Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Gépjárműadó Szlovákiában január végéig esedékes címmel frissebb cikket talál, ha a linkre kattint.

2015. január 1.-től érvényes Szlovákiában az új 361/2014 számú gépjárműadó törvény. A gépjárműadó (szlovákul „daň z motorových vozidiel”) szabályozása ennek a törvénynek az életbelépésével már nem része a helyi adókról szóló törvénynek úgy, ahogy ezt 2014 végéig ismertük.

Szlovák gépjárműadó bevallása

Szlovák gépjárműadó bevallása

Mely gépjárművekre vonatkozik a gépjárműadó törvény

Az említett törvény vonatkozik a motorkerékpárokra, triciklikre, négykerekű motorkerékpárokra, személygépkocsikra, autóbuszokra, tehergépjárművekre és a pótkocsikra egyaránt.

A törvény nem vonatkozik a traktorokra, munkagépjárművekre, motoros szánokra, és egyéb fent nem említett járművekre.

Az adó tárgya

Az adó tárgya olyan gépjármű, amely az adózási időszakban a vállalkozással, illetve egyéb önálló kereseti tevékenység végzésével kapcsolatban használt és a Szlovák Köztársaságban nyilvántartott.

A gépjárműadó törvény adóalanya

A törvény 3.§-a rögzíti, hogy a gépjárműadó törvény adóalanya minden esetben olyan természetes személy vagy jogi személy, amely:

  • mint a gépjármű tulajdonosa szerepel a gépjármű irataiban,
  • a saját szervezeti egysége szerepel tulajdonosként feltüntetve a gépjármű irataiban,
  • olyan gépjárművet használ, amelynek az irataiban feltüntetett tulajdonosa elhunyt (természetes személy esetén), megszűnt vagy hatályon kívül helyezett (jogi személy esetén),
  • olyan gépjárművet használ, amelynek az irataiban feltüntetett tulajdonosa nem használja vállalkozásra a gépjárművet.

A gépjárműadó törvény adóalanya hasonlóképen a munkáltató, amely utazási költségtérítést fizet a munkavállalónak, aki a saját autóját használta a szolgálati útra. További feltétel, hogy ezt a gépjárművet nem használja más személy a vállalkozása során.

Az adóalap egyes gépjárműtípusok esetében és az adó mértéke

A kizárólag villanyáramra működő gépjárműveknél az adóalap a motor teljesítménye alapján számítódik (kW).

A személyszállító gépjárműnél, amely alatt nem csak a személygépkocsi értendő, hanem a motorkerékpár, tricikli és a négykerekű motorkerékpár, az adóalapot a motor térfogata képezi (cm3).

A haszongépjármű esetében, tehát az autóbusz, tehergépjármű és a pótkocsi esetében az adóalap a gépjármű össztömege alapján számítódik a tengelyek számának függvényében.

Mindhárom esetben az adó mértékét a törvény mellékletében található táblázatokból kell kiolvasni. Ez a táblázat az adóhatóság honlápján is elérhető.

https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/dan-z-motorovych-vozidiel

Az éves adómérték módosítása

Az szóban forgó gépjárműadó törvény környezetbarát. Az olyan gépjárműveknél, amelyek 36 hónapnál rövidebb ideje lettek használatba véve, az éves adó mértéke 25%-al csökken. Ellenkező esetben – minél régebbtől használt a gépjármű, annál magasabb adót kell a használata után fizetni. Például a 156 hónapnál régebben használt gépjárműnél a táblázatból vett adómértéket 20%-al kell emelni.

Az adókezelő és a fizetés gyakorisága

A gépjármű tulajdonosának lakcíme, illetve székhelyének címe alapján kell benyújtani az adóbevallást a helyi illetékes adóhivatalnak.

Amennyiben a kiszámított adó éves szinten nem haladja meg a 700 EUR-t, egy összegben fizetendő a következő naptári év január 31.-ig.

Ha az adott érvre fizetendő adó több mint 700 EUR, de kevesebb mint 8.300 EUR, a következő naptári évben negyedévente fizetendő az adóelőleg. Ilyen esetben az adott évben fizetendő adó ¼-ét kell befizetni az adóhatóság felé a következő naptári évben, mégpedig az egyes negyedévek utolsó napjáig.

Ha az adott évre fizetendő adó meghaladja a 8.300 EUR-t, a következő naptári évben havonta kell fizetni az adóelőleget, mégpedig a hónap utolsó napjáig.

Az adóbevallás benyújtása és űrlapja

Mivel 2018.01.01.-től minden jogi személy kizárólag elektronikusan kommunikálhat az adóhatósággal, így a gépjárműadót is elektronikusan kell benyújtani. Az elektronikus adóbevallási űrlap itt található:

https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/DP/form.314.html

Az elektronikus benyújtás esetén érdemes a pénzügyi hatóság portálján történő bejelentkezés után kitölteni az adóbevallási űrlapot, mivel így kitöltés után közvetlenül benyújtható. Az elektronikus benyújtás másik módja az eDane applikáció által is lehetséges.

A természetes személyek csak 2018.07.01.-től lesznek kötelesek elektronikusan kommunikálni az adóhatósággal, így ők még benyújthatják a gépjárműadó bevallást személyesen van postán papírformában. Az adóbevallás formanyomtatványa az egyes adóhivataloknál beszerezhető, vagy az adóhatóság honlapján található:

https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-sluzby/verejne-sluzby/katalog-danovych-a-colnych/katalog-vzorov-tlaciv

Szankció kései benyújtás esetén

Amennyiben egy jogi személy a 2018. január 31.-i határidő után nyújtja be a gépjárműadó bevallást, 60 EUR késedelmi szankció illeti. A természetes személyeknél a kései benyújtás esetén 30 EUR a szankció.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.01.20.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!