Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A külföldi munkavállalónak is jár az új típusú jövedelemigazolás Szlovákiából a 2023-as naptári év elteltével, hacsak nem kéri meg a munkáltatóját, hogy végezze el számára az adóelszámolást. Ellenkező esetben magának kell benyújtani adóbevallást. Ez így két mondatban töményen hangzik. Ha többet szeretne tudni a témáról, olvassa el az egész cikket.

Új jövedelemigazolás Szlovákiából
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Új nyomtatvány

Korábban is hivatalos nyomtatványt használtunk a szlovák munkáltatónál elért jövedelem igazolására. Azonban 2023. áprilisában a Pénzügyi Igazgatóság (szlovák NAV) új típusú nyomtatványt jelentetett meg, ami itt található. Nem csupán a formájában, hanem jelentőségében is hasonló szintre került, mint egy adóbevallás.

Mikor jár a külföldi munkavállalónak jövedelemigazolás Szlovákiából

Akár külföldi munkavállaló, akár szlovák állampolgár, bizonyos feltételek mellett kérvényezheti a munkáltatójánál, hogy az a naptári év elteltével végezze el számára az éves személyi jövedelemadó elszámolást. A feltételekről részletesen tájékozódhat a belinkelt cikkben. A kérvényt következő év február 15-ig juttassa el a munkáltatóhoz.

Ellenkező esetben a munkáltató jövedelemigazolást állít ki a munkavállalónak. Ha a munkavállaló egy másik munkáltatójánál kéri az éves adóelszámolás elvégzését, ehhez az első munkáltatótól jövedelemigazolásra lesz szüksége. Ebben az esetben az első munkáltatóhoz legkésőbb február 5-ig kell benyújtania az igazolás kiállításának kérelmét és a munkáltatónak február 10-ig kell kiadnia a szóban forgó új jövedelemigazolást.

Amennyiben a munkaviszony évközben megszűnt, a bérszámfejtő korábban, azaz még a munkaviszony megszűnésének évében is kiállíthatja az igazolást. Egyébként meg ráér így tenni a következő naptári év márciusának utolsó napjáig.

Ha jövedelemadó elszámolást kér a munkavállaló

A személyi jövedelemadó elszámolása után a munkáltató kiállít róla igazolást amunkavállaló számára. Ennek tartalmáról is készítettem egy bővebb magyarázatot korábbi cikkemben, amit erre a linkre kattintva talál.   

Bérszámfejtő szoftverek tartalmazzák

Az új típusú jövedelemigazolást, melynek kódja POT395v23, a bérszámfejtő szoftverek fejlesztői már beépítették a programokba. Hasonlóképpen az éves adóelszámolás nyomtatványa is be van építve a szoftverekbe. Mindkettő PDF-ben is exportálható adatokkal együtt.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.10.09.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!