Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Mint minden évben, most is változni fog a DPH törvény Újév után. 2021. október 27-én hagyták jóvá a törvényhozók az adórend módosítását. Ezzel párhuzamosan módosították a DPH törvény néhány rendelkezését is, amely 2022. január 1-től hatályos.

DPH törvény módosítása 2022. január 1-től
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

A legfontosabb változás

Novemberben minden szlovák hozzáadottérték-adó fizetőnek be kellett jelenteni a bankszámláit az adóhatóság felé. A külföldi vállalkozásoknak is, amelyek szlovák közösségi adószámmal rendelkeznek. Tehát azoknak is, akik a törvény 5.§-a szerint lettek bejegyezve.

Merthogy a megrendelők felelni fognak azért, hogy a beszállítóik befizetik-e a hozzáadottérték-adót (DPH-t).

A szállító által kiállított számla alapján 2022. januártól ellenőrizni kell, hogy a szállító bankszámlája szerepel-e az adóhatóság nyilvántartásában. Nagy valószínűséggel a számviteli programok ezt fogják tudni egy kattintásra ellenőrizni.

Ha nem szerepelne az ügyfél bankszámlája az adóhatóság listáján, vagy ha az ügyfél a kockázatos adózók feketelistáján szerepel, nem utalhatja át neki a megrendelő az egész összeget. A DPH-t (szlovák ÁFA-t) közvetlenül az adóhatósághoz kell ilyen esetben utalni. Mégpedig az ügyfél egyedi adóhatósági bankszámlájára.

HÉA különbözet visszatérítése csak regisztrált bankszámlára

A vállalkozás során használt bankszámlák bejelentése arra is szolgál, hogy a hozzáadottérték-adó különbözetet csakis bejelentett számlákra fogja az adóhatóság visszautalni. Ez vonatkozik a külföldi vállalkozókra is, akik rendelkeznek szlovák közösségi adószámmal. Habár ők csak kivételesen kerülnek olyan helyzetbe, hogy DPH visszaigénylésük legyen.

Igazolványokat, azaz kiskártyákat már nem fogjuk használni

A „rózsaszín kiskártyákat” már nem fogja bejegyzés után kiadni az adóhatóság. Csupán határozatot küld a frissen bejegyzett szlovák közösségi adószámról. A határozatban feltünteti a bejegyzés időpontját, tehát azt a dátumot, amelytől hozzáadottérték-adó fizető lett az adóalany.

A határozatot 2022. január 1-től az adóhatóság már csak elektronikusan fogja küldeni az adózónak, nem papírformában. A pozitív határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Ugyanez vonatkozik a regisztráció módosítására is. Amikor egy külföldi vállalkozó letelepedik Szlovákiában és az 5.§ szerinti regisztrációt 4.§ szerinti regisztrációra módosítja. Vagy akár fordítva, ha már nem számít Szlovákiában letelepedettnek.

Hasonló adminisztrációs egyszerűsítések vonatkoznak a csoportos DPH regisztrációra és az adóügyekben eljáró pénzügyi képviselőre is.

Gyakorlatilag már nem is használtuk a kiskártyákat. Mindenképp a bejegyzettek adatbázisában való betekintés mutatta az aktuális állapotot. Ez működik az egész EU-ban a VIES rendszer által.

A korábban kiadott rózsaszín kártyákat nem szükséges visszaküldeni az adóhatóságnak.

Egyszeri használatú csomagolóanyagok visszaváltási előlege

A PET palackoknál és a dobozos ital fém-tartalmú csomagoló-anyagnál visszaváltási előleget kell fizetni. Ezek minimális összege a következő:

  • PET palacknál 0,12 euro,
  • fém doboznál 0,10 euro.

Az egyszeri használatú csomagolóanyagok visszaváltási előlege nem számítódik az adóalapba, mégpedig a teljes értékesítési láncban. Ugyanez a szabály vonatkozott korábban, és vonatkozik továbbra is a visszaváltható üvegpalackokra.

Az OSS-ra vonatkozó rendelkezések kiegészítése

Amennyiben Szlovákiában történt a távolsági értékesítés általi fogyasztás és a külföldi személy elmulasztotta benyújtani az adóbevallást, illetve befizetni az adót az OSS rendszer által Szlovákia felé, azt több mint három évvel később is megteheti. Erre a célra egyedi elektronikus űrlapot hoz létre a szlovák adóhatóság. Az űrlap kitöltésére és benyújtására vonatkoznak az új szabályok az aktuális törvénymódosításban.

Behajthatatlan követelés DPH-jának visszaigénylése

Ezt a lehetőséget 2021-ben vezették be a szlovák DPH törvénybe. Természetesen csak megadott feltételek betartása mellett. A gyakorlat viszont egy év alatt megmutatta, hogy kis módosításra volt szükség ezeknél a rendelkezéseknél is abban az esetben, amikor a vevő csak arányosítva igényelte vissza az adót.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.12.13.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!