Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Sok magyar állampolgár dolgozik Szlovákia területén szlovák munkáltatónál. Lehet, nem biztosak abban, hogy rendesen bejelentette-e őket a munkáltatójuk és továbbra is fizeti-e utánuk a járulékokat. Az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése megfelelő választ adhat számukra.

 

Egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése

 

Egészségbiztosítás Szlovákiában

EU állampolgárnak csak egy tagállamban lehet társadalombiztosítási jogviszonya. Általánosságban mondhatjuk, hogy amennyiben magyar állampolgár szlovák cégnél dolgozik, Szlovákia területén végzi a munkafeladatait, a szlovák egészségbiztosítás és szociális biztosítás alá tartozik. Persze, léteznek ez alól kivételek, de ez a téma meghaladja a cikk lényegét és terjedelmét.

Szlovákiában a társadalombiztosítás nem az adórendszer része és két különböző részből tevődik össze. Az egészségbiztosításból és a szociális biztosításból.

Azt is érdemes tudni, hogy Szlovákiában három különböző egészségbiztosító társaság működik. Egy állami – Všeobecná zdravotná poisťovňa, és két magánkézben lévő – Dôvera és Union.

A munkaviszony kezdeténél köteles a szlovák munkáltató bejelenteni a munkavállalót az általa választott egészségbiztosítóhoz. Majd havonta levonni a béréből és befizetni az egészségbiztosítási járulékokat.

Bejelentési azonosító jel külföldi állampolgárok számára

A munkáltató szlovák állampolgárokat a születési számuk alapján jelent be. Külföldi állampolgárok nem rendelkeznek ilyen számmal. Számukra a biztosítási státusz bejelentése előtt azonosító jelet kell kérvényezni. Méghozzá külön az egészségbiztosítónál és külön a szociális biztosítónál. Nem is egyezik a két intézmény által kiállított azonosító jel.

Ezeket a feladatokat általában a munkáltató bérszámfejtői intézik. Vagy legalábbis útbaigazítják a munkavállalót, hol tudja maga intézni a bejelentkezést a biztosító társaságokhoz.

Az egészségbiztosító kiállítja a jogviszonyt igazoló kártyát. A kártya meg tartalmazza azt az azonosító jelet, amely által van a külföldi munkavállaló a szlovák egészségbiztosítónál vezetve.

Egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése

Az egészségbiztosító társaságok tevékenységét és a biztosítási jogviszonyt az Egészségügyi Felügyeleti Hatóság (szlovákul Úrad pre dohľad nad zravotnou starostlivosťou) felügyeli.

Az egészségbiztosítási jogviszonyt a Biztosítottak központi nyilvántartásában (szlovákul Centrálny register poistencov = CRP) lehet ellenőrizni.

A következő linken https://www.portaludzs.sk/web/eportal/ ellenőrizheti úgy a külföldi, mint a szlovák állampolgár az egészségbiztosítási jogviszonyált.

Az első mezőbe a szlovák születési számot, illetve a külföldi állampolgár egészségbiztosítási azonosító jelét szükséges beírni. A keresztnév és a vezetéknév nem kötelezően kitöltendő mezők. A negyedik sorban megadott robotok kiszűrésére szolgáló kódot szükséges átírni az ötödik sorba. Majd a „Vyhľadať” (keresés) gomra kattintva pár másodpercen belül megérkezik a válasz.

A válasz tartalmazza a biztosított születési számát, illetve a külföldi állampolgár egészségbiztosítási azonosító jelét, az egészségbiztosító intézmény megnevezését és azt a dátumot, mikortól érvényes az egészségbiztosítási jogviszony.

Az egészségügyi szakemberek és az egészségügyi szolgáltatók regisztrálhatnak a rendszerben a biztosítási kapcsolatok keresésének kibővült lehetőségeire és a biztosítási kapcsolatok tételes ellenőrzésére.

Az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzésének egyéb módja

Írásban is lehet kérdéssel fordulni az Egészségügyi Felügyeleti Hatósághoz a következő címen: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Žellova 2, 829 24 Bratislava 25.

Az Egészségügyi Felügyeleti Hatóság a 02/208 56 258 telefonszámon, vagy a crp@udzs-sk.sk e-mailben is megerősíti a jogviszonyt az egészségbiztosítónál. Ebben az összefüggésben az Egészségügyi Felügyeleti Hatóság közzé tette, hogy a központi nyilvántartásban szereplő adatokat havonta egyszer frissítik az egészségbiztosító társaságok adatai alapján. Bizonyos esetekben megtörténhet, hogy nem teljesen naprakészek. Ezért az Egészségügyi Felügyeleti Hatóság azt javasolja, hogy az egészségügyi szolgáltatók az egészségbiztosítási kártya mellett ellenőrizzék annak a személynek a személyazonosító igazolványát is, akinek az egészségügyi ellátást nyújtják.

Személyesen is érdeklődhetnek a külföldi személyek a szlovák egészségbiztosítási jogviszonyukról bármelyik kirendeltségen.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.08.30.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!