Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az útiköltségek térítéséről szóló 283/2002 számú szlovák törvény előírásai alapján történik a külföldi kiküldetés Szlovákiából. A törvény értelmében a külföldi szolgálati útra kiküldött munkavállaló többféle költségtérítésre jogosult.

 

Külföldi kiküldetés Szlovákiából

 

Belföldi kiküldetés Szlovákiában – a linkre kattintva olvassa a részleteket.

Az igazolt útiköltségek térítése

Ezek olyan költségek, amelyeket a munkavállaló az utazással kapcsolatban fizetett ki. Ezek közé tartoznak a buszjegyek, vonatjegyek, helyjegyek, repülőjegyek, taxiköltségek, illetve helyi tömegközlekedési jegyek.

Ezek térítésénél abból kell kiindulni, hogy a munkavállalónak milyen közlekedési módot hagyott jóvá a kiküldetési rendelvényben a munkáltatója.

A munkavállaló az útiköltségeket a számára meghatározott közlekedési eszköz igénybevételére kiállított jegy alapján igazolja.

Szállásköltség térítése

A szállásköltségeket szállodai számlával, illetve magánszálláshely által kiállított bizonylattal köteles igazolni a kiküldött munkavállaló.

A munkavállaló minden esetben jogosult az igazolt szállásköltség megtérítésére. A törvény nem szab semmilyen határt a szállásköltségekre. A munkáltató sem szabhat semmilyen határt a szállásköltségeket illetően saját belső rendelete által. Csupán meghatározhatja, hogy a külföldi kiküldetés során a munkavállaló milyen típusú szállást vehet igénybe.

A szállásköltséget úgy tudja befolyásolni a munkáltató, hogy az alkalmazott külföldi kiküldetése során a munkáltató biztosítja számára a szállást. Az alkalmazott köteles igénybe venni a munkáltató által biztosított szálláshelyet.

Élelmezési költségtérítés

A külföldi kiküldetésnél minden napra jár a munkavállalónak élelmezési költségtérítés. Mégpedig a külföldön eltöltött idő függvényében.

A külföldi élelmezési költségtérítést a Szlovák Pénzügyminisztérium által kiadott 401/2012 számú rendelet szabályozza. A rendelet táblázat formájában előírja minden ország számára az érvényesíthető napi szintű élelmezési költségtérítést. Ez fizethető euroban, vagy akár más pénznemben is.

A külföldi kiküldetés időtartama és ebből kifolyólag az élelmezési költségtérítés terjedelme három csoportra osztott:

 • 6 órán belüli külföldi kiküldetés esetén az adott ország napi élelmezési költségtérítési összegének 25%-ára jogosult a kiküldött munkavállaló,
 • 6-tól 12 óráig terjedő külföldi kiküldetés esetén az adott ország napi élelmezési költségtérítési összegének 50%-ára jogosult a kiküldött munkavállaló,
 • 12 órát meghaladó kiküldetés esetén az adott ország teljes napi élelmezési költségtérítés összegére jogosult a kiküldött munkavállaló.

A külföldi kiküldetésnél nincs alsó időkorlátja az élelmezési költségtérítésnek – nem úgy, mint a hazai szolgálati utaknál.

Némely országokra vonatkozó élelmezési költségtérítés

A következő táblázatban található:

 

WP Data Tables

 

Az élelmezési költségtérítés csökkenthető

Amennyiben a munkavállaló a kiküldetés során ingyenesen kap reggelit, ebédet, illetve vacsorát, csökkenthető a neki fizetendő élelmezési költségtérítés, mégpedig

 • reggeli esetén a napi ősszeg 25%-ával,
 • ebéd – a napi összeg 40%-ával,
 • vacsora – a napi összeg 35%-ával.

Üzemanyag költség térítése

A munkavállaló a külföldi kiküldetésnél is használhatja a saját autóját. A feltételek azonosak, mint a belföldi kiküldetésnél. Jogosult az üzemanyag költségének térítésére és átalányköltségre, amely minden egyes megtett kilométerre 0,193 EUR.

A saját autó használatáról a szolgálati út során részletesen írtam egy korábbi cikkemben: Magángépjárművel megtett kiküldetés szabályai módosultak Szlovákiában

A további szükséges kiadások térítése

A további szükséges kiadások két csoportra oszthatók:

 • a munkafeladatokkal kapcsolatos költségek, mint például telefon-, fax-, internet költségek, kiállítás-, illetve vásár-belépők,
 • a kiküldetés egyéb költségei, mint például parkolási díjak, garázs használatának díja, autópálya használati díj, komp díj.

Az egyéb költségek térítését a törvény nem szabályozza. Ezek szükségességét és térítését a munkáltató mérlegeli.

Gyógyászati költségek térítésére vonatkozó biztosítás

Az alkalmazottnak joga van a külföldi gyógyászati költségek biztosításával kapcsolatos kiadások térítésére minden külföldi kiküldetéssel kapcsolatban. Ehhez akkor is joga van, ha EU-n kívüli kiküldetésen vesz részt. Ez a térítés nem vonatkozik az utazási biztosításra, amely más típusú biztosításokat is tartalmazhat.

A gyakorlatban a gyógyászati költségekre vonatkozó biztosítás háromféle módon oldható meg:

 • a munkavállalóra egyénileg köt biztosítást a munkáltatója,
 • tömeges biztosítást köt a munkáltató – ez nyilván abban az esetben előnyös, ha gyakran vesznek részt a munkavállalók külföldi kiküldetéseken,
 • a munkavállaló maga köti meg a biztosítást.

A család látogatása céljából kifizetett útiköltségek térítése

Hosszabb kiküldetéseknél a munkavállaló jogosult meghatározott időközönként hazautazni a családjához. A családtagok látogatásával kapcsolatos útiköltségek térítése a munkáltatóval kötött megállapodástól függ, amelyet a munkavállaló még a kiküldetés előtt kötött. Ebben kölcsönösen megállapodhatnak azon, hogy a munkáltató téríthet minden családlátogatással összefüggő költséget, vagy csupán ezek egy részét.

Kötelező védőojtás költségének térítése

Vannak országok, amelyek látogatása előtt ajánlott, hogy a munkavállaló védőojtást kapjon. Ennek térítése is kötelező a munkáltató részéről.

Nem igényelhető költségek térítése

A külföldi kiküldetés során a munkáltató további költségeket téríthet a munkavállaló számára:

 • egyéb térítések a törvényben előírtakon túlmenően,
 • egyéb típusú biztosítások térítése,
 • zsebpénz – az adott országra vonatkozó élelmezési költségtérítés 40%-ig.

Ezek térítésére viszont nem kötelezhető a munkáltató. Nem is érvényesítheti adócsökkentő költségként.

A kiküldetéshez szükséges A1-es igazolás

Ahhoz, hogy a munkavállaló külföldön végezhesse a tevékenységét, szükséges beszerezni szociális biztosítótól egy igazolást, hogy a munkavállalónak munkaviszonya van Szlovákiában. Az igazolás gyakran használt megnevezése az „A1-es igazolás”. A szociális biztosító ez által igazolja, hogy a munkáltatója fizeti a munkavállaló járulékait a szlovák előírások szerint.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.09.22.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!