Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


November 5-én a törvényhozók jóváhagyták a szlovák hozzáadottérték-adó törvény 2021. január 1-től érvényes módosítását. Lényeges változás érinti a webáruházak adózását 2021. július 1-től, melyről már egy másik cikkben írtam. Valójában az EU irányelv új rendelkezéseit vette át a szlovák hozzáadottérték-adó törvény. Hasonló szabályozás lép egyidejűleg hatályba Magyarországon és a többi EU tagállamban is.

Az eddig ismert Mini One Stop Shop rendszert kibővítik az e-kereskedelemre. Ez által bevezetik a One Stop Shop rendszert, amely a webáruházak nemzetközi értékesítését hivatott egyszerűsíteni.

 

Szlovák hozzáadottérték-adó törvénymódosítások 2021-ben

 

Szintén az EU irányelv szabályozását követve a szlovák hozzáadottérték-adó törvény előírásai is módosulnak arra vonatkozóan, hogy a kisértékű termékek behozatalánál 2021. július 1-től megszűnik az adómentesség. Tehát minden egyes termékre, amely Szlovákiába lesz importálva, be kell fizetni a DPH-t (szlovák ÁFA-t). Ezzel a rendelkezéssel valójában egyforma esélyt kapnak az EU tagállamokon belüli gyártók a harmadik országokból történő import áruval szemben.

Kedvező változás érinti a behajthatatlan követeléseket. Bizonyos esetekben visszaigényelhető lesz a befizetett DPH (szlovák ÁFA), ha a vevő nem fizette ki részben vagy teljes egészében a számlát.

Az EU-n kívüli exportnál egyszerűsítik a szállítás bizonyítását.

A cikk további tartalmából

Távolsági értékesítés fogalmának pontosítása

Jogi fikció bevezetése

Alacsonyabb értékhatár összesítve az elektronikus szolgáltatásokkal

Módosulnak a külföldi személyek adóregisztrációjára vonatkozó előírások

Mi történik a korábban megszerzett szlovák közösségi adószámmal

Adóalap-korrekció lehetősége a behajthatatlan követeléseknél

Egyszerűbb eljárás a kisértékű követelések adóalap-korrekciójára

Milyen esetben nem élhet az adófizető az adóalap-korrekció lehetőségével

A vevőnek kötelessége lesz visszafizetni a korábban visszaigényelt adót

A termékek exportra történő küldésének vagy szállításának igazolása

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!