Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az adó megbízhatósági index nem új fogalom a szlovák adórendben. Még 2018-ban került bevezetésre. Az adóhatóság belső kritériumok szerint minősíti az adózókat a korábbi adóügyi fegyelmük alapján. 2022-től nyilvános és transzparens lesz ez a mutató.

Az adó megbízhatósági indexnek elsősorban motiváló jellegűnek kell lennie, és nem az adózó kockázatosságának értékelése. A megbízható adózókat előnyben részesíti.

Megújult adó megbízhatósági index és következményei, vállalkozó eltiltása
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Az adórend módosítása lehetővé teszi az adóügyleg nem megbízható természetes személyek eltiltását vállalkozások irányításától. Az adóhatóság határozata alapján kizárható a természetes személy attól, hogy bármilyen további gazdasági társaságban és szövetkezetben törvényes képviselő vagy törvényi testület tagja, felügyeleti szerv tagja vagy cég képviseletére jogosult személy lehessen.

Ezzel az adórend módosítással egyidejűleg vezettek be egy új adólevonást a beruházásokhoz. A hozzáadottérték-adó törvényt is érintette a módosítás. A legjelentősebb az a változás, miszerint az adózó bizonyos esetekben felelősségre vonható, ha az ügyfele (beszállítója, alvállalkozója) nem fizeti be a DPH-t (szlovák ÁFA-t). Ezekről a témákról részletesen írtam a belinkelt cikkekben.

Az adórend módosítása 2021. november 12-én lett közzé téve a jogi közlönyben.

A cikk további tartalmából

Adó megbízhatósági index új köntösben

Az adó megbízhatósági index hozzárendelésének menete

Mit tartalmaz a közzétett nyilvántartás

A besorolás kritériumai

Vállalkozó eltiltása

Milyen esetben dönthet az adóhatóság az eltiltásról

Lehet-e a döntéssel szemben fellebbezni?

Új nyilvántartások bevezetése és közzététele

Nem fogjuk használni a kiskártyákat

A kötelező érvényű véleményezés díja csökken

Adóáttekintések határidőn túli benyújtása

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!