Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Kissé szokatlan módon – az adórend módosításának tárgyalása során, képviselői javaslat alapján, váratlanul került napirendre és jóváhagyásra október végén egy jövedelemadót befolyásoló téma. Új szuper-levonás lesz érvényesíthető, mint adókedvezmény a beruházásokhoz.

Azt szeretnék elérni, hogy a cégek modernizálják a termelési folyamataikat. Ezért a nagyobb mértékű beruházásoknál cserébe csökkenthetik az adójukat. Ez egy ideiglenes eszköz, amely a magasabb hozzáadott értékű beruházások támogatását célozza. Olyanokét, amelyek az „Ipar 4.0” beruházások közé sorolhatók.

Szuper-levonás, új adókedvezmény a beruházásokhoz
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Modernebb gyárak jobban fizetett alkalmazottakkal. Ilyen eredményt vár az állam a beruházások úgynevezett szuper-levonásától (szlovákul „super-odpočet výdavkov”). Lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy alacsonyabb adót fizessenek, ha jelentősen növelik befektetéseiket.

A többlet levonás mértéke az értékleírás 15%-tól 55%-ig terjedhet. A befektetett összeg nagyságától függ. Az intézkedés előnybe helyezi azokat a beruházókat, akik pozitív adóalapot érnek el. A törvénymódosítást már aláírta az országelnök asszony.

A cikk további tartalmából

Milyen beruházásoknál érvényesíthető

Beruházás összege és időtartama

Első szint

Második szint

Példák

Hogyan számítódik az új adókedvezmény a beruházásokhoz

Ki érvényesítheti ezt a szuper-levonást

Ki nem élhet ezzel a lehetőséggel

A kedvezmény további feltételei

Mit tartalmazzon a beruházási terv  

Ezzel párhuzamosan csökken a kutatás és fejlesztés eddigi támogatásának mértéke

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!