Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák pénzügyi hatóság portálja felhasználói biztonságának növelése érdekében 2021. július 9-től nem lehet belépni minősített elektronikus aláírással (szlovákul „kvalifikovaný elektronický podpis” = KEP).

Azok a felhasználók, akik eddig még nem regisztráltak a portálra, regisztrálhatnak az űrlap kitöltésével és elektronikus chippel ellátott személyi azonosító kártya használatával (eID). A regisztrált felhasználók továbbra is használhatják a bejelentkezést azonosítóval és jelszóval, vagy elektronikus chippel ellátott (eID) azonosító kártyával.

 

Változott a bejelentkezés a szlovák pénzügyi hatóság portáljára

 

Minősített elektronikus aláírás – KEP

Ez alatt a kifejezés alatt elsősorban egy kereskedelmi alapú elektronikus aláírást szükséges érteni. Ugyanis korábban, amikor még nem volt elterjedve az elektronikus chippel ellátott személyi igazolvány, ilyen kereskedelmi kütyüket használtunk a hiteles aláíráshoz.

A gyakorlatban már sokan áttértünk az eID-re, tehát a chippel ellátott azonosító kártya használatára. Így ez a változás már kevés felhasználót érint.

Egyedi azonosító kód

Minden felhasználó egyedi azonosítót kap, ha regisztrál az pénzügyi hatóság portálján. Ez egy 7 számjegyből álló kód. E-mailben megkapja az ideiglenes jelszót, amelyet természetesen tetszés szerint módosíthat. Így kóddal és jelszóval is beléphet a portálra.

Természetesen működik az „elfelejtett jelszó” szolgáltatás is a szlovák pénzügyi hatóság portálján.

Azok a felhasználók, akik eddig minősített elektronikus aláírást (KEP) használtak, valószínűleg nem ismerik azonosítójukat. Számukra egy rövid videót készítettek arról, hogyan érhetik el a saját egyedi azonosító kódjukat.

Külföldi felhasználók

A külföldi felhasználóknak lehetőségük van regisztrálni és bejelentkezni a pénzügyi hatóság portáljára az eIDAS előírásoknak megfelelően kiadott eID használatával. Jelenleg az ilyen eID-ket a következő országok bocsátanak ki:

  • Belgium,
  • Horvátország,
  • Cseh Köztársaság,
  • Észtország,
  • Németország,
  • Olaszország,
  • Lettország,
  • Luxemburg,
  • Portugália,
  • Spanyolország.

Helyettes hitelesítő eszköz

Magyarország nem szerepel a fenti listán. Mivel sok magyar vállalkozónak van Szlovákiában vállalkozása, korábban létrehoztak számukra egy megoldást, mellyel elérik úgy a központi ügyfélkaput, mint a pénzügyi hatóság portálját.

Ez a megoldás az alternatív hitelesítő eszköz (szlovákul alternatívny autentifikátor). Ez egy chippel ellátott plasztik kártya. Hasonló a személyi igazolványhoz. Minősített aláírást (eID) tartalmaz.

Ennek megszerzéséért folyamodhat szlovák cég törvényes képviselője (ügyvezetője), vagy törvényes testületének tagja (igazgatói tanács tagja). Továbbá a külföldi vállalkozások szlovák cégbíróság által bejegyzett szervezeti egységének vezetője is igényelhet ilyen helyettes hitelesítő eszközt.

Adóbevallások, beadványok benyújtása

A beadvány aláírása és elküldése változatlan. A felhasználó aláírhatja az űrlapot egy kereskedelmi minősített elektronikus aláírással (KEP), vagy olyan elektronikus aláírással, amely elérhető a személyi azonosító kártyán (eID).

Mit tegyen, aki aktiválta az eID kártyát

Az elektronikus chippel ellátott személyi azonosító kártya (eID) megszerzése önmagában még nem elegendő. Telepíteni szükséges a megfelelő leolvasó szoftvereket. Ez gyakorlatilag automatizáltan működik a slovensko.sk portálon.

Továbbá regisztrálni kell a pénzügyi hatóság portálon (www.financnasprava.sk) keresztül eID kártya segítségével, és el kell végezni a hitelesítést is. Csak a felhasználói regisztráció és az adóalany hitelesítése után lehet majd a dokumentumokat elektronikus úton elküldeni a pénzügyi hatóságnak az adózó személyes internetes zónájából.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.08.02.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!