Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Ebben a cikkben arról írok, hogy a munkavállaló, illetve az ügyvezető milyen feltételek mellett használhatja a saját személygépkocsiját szolgálati utakra. 2019. június 1-től módosultak a kiküldetés szabályai. Mégpedig hosszú idő után módosult az 1 kilométerre fizetendő visszatérítés alapösszege.

 

Magangepjarmuvel_megtett_kikuldetes_szabalyai_modosultak_szlovakiaban

 

Saját autóját használja a szolgálati út során?

Akkor bizonyára tudja, hogy erről írásos megállapodást kell kötni a munkáltatójával.

A megállapodásban fel kell tüntetni a következő adatokat:

  • gépkocsi típusa
  • gépkocsi forgalmi rendszáma
  • a gépkocsi tulajdonosának neve
  • üzemanyag típusa a műszaki igazolvány alapján
  • üzemanyag átlagfogyasztása a műszaki igazolvány alapján
  • kötelező biztosítás fizetésének dátuma és a biztosító társaság neve
  • balesetbiztosítás fizetésének dátuma és a biztosító társaság neve.

A megállapodás tartalmazza továbbá azt a kitételt, hogy kár esetén a költségtérítést a gépkocsi használója, tehát a munkavállaló fizeti.

A megállapodás mellékletét képezi a gépjármű műszaki igazolványa.

Ugyanezt a szabályt alkalmazhatják az egyéni vállalkozók és az ügyvezetők is.

A költségtérítés szabályai

A magántulajdonú gépkocsi használatával kapcsolatos költségtérítést a 283/2002 számú kiküldetési költségtérítésről szóló szlovák törvény szabályozza a 7.§-ban.

Amennyiben a munkavállaló megállapodást köt a munkáltatójával, hogy a szolgálati útra a saját autóját használja, költségtérítésre jogosult. A költségtérítés két részből áll:

  • visszatérítés alapösszege minden egyes megtett kilométer után,
  • az elhasznált üzemanyag költésgének visszatérítése.

2019. június 1.-től magasabb lett a visszatérítés alapösszege

Több mint tíz év után módosul a költségtérítési szorzó a saját autó használatával kapcsolatban, ha szolgálati útra használja a munkavállaló:

 

Négykerekű gépjármű Háromkerekű és kétkerekű jármű
2019. május 31.-ig 0,183 EUR / 1 km 0,050 EUR / 1 km
2019. június 1.-től 0,193 EUR / 1 km 0,053 EUR / 1 km

 

Tehergépjármű, autóbusz illetve traktor esetében a visszatérítés alapösszegét a felek meghatározzák a magántulajdonú gépjármű használatáról kötött megállapodásban.

Üzemanyag költség visszatérítése

Az üzemanyag költségét a műszaki igazolványban feltüntetett üzemanyag átlagfogyasztása alapján és az üzemanyag egységára alapján kell kiszámítani egyszerű szorzással.

Az üzemanyag egységárát az aktuális tankolásról szóló bizonylat alapján lehet meghatározni. Kivételes esetben a statisztikai hivatal által közölt átlagárakat lehet használni az üzemanyag költségének visszatérítésénél.

Autópálya használati díj elszámolása

Abban az esetben, ha a magánszemély a naptári év elején kifizette egész évre az autópálya használatának éves díját, nyilván saját magánjellegű utak során is autópályán közlekedik. Nehéz lenne meghatározni, hogy milyen arányban osztható el a pályamatrica díja a szolgálati utak és a magánjellegű utak között.

Ha viszont magánutaknál nem használ autópályát és kimondottan csak a szolgálati út miatt fizeti ki az autópálya díjat (ennek legrövidebb időtartamú változatát), akkor egyértelmű, hogy az autópálya díj ez esetben a szolgálati út költségeivel elszámolásra kerülhet. Ezt a munkavállaló és a munkáltató között létrejött megállapodásban tanácsos rögzíteni.

Amennyiben egy cég ügyvezetője egész naptári évben a saját autóját használja szolgálati utakra is és egyértelműen kimutatható (például útnyilvántartás vezetésével), hogy milyen arányban használja az autót magáncélra, illetve vállalkozási célra, ebben az arányban költségként érvényesítheti a vállalkozásnál az éves autópályadíjat. Általában elfogadható az 50% arányban költségként érvényesített autópályadíj.

Gépjárműadó, mint adócsökkentő költség

Magánszemélyek nem fizetnek gépjárműadót.

Viszont amennyiben a munkáltató szolgálati útra kiküldi a munkavállalót saját autójával, a munkáltatónak meg kell fizetnie a gépjárműadót is. A 361/2014 számú gépjárműadó törvény 3.§-a értelmében a tárgyi hónapra vonatkozóan a gépjármű adatai alapján kell megfizetni a gépjárműadót.

A gépjárműadóról korábban írtam részletes cikket, amelyet a linkre kattintva olvashat:

Szlovák gépjárműadó bevallása és befizetése esedékes január végén

Az élelmezési költségtérítés összege is módosul

  1. július 1.-től az élelmezési költségtérítés összegei is emelkednek. Erről másik cikkemben írok.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.06.09.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!