Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Belföldi kiküldetés Szlovákiában a 311/2001 számú szlovák munkatörvénykönyv rendelkezései alá tartozik. Pontosabban az 57.§ (1) bekezdése teszi lehetővé a munkáltatónak, hogy kiküldhesse a munkavállalót szükséges időre a szokásos munkahelyén kívüli munkavégzésre, azaz szolgálati útra.

Belföldi kiküldetés Szlovákiában

Külföldi kiküldetés Szlovákiából – a linkre kattintva olvassa a részleteket.

Szükséges-e a munkavállaló beleegyezése?

A munkavállaló beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a munkáltatója kiküldhesse őt munkavégzés céljából a munkahelyétől eltérő, illetve a lakóhelyétől eltérő körzetbe, vagy akár sokkal távolabb.

A munkáltatónak nincs szüksége a munkavállalója beleegyezésére a szolgálati útra történő kiküldetéshez, amennyiben:

 • a munkával kapcsolatos kiküldetés a munkavállaló rendszeres munkahelyének, illetve lakóhelyének körzetén belül történik,
 • a kiküldetés kimondottan a munkaszerződés által megegyezett munkavégzés jellegéből, illetve a munkavégzés helyszínéből adódik,
 • a munkavállaló már a munkaszerződésben beleegyezett abba, hogy szolgálati utakra fog járni.

A kiküldetés időtartama

A szolgálati út otthonról, illetve a munkahelyről való indulástól számítódik. Hazaérkezéssel, illetve a munkahelyre való visszaérkezéssel végződik. Tehát a kiküldetés része maga az utazás is a kiküldetés helyszínére és hasonlóképpen a visszautazás is.

A szolgálati út maximális időtartamát nem határozza meg egyik törvény sem. Általánosságban úgy fogalmaznak a törvények, hogy a „szükséges időtartamra” lehet kiküldeni a munkavállalót. Mindenképp csak átmeneti jellegű munkavégzésről lehet szó. Az ilyen munkavégzés nem haladhatja meg a munkaszerződésben megegyezett munka keretét és típusát.

Kiküldetési rendelvény

Az a tény, hogy az alkalmazott szolgálati útra lesz kiküldve, illetve szolgálati utat tett meg, nyilvántartási kötelességgel jár. Ezt a 283/2002 számú kiküldetés költségtérítéséről szóló szlovák törvény szabályozza.

A kiküldetéssel kapcsolatban kétféle nyilvántartást kell vezetni – a kiküldetési rendelvényt és a kiküldetés elszámolását. A gyakorlatban ezt meg lehet tenni akár egy nyomtatvány által.

A kiküldetési rendelvény olyan írásos dokumentum, amelyet a munkáltató állít ki a munkavállaló számára. Tartalmaznia kell a következőket:

 • a kiküldetés kezdetének helyét – ez lehet a munkavállaló szokásos munkahelye, lakóhelye, vagy bármilyen más hely,
 • a munkavégzés helyét – pontos helyszín, ahová a munkavállalóját küldi,
 • a kiküldetés időtartamát – a kiküldetés kezdetétől számítódik, feltételezett befejezéséig tart, nem kell, hogy azonos legyen a munkavállaló szokásos munkaidőjével,
 • a kiküldetés végének helyszínét – lehet ez a munkavállaló szokásos munkahelye, munkavégzésének helye, lakóhelye, illetve más helyszín, ahol a munkavállaló általában tartózkodik,
 • az utazás módját – az indulástól számítva a munkavégzés helyszínére és a visszautazást a kiküldetés végének helyszínére,
 • esetleg a kiküldetés egyéb feltételeit – a munkáltató köteles figyelembe venni a munkavállaló jogos igényeit a kiküldetéssel kapcsolatban.

Munkavégzés a kiküldetés alatt

Munkavégzésnek tekintendő a kiküldetés folyamán eltöltött idő, ami egyébként a munkavállaló munkaideje lenne, és ezt az időt önhibáján kívül nem a munkafeladatai végzésével kénytelen tölteni (például utazással – a 283/2002 számú kiküldetés költségtérítéséről szóló szlovák törvény 37.§ értelmében).

