Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Szlovákiában ismeretlen a „társadalombiztosítás” fogalma olyan értelemben, ahogy ez a déli szomszédjainknál megszokott, mivel teljesen másképp épül fel a biztosítási rendszer. Nem is része az adórendszernek, mint Magyarországon.

Magas Tátra

Hármas felállás

Az adózási témákkal a pénzügyi hatóság foglalkozik www.financnasprava.sk .
A biztosítás is két különálló rendszerbe osztódik. Van az egészségügyi biztosítás, amelyről az 580/2004 számú törvény rendelkezik, és van a szociális biztosítás, amelyről a 461/2003 számú törvény rendelkezik.

Mindkét esetben az említett törvények szabályozzák az egyéni vállalkozók, a munkavállalók és a munkáltatók járulékfizetési kötelességét, továbbá az egyéni vállalkozók és a munkavállalók biztosítását.

Egészségügyi biztosítás

Három különböző egészségügyi biztosító társaság működik Szlovákiában. Egy állami – Všeobecná zdravotná poisťovňa (Általános Egészségügyi Biztosító) www.vszp.sk, és két magántulajdonban lévő biztosító társaság – a Dôvera zdravotná pisťovňa www.dovera.sk és az Union poisťovňa biztosítók www.union.sk .

Mindhárom biztosító a fent említett törvény értelmében köteles ellátni a biztosítottait.

Köztudott, hogy az EU-ban egy személy egy adott időben csak egyetlen országban lehet az egészségügyi biztosítás rendszerének tagja. Nem történhet meg, hogy az egyik országban egyéni vállalkozóként fizeti a járulékokat és a másik országban a munkaviszonya alapján biztosított. EU szinten a 883/2004/EK rendelet szabályozza, hogy milyen esetben melyik országba kell regisztrálni az egészségügyi biztosításra, vagy milyen esetben választhatja a személy az országot, ahol kíván az egészségügyi biztosítási rendszer tagja lenni.

Egy érvényes biztosítási viszonnyal a másik országban is igénybe lehet venni az egészségügyi ellátást az ezt igazoló biztosítási kártya alapján. Az egészségügyi alapellátás költségét az ellátást biztosító intézmény vagy háziorvos rendezheti a külföldi biztosító társasággal, amelynél az adott személy biztosított.

Szociális biztosítás

A másik biztosítási rendszer a szociális biztosítás, amely egy intézmény alá tartozik és a következő hét biztosítási alapból tevődik össze:
• biztosítás betegség esetén
• öregségi nyugdíjbiztosítás
• rokkantsági nyugdíjbiztosítás
• balesetbiztosítás
• munkanélküliség esetére vonatkozó biztosítás
• garanciaalap
• tartalékalap
A munkavállalót mindenképp még a munkaviszonya kezdete előtt be kell jelenteni a szociális biztosítóba www.socpoist.sk.

Sk-ban alkalmazott magyar állampolgár hogy tudhatja meg, hogy a munkáltatója bejelentette-e őt a biztosítási rendszerbe és fizeti-e rendszeresen a járulékokat?

Területileg az egész országban elérhetők a fent említett intézmények. Minden járási székhelyen és kisebb városokban is működnek irodáik. Az elektronikus rendszereik által nemcsak az adott régió adataihoz, hanem az egész országra kiterjedő adatbázishoz biztosított a hozzáférés az egyes irodákban.

Szlovákia déli részén magyarul is beszélnek a hivatalokban. Így tehát a Szlovákiában alkalmazott magyar állampolgár bármelyik irodában személyesen érdeklődhet, hogy érvényes-e a biztosítási státusza és a munkáltatója rendszeresen befizette-e a rá vonatkozó járulékokat.

Továbbá igényelheti a személyes hozzáférést az elektronikus rendszerhez – úgy az egészségügyi biztosítónál, mint a szociális biztosítónál. GRID kártya segítségével az internetes felületen bármikor meg tudja nézni a személyére vonatkozó adatokat. Nyilván a nyelvi nehézségek miatt tanácsos megkérni szlovák nyelvű ismerőst, vagy itteni szakemberhez fordulni, aki segít eligazodni a rendszer használata során.

A témához kapcsolódó további cikkek

Munkavállalók biztosítása Szlovákiában
Egyéni vállalkozók biztosítása Szlovákiában
Bérszámfejtési példák

 

Amennyiben hasznosnak találja a cikket, szívesen venném, ha megosztaná a közösségi médiákban. Köszönöm.
Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.04.28.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!