Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Tudom, hogy sok egyéni vállalkozó követi a nekik szánt írásaimat, szakmai cikkeimet. Ezért foglalom most egy csokorba, hogy milyen változások érintik a szlovák egyéni vállalkozó tevékenységét 2022. januártól.

Milyen változásokat tartson szem előtt a szlovák egyéni vállalkozó 2022-ben
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Kétirányú elektronikus kommunikáció az adóhatósággal

Újévtől, azaz 2022. január 1-től a szlovák adóhatóság már csak elektronikus formában fogja küldeni a leveleit, felszólításait, határozatait. Ezért fontos, hogy a vállalkozónak legyen közvetlen hozzáférése a központi ügyfélkapuhoz – slovensko.sk. Ne csak a könyvelőjére bízza az adóhatósággal történő levelezést.

A központi elektronikus postafiókban beállítható olyan lehetőség, mely alapján értesítést kap a felhasználó a hagyományos e-mail fiókjába arról, hogy hivatalos levele érkezett. Így nem szükséges naponta betekinteni a slovensko.sk portálon vezetett postafiókba.

Ez azokra a vállalkozókra is vonatkozik, akik egyébként Magyarországon tevékenykednek és csupán egy működési címet intéztek maguknak Szlovákiában ahhoz, hogy itt regisztrálják be az egyéni vállalkozásukat. Nekik két megoldandó feladatuk van:

  • beszerezni egy alternatív hitelesítő eszközt, hogy hozzáférhessenek a központi e-mail fiókjukhoz,
  • biztosítani a benne landolt tartalom minél pontosabb fordítását magyar nyelvre.

Merthogy a szlovák lakcím alapján az adóhatóság és a többi intézmény is úgy kezeli őket, mintha itt lennének letelepedve.

Megújult adómegbízhatósági index

A szlovák adóhatóság 2022-től három megbízhatósági fokozatba sorolja az adózókat. A legmegbízhatóbb adózók különböző előnyökben részesülhetnek. Az adómegbízhatósági index innentől nyilvános és átlátható.

Változások DPH (szlovák ÁFA) előírásaiban

Azok az egyéni vállalkozók, akik hozzáadottérték-adó fizetők Szlovákiában, fokozott figyelmet szenteljenek a DPH törvény 2022-es módosításainak.

A legfontosabb változás a vállalkozói bankszámlák bejelentésével kezdődött. Ezt még 2021. november második felében volt szükséges megtenni. Ugyanis az adóhatóság nyilvános lista formájában közzé teszi a DPH fizetők bankszámláit. Ezzel párhuzamosan felelősek leszünk azért, ha az üzleti partnerünk nem fizeti be a DPH-t az általunk igénybe vett és kifizetett teljesítés után.

Mielőtt elutalnánk a pénzt az üzleti partnernek, ellenőriznünk kéne, hogy a számláján általa feltüntetett bankszámla szerepel-e az adóhatósági nyilvántartásban. Ha nem szerepel, vagy ha az ügyfelünk kockázatos besorolású adózó, inkább fizessük a számla DPH (szlovák ÁFA) tartalmát közvetlenül az adóhatóságnak. Ezt nálunk „split payment”-nek nevezik.

Ha az egyéni vállalkozó nem jelentette le a bankszámlája számát, a visszaigényelt DPH-t nem utalja át neki az adóhatóság.  

A szlovák egyéni vállalkozó is foglalkoztathat munkavállalókat

Ez esetben figyelmébe ajánlok egy átfogó anyagot a 2022-es évben alkalmazandó bérszámfejtési adatokról. „Szlovák minimálbér 2022” cím alatt tudja ingyenesen letölteni – kattintson a linkre. 

Nagy érdeklődéssel várják a szlovák munkáltatók a csökkentett munkaidős munkavégzés idején nyújtott támogatás bevezetését. Erre 2022. március 1-től kerül sor. Nálunk általában csak „kurzarbeit” rendelkezésnek nevezik. Ha a munkáltató külső okok miatt (pl. járvány okozta korlátozások) nem tud munkát biztosítani a munkavállalói számára, támogatásér folyamodhat törvény által biztosított kereteken belül.

Jövedelemigazolás kiállítása munkavállalók számára

Amennyiben az egyéni vállalkozó munkáltató is egyben, a naptári év elteltével van néhány kötelessége. A munkavállalói kérvényezhetik, hogy végezze el számukra az éves adóelszámolást. Ez gyakorlatilag egyenértékű a munkavállaló adóbevallásával, ha annak nem volt más jövedelme a munkaviszonyból származó jövedelmén kívül.

Ha a munkavállaló nem kérvényezi az éves adóelszámolás elvégzését a munkáltatója kiállítja számára a jövedelemigazolást. A belinkelt cikkből letöltheti a 2021-es szlovák jövedelemigazolás magyar nyelvű fordítását, vagy akár közvetlenül innen is megteheti.

Munkavállaló béréből levonható összegek módosulnak

Maradjunk még egy bekezdés erejéig a munkáltatói kötelességeknél. Amennyiben a munkáltatót együttműködésre szólítja fel a végrehajtó az miatt, hogy a munkavállalójának felhalmozott tartozásai vannak, a munkáltatónak tudnia kell besorolni az tartozás típusát.

Ennek azért van jelentősége, hogy az egyes típusú tartozásoknál különbözőek azok az összegek, amihez senki nem nyúlhat. Amit a munkavállalónak mindenképp kézhez kell kapni. És ezek a határ-összegek módosulnak 2022. januártól.

Étkezési hozzájárulás összege csökken a szlovák egyéni vállalkozók számára

Azok az egyéni vállalkozók, akik nem átalány alapú költségelszámolást használnak a személyi jövedelemadó kiszámításánál, étkezési hozzájárulást is érvényesíthetnek adóalap csökkentő költségként. Természetesen a megadott feltételek betartása mellett. Ezekről olvashat egy nemrég közzétett cikkben.

A két legkisseb érmét nem fogjuk használni – kerekítési szabályok

A lényeg kiderült az alcímből. De hogyan érinti ez az egyéni vállalkozót? Amennyiben a vállalkozó által forgalmazott termékekért, illetve szolgáltatásaiért készpénzben fizetnek neki, ezt általában online bekötött pénztárgéppel köteles rögzíteni. Vagy más módon, közvetlenül a raktárkészlettel összekötött vállalatirányítási rendszer által. Mindenképp a 2022. januártól bevezetett kerekítési szabályokat kell követnie.

Gépjárműadó

Egy éve kivételesen március végéig lehetett benyújtani a bevallást és befizetni a gépjárműadót. Az idén ismét a régi, szokásos határidőket szükséges betartani. Ez azt jelenti, hogy a 2021-re vonatkozó gépjárműadó bevallást 2022. január 31-ig kell benyújtani. Ugyanezzel a határidővel az adó is befizetendő.

Ez vonatkozik nem csak a vállalkozás tulajdonában lévő gépjárművekre, hanem azokra a magántulajdonban lévő autókra is, amiket a vállalkozó a vállalkozási tevékenységével kapcsolatban használ.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.01.16.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!