tevékenységet végző személy.

A1 igazolás szlovák munkavállalónak – 24 órán belül megkaphatjuk
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

PD A1 igazolás szlovák biztosítottnak

Ebben a cikkben nem célom, hogy az A1 igazolás (másnéven PD A1 igazolás) jelentőségéről, fontosságáról részletesen írjak. 

Az Európai gazdasági térségben egységesített PD A1 dokumentum igazolja, hogy a másik országba kiküldött személy melyik ország társadalombiztosítási rendszeréhez tartozik, és hol fizet biztosítási járulékokat az egyes biztosítási típusok alapján az adott ország jogszabályai szerint.

Rövidebb idő alatt kaphatja meg az A1 igazolást

Szlovákiában a Szociális Biztosító foglalkozik a PD A1 igazolások kiállításával. 2023-ban az intézmény lehetővé tett egy elektronikus eljárást, mely által gyorsabban juthat a munkáltató és a kiküldetés előtt álló munkavállaló az igazoláshoz.

A közigazgatás központi portálján (slovensko.sk) keresztül történő kérelem benyújtásához elektronikus chippel ellátott személyi igazolvány szükséges. Ezt nevezik elektronikus azonosító kártyának (eID). Gyakorlatilag az a személy tudja intézni a kérelmet, akinek hozzáférése van a munkáltató központi ügyfélkapujához.

Automatizált eljárás

Az automatikus elbírálási funkció a következő típusú beadványokra vonatkozik:

  • alkalmazott másik EU-tagállam területére történő kiküldetése miatt benyújtott A1 igazolás kiállítására irányuló kérelmek,
  • egyéni vállalkozó másik EU-tagállam területére történő kiküldése céljából A1 igazolás kiállítására irányuló kérelmek,
  • két vagy több EU-tagállamban alkalmazottként, de kizárólag a nemzetközi fuvarozást végző gépjárművezető tevékenységet végző személyek irányadó jogszabályainak meghatározására irányuló kérelmek.

A központi ügyfélkapu által benyújtott kérelmeket 2023. december 11-től automatizáltan bírálják el. 

Fontos megjegyezni, hogy minden olyan elektronikus kérelmet, amelyet nem a kiküldő munkáltató elektronikus postafiókjából nyújtanak be, hanem pl. egy meghatalmazott személy elektronikus postafiókjából, végül a Szociális Biztosító munkatársai manuálisan dolgoznak fel.

Manuális elbírálásra kerülhet a kérelem

Az automatizált elbírálás kimenetele nem lehet a kérelem elutasítása. Amennyiben a kérelem tartalmaz minden adatot és csatolmányban be lettek küldve a megfelelő mellékletek, a rendszer kiállítja az A1 igazolást. A kiállított PD A1 a kérelmező ügyfelkapuja által az elektronikus postafiókjába lesz „kézbesítve” a kérelem benyújtásától számított 24 órán belül.

Ha a kérelem hiányos, vagy a mellékletek nem  megfelelőek, a rendszer átküldi a kérelmet manuális elbírálásra a Szociális Biztosító munkatársainak. Ők felszólítják a kérelmezőt, hogy pótolja a hiányosságokat, vagy elutasítják a kérelmet, ha nem megfelelők a kiküldetésre vonatkozó feltételek.

A kézi feldolgozás alatt lévő kérelmeket a megadott határidőn belül úgy dolgozzák fel, mintha postai úton, illetve személyesen kézbesítették volna. Ilyen esetben 45 napos a feldolgozásra, azaz PD A1 igazolvány kiadására vonatkozó határidő.

A külföldi munkavállaló akár szlovák társadalombiztosítás alá tartozhat

Nemritkán épp az A1-es igazolás igénylése során derül ki a szlovák Szociális Biztosító számára, hogy egy magyar munkáltató munkavállalója után már néhány hónapja, vagy néhány éve Szlovákia felé kéne fizetni a biztosítási járulékokat. A külföldi társadalombiztosítás igazolásáról is írtam korábban egy cikket.

A szlovák intézmény felszólítja a külföldi munkáltatót, hogy visszamenőleg rendezze kötelességeit, azaz regisztráljon, küldje be a havi kimutatásokat és fizesse be az elmaradt járulékokat. Majd később kerül sor a késedelmi kamat behajtására.  

Az ilyen ügyek intézésével segíthetek a magyar munkáltatónak, van ilyen szolgáltatásom és kellő tapasztalatom. Fordulhat hozzám bizalommal.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2024.01.28.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!