Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


2022. júliustól lényegesen változik a gyermekek utáni adókedvezmény

A szlovák adórendszerben a családi kedvezmény helyett adóbónuszt, tehát adókedvezményt érvényesíthet az egyik szülő a gyermekekre. Az érvényesítés feltételeiről nemrég írtam egy cikket. Ezek a feltételek 2021-ben sem módosulnak. Csupán az adóbónusz összegei változnak, mégpedig a gyermek korának függvényében.

Gyermekekre érvényesíthető adóbónusz 2021-ben

Az eredeti törvénymódosítási javaslat szerint a gyermekre érvényesíthető adókedvezményt csak a gyermek 19 éves koráig lehetett volna érvényesíteni 2021-től. Azt viszont dupla összegben. De ezt a javaslatot nem hagyta jóvá a szlovák parlament.

Adóbónusz 2021-től

Ez a szabályozás nem lett egyszerűsítve, hanem még bonyolultabb lesz 2021-től. Ugyanis év közben 2021. július 1-től módosulni fog ez az adókedvezmény, majd 2022. január 1-től ismét.

Továbbra is az eltartott gyermek 25 éves koráig érvényesíthető lesz az adóbónusz. Ennek feltétele, hogy az eltartott, felnőtt gyermek nappali tagozaton folytatja tanulmányait.

Az év első felében érvényes szabályozás

Januártól még maradunk a kétszintű adókedvezménynél, hasonlóképpen, mint 2020-ban. Dupla adóbónusz érvényesíthető a 6 évnél fiatalabb gyermekekre. A dupla kedvezmény addig a hónapig érvényesíthető, amelyben a gyermek betölti a hatodik életévét. Majd a következő hónaptól az alapszintű adókedvezmény igényelhető a gyermekre.

Az alapszintű adóbónusz havonta 23,22 EUR-t jelent. Értelemszerűen a dupla összeg 46,44 EUR.

Második félévben érvényes szabályozás

Július 1-től azokra a gyermekekre, amelyek betöltötték a 6 éves életkorukat, de nem töltötték be a 15 évet, magasabb adókedvezmény érvényesíthető. Ez az összeg havonta 39,47 EUR. Megfelel az alapszintű adóbónusz 1,7-szeresének. Addig a hónapig érvényesíthető, amelyben a gyermek betölti a tizenötödik életévét.

Arra a gyermekre, amelyik már betöltötte a 15 éves kort, a következő hónaptól már csak az alapszintű adókedvezmény igényelhető. Ez pedig 23,22 EUR.

A 6 éven aluli gyermekekre továbbra is a dupla adókedvezmény érvényesíthető.

Áttekintés

Nézzük szorzókkal kifejezve az adóbónusz változásait az egyes időszakokra vonatkozóan:

6 éves korig 6 – 15 éves korig 15 év felett
2021 / 1-6 dupla összeg alapszintű alapszintű
2021 / 7-12 dupla összeg alapszintű * 1,7 alapszintű
2022 dupla összeg alapszintű * 1,85 alapszintű

Adókedvezmény 2022-től

2022-ben valószínűleg ismét változni fog az alapszintű adóbónusz összege. Ebből adódóan a dupla adóbónusz is követni fogja a változást.

Amennyiben a gyermek több mint 6 éves, de még nem több 15 évnél, a rá érvényesíthető adóbónusz szorzója is emelkedni fog. Ha majd ismert lesz a 2022-es alapszintű adóbónusz értéke, ismét írni fogok a témáról.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.12.13.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!