Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A nemrég bevezetett globális minimumadó szlovák megfelelője a „kiegyenlítő adó” kifejezés  (szlovákul „dorovnávacia daň”). Az új adónemről szóló tőrvényt Szlovákiában 2023. december 23-án hirdették ki. A több országban működő üzleti csoportok és a nagy hazai cégcsoportok minimális szintű adózását hivatott biztosítani.

Hogy befolyásolja a globális minimumadó a magyar vállalkozók jelenlétét Szlovákiában?
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mit képzeljünk el a globális minimumadó fogalom alatt

Ha egy államban a nemzetközi cégcsoport tényleges jövedelemadójának mértéke 15 százalék alatt van, akkor keletkezik globális minimumadó kötelezettség. Mivel nagy cégcsoportokat érint, társasági adót vesszük figyelembe, nem a személyi jövedelemadót. Ezt csupán azért jegyzem meg, mivel Szlovákiában mindkettőt egy jövedelemadó-törvény szabályozza.

Magyarországon a társasági adó mértéke 9 százalék, Szlovákiában viszont 21 százalék, csupán a nagyon kicsi cégekre vonatkozhat a 15 százalékos TAO kulcs. Gondoljunk csak bele – melyik országba szeretné irányítani a jövedelme nagyobb részét az a cégcsoport, amelyik mindkét országban tevékenykedik? Természetesen abba az országba, ahol alacsonyabb adóval terhelik a jövedelmét.

A Globe tax bevezetésének célja

A globális minimális adómérték bevezetésének fő célja annak biztosítása, hogy a nagy multinacionális csoportokhoz tartozó vállalkozások méltányos adórészt fizessenek, függetlenül attól, hogy hol működnek.

A GloBE tax bevezetésének várható pozitív hatása az államok adóversenyének korlátozása az alacsony effektív társasági jövedelemadózás területén. A minimális adómérték bevezetése tehát azt hivatott megakadályozni, hogy a nyereség nulla vagy nagyon alacsony adózású államokba kerüljön.

Kiket érint az új EU szintű szabályozás

A globális minimumadó törvény hatálya alá olyan cégcsoportok tagjai tartoznak, amelyek konszolidált bevétele eléri a 750 millió eurót. És mindegy, hogy több tagállamban, vagy csupán egy országban tevékenykedik a cégcsoport.  

A GloBE tax telesen új szemléletű adónem az eddigi szlovák, illetve magyar törvényekhez képest. Az új szabályozás sem az adó alapját, sem az elismert adókat nem a helyi szabályok szerint értelmezi. Valójában az a célja, hogy a nemzetközi vállalatcsoportok nyereségének adóztatását a nemzeti szabályoktól függetlenül biztosítsa.

Mindkét országban az új adó-törvények az Európai Unió 2022/2523 Irányelvét ültetik át a szlovák és a magyar jogrendbe. Szlovákiában 507/2023 szám alatt találjuk az új törvényt.

Válaszom a címben feltett kérdésre

Mivel a weboldalammal és a cikkeimmel főképpen a magyar kisvállalkozók Szlovákiába kiterjesztett vállalkozását támogatom, az olvasóim nagy része nem olyan vállalatokban érdekelt, amelyek éves szintű bevétele megközelítené a 750 millió eurot.

Így az üzenetem az SK-HU határon átnyúló tevékenységet folytató kisvállalkozók számára egyszerű: ne fájjon a feje a globális minimumadó bevezetése miatt, mert az Ön vállalkozását ez az adónem nem érinti.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2024.02.11.

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!