Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A 2023-as új típusú jövedelemigazolásra vonatkozó infokat ebben a bejegyzésben találja.

.

Február 15-ig a munkavállalók kérvényezhetik a munkáltatójuknál, hogy végezze el az előző éves adóelszámolást. Ellenkező esetben a munkavállalónak kell benyújtani az adóbevallását az adóhatóság felé. Ennek alapjául szolgál a jövedelemigazolás.

2021-es szlovák jövedelemigazolás és ennek magyar fordítása
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Ki igényelheti a munkáltatójánál, hogy végezze el az éves adóelszámolást

Az a munkavállaló, akinek nem volt más jövedelme 2021-ben a munkaviszonyán kívül, 2022. február 15-ig kérvényezheti a munkáltatójánál, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást. Amennyiben a 2021-es naptári év folyamán több munkáltatónál is volt munkaviszonya, általában az utolsó munkáltatónál nyújtja be az adóelszámolásra vonatkozó kérelmét.

A kérvény csatolmányai közé tartoznak a korábbi, illetve párhuzamos munkaviszonyból származó jövedelemigazolások, a gyermekek iskolai tanulmányaira vonatkozó igazolások, illetve a házastárs alacsony, vagy nulla jövedelmének igazolása.

Az utolsó munkaadó nem minden esetben köteles elvégezni az éves adóelszámolást, amit egyébként 2022. április 30-ig szükséges megtenni. Az esetleges adótúlfizetést legkésőbb az áprilisi bérelszámolással (tehát május 31-ig) fizeti vissza a jelenlegi munkáltató, amely az elszámolást végezte. Az erről szóló igazolást meg április végéig köteles átadni a munkavállalónak.

Ha a munkavállaló nem kérvényezi az éves adóelszámolást

A szlovák munkáltatónál dolgozó külföldi munkavállalók általában nem is tudnak arról, hogy kérvényezhetik az éves adóelszámolást, és ez által a gyermekekre vonatkozó adókedvezmény érvényesítését. Ha a munkavállaló nem nyújtja be a munkáltató felé az adóelszámolásra vonatkozó kérvényt, a munkáltató március 10-ig köteles kézbesíteni, vagy átadni számára a jövedelemigazolást.

A munkavállaló korábban is kérheti a jövedelemigazolás kiállítását

Amennyiben a munkavállalónak több munkáltatója is volt 2021. naptári év során, csak egyik munkáltatót kérheti meg az adóelszámolás elvégzésére. Ehhez a többi munkáltató által kiállított jövedelemigazolásokat kell csatolnia.

Ahhoz, hogy február 15-ig a jelenlegi munkáltatónak benyújthassa a kérvényt a többi munkáltatók jövedelemigazolásaival együtt, a többi munkáltatónál minél előbb, de legkésőbb 2022. február 5-ig szükséges benyújtania arra vonatkozó kérvényt, hogy állítsák ki számára a 2021-es jövedelemigazolást.

Az a munkáltató, akitől a munkavállaló jövedelemigazolást kiállítását kéri, köteles ezt kiállítani és a munkavállónak átadni, vagy kézbesíteni legkésőbb 2022. február 10-ig. Ez a határidő értelemszerűen azért olyan rövid, hogy a munkavállaló a jelenlegi munkáltatójának időben, azaz február 15-ig átadhassa az igazolást.

Szlovák jövedelemigazolás magyar nyelvű fordítása

Amennyiben a munkavállalónak más jövedelme is volt, vagy egyéb okok miatt nem kérvényezte a munkáltatójánál, hogy végezze el a nevében az éves adóelszámolást, a munkáltatója köteles kiállítani számára a jövedelemigazolást, mégpedig legkésőbb március 10-ig. A link által teltöltheti a szlovák jövedelemigazolás magyar nyelvű fordítását.  

Adó visszaigénylése adóbevallás benyújtásával

Olyan esetben, ha a munkavállalónál nem volt havonta érvényesítve a bérszámfejtésben az adómentes összeg (0% adókulcs), visszaigényelheti az adótúlfizetést „A típusú” adóbevallás benyújtása által. Ennek az adóbevallásnak a kötelező csatolmánya a jövedelemigazolás, amit a munkáltatója állított ki.

Külföldi személyek esetén

A külföldi személyek saját hazájukban kötelesek adót fizetni az egész világon elért összes jövedelmükből. A két ország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodás értelmében kizárhatják vagy beszámíthatják a másik országból származó jövedelmükből ebben a másik országban megfizetett adót.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.01.09.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!