Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Minden naptári év elején az adózók első tennivalóik közé tartozik a gépjárműadó Szlovákiában. Mégpedig nem csak annak kiszámítása, hanem az adóbevallás benyújtása és az adó befizetése. Ezeket január végéig szükséges megoldani. A cikkben ahhoz adok támpontokat, hogy miket szükséges szem előtt tartani az adózónak.

Gépjárműadó Szlovákiában január végéig esedékes
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Nem szükséges bejelenteni az autó használatát az adóhatóság felé

Ha az adózó egy gépjárművet a vállalkozási tevékenységéhez kezdi használni (legyen ez akár céges autó, akár a sajátja, vagy apósától vette kölcsön), sok egyéb gondja van, minthogy bejelenteni ezt a tényt az adóhatóság felé. Nincs is rá szükség, mert a bejelentési kötelezettséget már néhány éve törölték a törvényből. Az adózó valójában január elején átgondolja, milyen gépjárműveket használt a vállalkozáshoz az előző naptári évben és ezek adatait kitölti a gépjárműadó bevallás űrlapján.

Ne gondoljuk, hogy utólag már senki nem fogja megtudni, mikor milyen autót használtunk bevételszerzéshez. Ha a költségek között megjelent tankolás, karbantartási költségek, vagy a vállalkozás eszközei között szerepelt a gépjármű, ezek indokolják, hogy gépjárműadót fizessünk az adott hónapokra.

A vállalkozónak nem szabad elfeledkeznie azokról az esetekről sem, amikor a munkavállalóját kiküldte üzleti útra, amit a munkavállaló saját autójával tett meg. Az adott hónapban ez után a személygépkocsi után is gépjárműadót kell fizetni. Ez vonatkozhat az ügyvezető által használt magángépkocsira is.

A gépjármű használatának befejezését viszont jelezni kell

Egy adott gépjármű bevételszerzésre irányuló használatának befejezéséről adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé. Ez egyszerű módon történik. A bevallás űrlapján az adott gépjárműnél ki kell tölteni azt a dátummezőt, amelyik hónapban utoljára volt használva az autó bevételszerzésre. Például, ha augusztusban saját autójával volt kiküldetésen a munkavállaló, augusztus utolsó napját kell kitölteni az adóbevallásban, mint a gépjármű vállalkozásra használatának utolsó időpontját.   

Vannak esetek, amikor egy erre a célra meghatározott nyilatkozat benyújtásával tudatjuk az adóhatóság felé, hogy tovább nem használjuk az autót vállalkozási célokra. Ilyen eset főképpen az, ha a tárgyév előtti évben a gépjármű decemberig volt használva és az adóbevalláson nem lett feltüntetve az autó vállalkozásra történő használatának befejezése. A tárgyévben viszont nem volt az autó bevételszerzési céllal használva.

Amennyiben a belinkelt nyomtatványon ezt nem közölnénk az adóhatósággal, nem lenne világos, hogy vajon az autót nem használtuk vállalkozási célra, vagy csupán elfelejtettük a gépjárműadót rendezni, ami persze szankcióval járna.

Milyen adatok szükségesek a gépjárműadó bevallás kitöltéséhez

A vállalkozás adatainak kitöltésén kívül a következőket szükséges közölni a gépjárműadó bevallásban:

A gépjármű első nyilvántartásba vételének időpontját – a nagy forgalmi engedélyben található ez az adat. Azért fontos, mivel ettől az időponttól számítódik a jármű kora, ami meghatározó a kedvezmények, azaz adó mértékének meghatározása szempontjából.

Adófizetési kötelesség kezdetének és végének időpontját – például az említett alkalmazotti kiküldetésnél az adott naptári hónap első és utolsó napját. Általában január 1-től december 31-ig.

Gépjármű besorolását – L, M, N, vagy O, ami szintén a nagy forgalmi engedélyből kiolvasható.

A jármű forgalmi rendszámát.

Gépjármű teljesítményének meghatározását – hengerűrtartalom a személygépkocsiknál, elektromos járműveknél teljesítmény kW-ban, tehergépkocsiknál a jármű tömege tonnában kifejezve és a tengelyek száma.

Az adózó törvény szerinti meghatározását – a jármű tulajdonosa, üzemeltetője, használója, illetve a munkáltató.

