Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák egyéni vállalkozónak három különböző lehetősége van arra, hogyan vezesse a vállalkozása pénzügyi nyilvántartását. Ezek alapján számítja ki év végén az adóalapot. Vezethet egyszeres könyvvitelt, adónyilvántartást, vagy átalány alapú költségelszámolást. Előnyös lehet az adónyilvántartás a szlovák egyéni vállalkozó számára, mert nem kell számvitelt vezetni.

Adónyilvántartás szlovák egyéni vállalkozónál
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Az adónyilvántartásról a jövedelemadó törvény rendelkezik

Az adózó egyéni vállalkozói tevékenységből származó bevételnél kimutathatóan felmerült adókiadásokat, úgynevezett adónyilvántartást (szlovákul „daňová evidencia”) vezethet a jövedelemadó törvény 6. § (11) bekezdése szerint.

Az adónyilvántartásban vezetett jövedelem tartalmazza az egyéni vállalkozói tevékenységből származó összes pénzbeli és nem pénzbeli bevételét. De az ilyen típusú bevételek közé csak az adóköteles jövedelem sorolható. Olyan jövedelmet nem kell az adónyilvántartás bevételei közé sorolni, amely adómentes akár a szlovák jövedelemadó törvény szerint, akár nemzetközi szerződés alapján.

Az adónyilvántartás a következő kimutatásokat foglalja magába:

  • az adóalap (részadóalap) meghatározásához szükséges bevételeket időrendi sorrendben, beleértve a beérkezett bizonylatokat is, amelyek megfelelnek a számviteli bizonylatok követelményeinek,
  • az adóalap (részadóalap) meghatározásához szükséges, időbeli sorrendben vezetett adóalap csökkentő kiadásokat,
  • tárgyi eszközök és a vállalkozási vagyonba tartozó immateriális javak nyilvántartását,
  • készletek és követelések nyilvántartását,
  • kötelezettségvállalásokat, másszóval tartozások nyilvántartását.

Adónyilvántartást a teljes adóidőszak alatt kell vezetni. Nem lehet néhány hónapig egyszeres könyvvitelt, majd év közben áttérni az adónyilvántartásra. Ezért is fontos átgondolni, hogy mi az előnyösebb.

Amennyiben adónyilvántartás vezetése mellett dönt az adózó, az adóbevallásban ezt fel kell tüntetni a megfelelő jelölő négyzetbe. 

Átalány alapú költségelszámolás

Ez egy rendkívül kedvező adózási forma azok számára, akiknek legfeljebb 33.333 euro az éves adó alá vetendő jövedelmük. Feltétele, hogy az adózó nem DPH (szlovák ÁFA) fizető. A jövedelemadó törvény 6. § (10) bekezdése rendelkezik róla.

Az átalány alapú költségelszámolásnál is adónyilvántartást kell vezetni. Ebben az esetben csak a bevételekről, készletekről és követelésekről. A kiadásokról és tartozásokról nem.

Az adózó az adóbevallás benyújtásának határideje után már nem változtathatja meg a döntését, hogy átalany költségelszámolással, vagy számvitel vezetése alapján mutatja ki az adóalapot. Tehát utólagos adóbevallással nem módosíthatja az eredeti döntését.

A számviteli törvény nem vonatkozik azokra, akik adónyilvántartást vezetnek

A 431/2002 számú szlovák számviteli törvény 1.§ (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy kire vonatkozik a számviteli törvény. Az a) 3. pontban konkrétan kimondja, hogy az adónyilvántartást vezető természetes személyekre a számviteli törvény nem vonatkozik:

Természetes személyek esetében, akik vállalkoznak vagy más önálló vállalkozói tevékenységet végeznek, ha kimutatják kiadásaikat, melyeket jövedelemadójuk alapjának megállapítását szolgáló bevételeik elérésére, biztosítására és fenntartására fordítottak, kivéve azokat a természetes személyeket, akik külön szabályozás szerint vezetik adónyilvántartásukat.

Az adózónak nem keletkezik számviteli törvényből eredő kötelezettsége. Például nem köteles beszámolót készíteni, illetve számviteli kimutatásokat mellékelni az adóbevalláshoz.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az adózó nem számviteli egység. Nem is szankcionálhatják az adózót azért, hogy helytelenül vezetné a számvitelt.

Nyilvántartás megőrzése

Az adózó az adónyilvántartást arra az időszakra köteles megőrizni, ameddig az Adórend szerinti adókivetési, illetve utólagos adókivetési jog megszűnik.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.02.21.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!