Különbözőképpen szükséges megítélni a kiküldetés során azt az időt, ami egyébként a munkavállaló munkaideje, és azt az időt, ami a szokásos munkaidőn kívül esik.

A munkavégzésnek tekintendő időre munkabér illeti meg a munkavállalót.

A kiküldetésben részt vett munkavállalónál a szokásos munkaidőn kívül utazással töltött idő nem munkavégzésnek tekintendő. Ez az időszak a munkavállaló szabad idejét képezné, de a kiküldetés során nem munkavégzéssel tölti el. Időveszteségnek nevezik a szlovák törvények. Erre az időszakra a munkavállaló élelmezési költségtérítésre jogosult.

A munkavállaló költségeinek térítése

A szolgálati úton részt vett alkalmazottnak joga van a kiküldetéssel kapcsolatos költségek térítésére:

 • a bizonyíthatóan felmerült utazási költségek térítése – ilyenek a munkavállaló utaztatásával kapcsolatos költségek, mint pl. vonatjegy, buszjegy, repülőjegy, taxi költség, tömegközlekedési jegy,
 • a bizonyíthatóan felmerült szállásköltségek térítése,
 • élelmezési költségtérítés – a kiküldetés folyamán felmerül étkezési költségek térítése. Az élelmezési költségtérítés összege a szolgálati út időtartamának függvénye következőképpen:
  • 5-től 12 óráig terjedő belföldi kiküldetés esetén 5,10 EUR,
  • 12-től 18 óráig terjedő belföldi kiküldetés esetén 7,60 EUR,
  • 18 óránál hosszabb ideig terjedő belföldi kiküldetés esetén 11,60 EUR.
 • szükséges további kiadások, amelyek a szolgálati út folyamán felmerültek. Ilyenek például a telefon-, internet-, illetve faxköltségek, parkolási díjak, autópálya díjak, stb.

A munkavállalót illeti az útiköltségek térítése, melyet a családja látogatásával kapcsolatban költ, abban az esetben, amennyiben a kiküldetés időtartama meghaladja a 7 egymást követő naptári napot.

A munkavállaló a kiküldetés során saját autóját használhatja

A kiküldetési rendelvényben a munkavállaló megegyezhet a munkáltatójával, hogy a saját gépjárműjével fogja megtenni a szolgálati utat. Ilyen esetben kétféle térítésre jogosult:

 • a térítés alapösszegére, amely jelenleg 0,193 EUR / km,
 • és az elfogyasztott üzemanyag költségének térítésére.

Korábban írtam részletes cikket erről a témáról, melyet olvasson a linkre kattintva:

Magángépjárművel megtett kiküldetés szabályai módosultak Szlovákiában

A költségek elszámolása

A költségek elszámolása olyan bizonylat, amelyet a munkavállaló a szolgálati út megvalósulása után tölt ki. Ebben feltünteti az összes jogosan elszámolandó költségeit és mellékeli az eredeti bizonylatokat. A kiküldetési rendelvény és az elszámolásra használt nyomtatvány, illetve űrlap semmilyen törvény által nincs megszabva.

Szlovákiában az a gyakorlat, hogy a kiküldetési rendelvény és a költségek elszámolása egy nyomtatványon belül történik. A munkavállaló felettese kiküldetés előtt jóváhagyja a kiküldetésről szóló feltételeket. Ez a nyomtatvány az út során azt igazolja, hogy a munkavállaló kiküldetésben van. Majd visszatérése után kitölti a költségekre szolgáló mezőket és csatolja a bizonylatokat. Ezt ismét jóváhagyja a felettese és csak ez után kerül kifizetésre a költségtérítés.

Természetesen hosszabb idejű szolgálati utaknál van lehetőség előleget adni a munkavállalónak. Ezt a kiadások elszámolása során figyelembe kell venni.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.09.01.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!