A gépjárműadó fizetésétől mentesülnek

A következőknél használt járművek mentesülnek gépjárműadó fizetési kötelezettség alól:

a) diplomáciai és konzuli képviseleteknél, ha a viszonosság biztosított,

b) sürgősségi egészségügyi szolgálat, bányamentő-, hegyimentő-, légimentő- és tűzvédelmi jármű,

c) közérdekű szolgáltatási szerződés alapján szállítást végző menetrend szerinti személyszállításnál használt gépjármű,

d) kizárólag mezőgazdasági termelésben és erdőtermelésben használt gépjárművek.

Adó mértéke és kedvezmények

Az éves adó mértéke a 361/2014 számú gépjárműadó törvény mellékletében található táblázatokban lelhető járműtípus szerint – személygépkocsi, teherautó vagy pótkocsi.

Az éves gépjárműadó kulcsa újabb jármű esetén 15, 20 vagy 25 százalékkal csökken. Ezzel szemben egy régebbi járműnél az adókulcs 10%-kal, vagy akár 20%-kal nő. A szabály az, hogy minél régebbi a jármű, annál magasabb az éves adókulcs. Kivételt csak az O4 kategóriás haszongépjárművek képeznek, amelyeknél az éves adókulcs a jármű korától függetlenül 60%-kal csökken.

Ezt követően ez a korrigált (csökkentett vagy emelt) adókulcs 50%-kal tovább csökkenthető a jármű meghajtásától függően. Ez a további csökkentés a hibrid motoros és hibrid elektromos járművekre, a sűrített vagy cseppfolyósított földgázzal (CNG vagy LNG) hajtott járművekre és a hidrogénüzemű járművekre vonatkozik.

Az adómérték 50%-os mérséklésére jogosult az adózó abban az esetben is, ha a járművet az adott adózási időszakban legalább 60 alkalommal kombinált szállítás keretében használja.

Adózási időszak és az adóbevallás benyújtásának módja

A gépjárműadó számításánál az adózási időszak naptári év. Az adóbevallást a tárgyi évet követő évben január 31-ig szükséges benyújtani az adóhatósághoz. Mivel a vállalkozók az adóhatósággal már kizárólag elektronikusan kommunikálnak, a gépjárműadó bevallást is csak elektronikus formában lehet benyújtani.

Tapasztalataim szerint a nyomtatvány picit bonyolult, de szépen vezet bennünket. Beépített ellenőrzéseknek köszönhetően nem nagyon lehet hibázni, ha követjük a kitöltési útmutatót.

Gépjárműadó befizetése és adóelőleg a következő időszakban

A gépjárműadót az adóbevallás benyújtásának határidején belül kell megfizetni, azaz következő év január 31-ig. Figyeljünk arra, hogy a gépjárműadónál is a megfelelő bankszámlát használjuk. Ez nem azonos a társasági adó bankszámlájával, vagy a hozzáadottérték-adó bankszámlájával. Az éves szintű adóbefizetésnél a közlemény 1700992023. 

Gépjárműadónál is előfordulhat előlegfizetési kötelezettség. Az adóelőleg a becsült adóból számított befizetés, amelyet az adózó köteles az adózási időszakban megfizetni.

Nem fizet adóelőleget az az adózó, akinek becsült adója nem haladja meg a 700 eurót, valamint az az adózó, akinek az adózási időszakban először keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Az az adózó, akinek becsült adója meghaladja a 700 eurót, de nem haladja meg a 8.300 eurót, az adózási időszakra negyedévente adóelőleget köteles fizetni, a becsült adó egynegyedének erejéig. A negyedéves adóelőleg az adott naptári negyedév végéig esedékes.

Az az adózó, akinek a becsült adója meghaladja a 8.300 eurót, az adóidőszakra havi adóelőleget köteles fizetni, a becsült adó egy tizenkettedének erejéig. A havi adóelőleg az adott naptári hónap végéig esedékes.

Szankciók

A gépjárműadóval kapcsolatban különösen az alábbi szankciók érinthetik a vállalkozót:

  • az adóbevallás előírt határidőn belüli benyújtásának elmulasztása miatti bírság (30 eurótól 16 000 euróig),
  • késedelmi kamat, ha a gépjárműadót az előírt határidőn belül nem fizetik meg.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2024.01.08.

.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!