Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák adóbevallás határideje – tehát a személyi jövedelemadó bevallás és a társasági adó bevallás benyújtásának határideje standard esetben a következő év március 31.

A cikk még 2018-ban készült, de a halasztásra vonatkozó előírások 2022-ben is hasonlóképpen érvényesek.

Szlovák adóbevallás határideje

Néhány éve megszoktuk, hogy a jövedelemadók benyújtásának határidejét elhalaszthatjuk, legfeljebb 3 hónappal, tehát június 30.-ig. Ezt a lehetőséget szintén a jövedelemadó törvény nyújtja a 49.§ (3) bekezdésben.

Olyan esetben, ha az adóalanynak külföldről is származik adó alá vetendő bevétele, a jövedelemadó benyújtásának határidejét elhalaszthatja akár 6 hónappal, tehát legkésőbb szeptember 30.-ig.

Mit kell tenni az adóalanynak, ha a szlovák adóbevallás határidejét halasztani szeretné

Aki március vége helyett később szeretné benyújtani az adóbevallását, nyilatkoznia kell az adóhatóság felé, hogy milyen határidővel fogja ezt a kötelességét megtenni. Minden esetben csak a hónap utolsó napja választható új határidőnek.

A nyilatkozat benyújtására idén első esetben áll rendelkezésünkre az adóhatóság által előírt nyomtatvány. Az adóhatóság portálján itt található:

https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/VzoryTlaciv/OZN493v17.pdf

A jogi személyek már kizárólag elektronikus úton nyújthatják be ezt a nyomtatványt is. A természetes személyek még az idén benyújthatják akár papírformában. Rájuk az elektronikus kommunikálás az adóhatósággal 2018. július 1.-től vonatkozik. Erről bővebben egy másik cikkemben írtam:

Kizárólag elektronikusan fogunk kommunikálni az adóhatósággal 2018-tól

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.01.27.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!