Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


2019. január 1.-től ismét emelkedett a minimum járulékalap. Az egyéni vállalkozók túlnyomó része ez alapján fizeti a havi járulékait az egészségbiztosítási alapba és a szociális alapokba.

A minimum járulékalap ugyanis a korábbi bruttó bérek alakulásához van viszonyítva. A két évvel korábbi átlagos bruttó bér 50%-ának felel meg a jelenlegi minimum járulékalap. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy 2017-es naptári évben az elért átlag bruttó bér 954 EUR volt. Ennek alapján 2019-ben a minimum járulékalap 477 EUR.

 

Emelkedtek_az_egyeni_vallalkozo_jarulekai_2019-ben

 

Milyen szabályok alapján fizetik az egyéni vállalkozók a járulékot

Az egyéni vállalkozó, vagy ahogy a szlovák törvények nevezik önálló gazdasági tevékenységet végző személy (szlovákul SZČO = samostatne zárobkovo činná osoba), a vállalkozása bejelentésének időpontjától kezdve köteles az általa választott egészségbiztosítónak fizetni az egészségbiztosítási járulékot. Kezdetben az egyéni vállalkozó a minimum járulékalapból kiindulva a legalacsonyabb járulékot fizeti az 580/2004 számú egészségbiztosításról szóló törvény alapján. 2019-ben a havi minimum egészségbiztosítási járulék 66,78 EUR. Ezek a befizetett járulékok csupán előleget képeznek az év folyamán. A naptári év elteltével az egészségbiztosító társaság elvégzi az elszámolást. Az elszámolásról részletesen ebben a cikkben írtam.

A szociális biztosításról a 461/2003 számú törvény rendelkezik. Az egyéni vállalkozó csupán abban az esetben köteles szociális biztosítás járulékait fizetni, ha az előző évi összbevétele meghaladja a törvény által megszabott összeget.

Tehát amennyiben a 2017-es összbevétele meghaladta az 5.472,- EUR-t, legalább 151,16 EUR havi szociális járulékot volt köteles fizetni 2018. július 1.-től. Amennyiben a 2017-es adóbevallását halasztott időpontban nyújtotta be, ilyen esetben 2018. október 1.-től volt köteles fizetni a havi minimum szociális járulékot.

Amennyiben már kötelezően járulékfizető az egyéni vállalkozó, abban az esetben 2019. január 1.-től havi szinten 158,11 EUR-t kell szociális járulékként fizetnie.

Amennyiben az egyéni vállalkozó 2018-as összbevétele meghaladta az 5.724,- EUR-t, 2019. július 1.-től, illetve elhalasztott adóbevallás esetén október 1.-től lesz köteles szociális járulékot fizetni havonta legalább 158,11 EUR összegben.

2019-ben fizetendő járulék

Az egészségbiztosításnál nincs megszabva felső határa a járulékalapnak.  

A szociális biztosítás járulékalapjának felső határa is emelkedett. 2019-ben maximum 6.678,- EUR-ból kell fizetni az egyéni vállalkozónak a szociális biztosítás járulékait. Így tehát legfeljebb 2.213,75 EUR szociális biztosítást fizet havonta az egyéni vállalkozó.

A havonta fizetendő járulékok részletes áttekintését a következő táblázat szemlélteti:

 

WP Data Tables

 

Önkéntes alapon fizethet még az egyéni vállalkozó munkanélküliség esetére vonatkozó biztosítást, amely járuléka 2% a számítási alapból, tehát 9,54 EUR.

A biztosító társaságok jelzik a vállalkozónak a fizetendő összegeket

Az egyéni vállalkozó járulékalapja az előző évben elért részleges adóalapból számítódik (részleges adóalap = a vállalkozásban elért bevételek mínusz kiadások). Különböző módon számítják a havi egészségbiztosítási járulékalapot és a szociális biztosításra vonatkozó havi járulékalapot. A számítások elég bonyolultak és meghaladják ennek a cikknek a terjedelmét.

Az egészségbiztosító társaságok közölték az egyéni vállalkozóval a 2019-től fizetendő egészségbiztosítási járulék rá vonatkozó összegét még a 2018-as naptári év folyamán. Ezt megtették a 2017-es járulékelszámolásról kiküldött levélben.

A szociális biztosító az idei évben először tájékoztatja levélben az egyéni vállalkozókat arról, hogy mennyi az aktuális járulékalap és mennyi a havonta fizetendő járulék. Ez a januári hónap folyamán történik.

Mikortól kell magasabb összeget fizetni

Az egyéni vállalkozó a tárgyi hónap járulékait a következő hónap 8.-napjáig köteles befizetni. Ez azt jelenti, hogy 2019. január 8.-ig a decemberi hónap járulékait fizette. Ezek az összegek 63,84 EUR az egészségbiztosításra és 151,16 EUR a szociális biztosító felé.

Majd 2019. február 8.-ig szükséges befizetni a januári hónapra vonatkozó járulékot visszamenőleg, amely már a fent említett magasabb összegeknek felel meg.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.01.14.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!