Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák társadalombiztosítás jelenleg (2021 őszén) még nincs egységes rendszerbe építve. Nem is része az adórendszernek. Három egészségbiztosító társaság és a szociális biztosító látja el Szlovákiában a társadalombiztosítással kapcsolatos feladatokat.

 

Szlovák társadalombiztosítás intézményei

 

3 egészségbiztosító társaság

Az egészségbiztosításról szóló 580/2004 számú törvény rendelkezik magáról az egészségbiztosításról, az egészségbiztosítás alapján felmerülő jogviszonyokról és a biztosítás díjainak újraelosztásáról.

Mindhárom intézménynél elektronikusan lehet az ügyes-bajos dolgainkat intézni. Kiváló automatizált folyamatok állnak rendelkezésre a munkáltatók számára. Ezek által lehet intézni a következőket:

 • munkáltató bejelentése,
 • munkavállalók bejelentése,
 • havi kimutatások beküldése,
 • változások, munkaviszony és ennek következtében a biztosítási jogviszony megszűnése.

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Az általános egészségbiztosító állami tulajdonú intézmény. Elérhető ezen a portálon: https://www.vszp.sk/

Dôvera zdravotná poisťovňa

A Dôvera egészségbiztosító társaság a nagyobbik magántulajdonban lévő egészségbiztosító. A következő webcímen érhető el: https://www.dovera.sk/

Union zdravotná poisťovňa

Az Union egészségbiztosító is magántulajdonban lévő társaság. A következő linken érhető el: https://www.union.sk/

Ha nem vagyunk megelégedve a biztosító társaság szolgáltatásaival, vagy a kezelőorvosunknak nincs szerződése az általunk választott biztosítóval, természetesen van rá lehetőség, hogy átlepjünk másik egészségbiztosító társasághoz. Ezt bármikor megtehetjük az által, hogy magánemberként egy másik biztosítóval kötünk szerződést. Csak ne feledjük el tájékoztatni erről a munkáltatót.

Azt kell szem előtt tartani, hogy az átlépési szándékunkat minden évben szeptember 30-ig szükséges megtenni. Eddig az időpontig kötött szerződések a következő naptári év kezdetétől, azaz január 1-től lesznek hatályosak. Tehát gyakorlatilag csak egyszer egy évben, azaz január elsejével változhat a biztosítási jogviszonyunk.

Egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése

Hogy ne kelljen három társaságnál, azaz három különböző portálon ellenőrizni az egészségbiztosítási jogviszonyt, ezért létrehoztak egy központi nyilvántartást. A következő linken elérhető: https://www.portaludzs.sk/web/eportal/

Az első mezőben szükséges beírni a természetes személy születési számát. Amennyiben külföldi állampolgár szlovák biztosításának visszaigazolását keressük, az egészségbiztosítási státuszára vonatkozó egyedi kódot kell beírni a születési szám helyére. A biztonsági jelszó beírása után megkapjuk a választ, hogy a természetes személy melyik egészségbiztosító társasághoz tartozik. Azt is megtudjuk, hogy mikortól érvényes a jogviszonya ennél a társaságnál.

A biztosítási jogviszony hiteles ellenőrzésére más megoldás is alkalmazható. Erről írtam egy korábbi blogbejegyzésemben, mely ezen a linken található.

Szociális biztosító

Az említett három társaság kizárólag az egészségbiztosítással foglalkozik. A társadalombiztosítás többi feladatát a szociális biztosító látja el. Hét alapot foglal magába, melyek a következők:

 • betegség esetére vonatkozó biztosítás – ebből az alapból fizetik a táppénzt,
 • öregségi nyugdíjbiztosítás – ebből az alapból fogjuk kapni a nyugdíjat,
 • rokkantsági nyugdíjbiztosítás – rokkantság esetén ebből az alapból kapnánk a nyugdíjat,
 • balesetbiztosítás – munkahelyi baleset esetén ebből az alapból fizetik az ellátást,
 • munkanélküliség esetére vonatkozó biztosítás – ebből az alapból kapná a munkanélküli segélyt, ha valaki elveszti a munkahelyét,
 • garanciaalap – a munkáltató fizetésképtelensége miatt munkaviszonyból származó követelések kielégítésére szolgál,
 • szolidaritási tartalékalap – különleges státusszal rendelkezik a társadalombiztosítási járulékok keretében. A nyugdíjkezelő társaság által a második pillérben okozott károk fedezésére szolgál.

A szociális biztosítóval főképpen elektronikusan, a portál által lehet kommunikálni: https://www.socpoist.sk/

Az egyes jogviszonyoknál fizetendő járulékok mértékéről ebben a cikkben olvashat.

Kiküldetéskor használt igazolás

Amennyiben a munkáltató külföldi útra küldi a munkavállalóját, ú.n. A1-es dokumentummal igazolja, hogy melyik országban tartozik társadalombiztosítás alá. Ezeket az A1-es igazolványokat Szlovákiában a szociális biztosító állítja ki. A külföldi társadalombiztosítás igazolásáról ebben a cikkben írtam bővebben.

Van, hogy a magyar munkáltatónak Szlovákiába kell fizetnie társadalombiztosítást

A 883/2004/EK rendelet meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján eldönthető, hogy melyik állam társadalombiztosítási rendszere alá tartozik az a személy, aki két vagy több tagállamban kereseti tevékenységet folytat.

Amennyiben ez a téma érinti Önt, mint munkáltatót, vagy munkavállalót, a következő két cikket ajánlom figyelmébe:

Milyen esetben fizet magyar munkáltató külföldre járulékot

Melyik ország TB rendszeréhez tartozik – munkáltató vagy a munkavállaló a felelős?

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.10.04.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!