Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az adórend módosítása által bevezetésre kerül 2018-ban Szlovákiában az adó-megbízhatósági mutató (szlovákul „index daňovej spoľahlivosti”).

 

Az ado-megbizhatosagi mutato bevezetese Szlovakiaban

 

Az adó-megbízhatósági mutató meghatározása törvény által

Az adórend 2018-as módosításában találjuk e mutató meghatározását következőképpen:

Az adó-megbízhatósági mutató alatt az adózó minősítése értendő a pénzügyi hatóság felé teljesített kötelességei alapján az adórend rendelkezései értelmében, illetve egyedi szabályok értelmében.

Tehát a korábbi adóügyi fegyelem alapján minősíti az adóhatóság az adózót – legyen az egyéni vállalkozó, egyszemélyes KFT vagy akár nagy részvénytársaság, természetesen a vállalkozás különböző nagyságára tekintettel.

Mit jelent ez a gyakorlatban

Lényeges, hogy ez a minősítés az adóalany értékelését jelenti az adóhatóság belső kritériumai alapján. A nyilvánosság számára az első időszakban nem lesz elérhető az egyes adóalanyok besorolása, mivel bizonyos értelemben az adótitok vonatkozik rá. Csupán az adóalany szerezhet tudomást a saját minősítéséről.

A besorolás a pénzügyi hatóság belső értékelése alapján történik. A konkrét eljárást külön szabály fogja előírni.

Az adó-megbízhatósági mutató a jövedéki adóalanyokra is vonatkozik, de nem vonatkozik a vámra. Annak ellenére, hogy a jövedéki adók kezelése a vámhatóság hatásköre alá tartozik, a jövedéki adóalanyoknak is az adóhatóság fogja kezelni és kiküldeni a besorolásukról szóló információt, nem a vámhatóság.

Három fokozatú minősítés

Az eddig elérhető információk alapján 3 fokozatra lesznek besorolva az adózók:

 1. megbízható adózó
 2. kevésbé megbízható adózó
 3. megbízhatatlan adózó

Minden adó-megbízhatósági fokozat bizonyos típusú előnyökkel fog járni. Ezek az előnyök a jelenleg érvényes anyagi-jogi szabályok alapján lesznek megalkotva, tehát az egyes adózási, számviteli szabályok és az adórend alapján.

Néhány példa a besorolási kritériumok közül

Például az adózó valamelyik adó-megbízhatósági fokozatba történő besorolására ilyen kritériumok is hatással lesznek:

 • adó- és vámfizetési fegyelem,
 • az egyes adóbevallások, jelentések, áttekintések határidőn belüli benyújtása,
 • nullás vagy csak minimális adóhátralék,
 • volt-e az adózóval szemben az elmúlt 5 évben indítva adó-végrehajtási eljárás,
 • az eddigi adóellenőrzések eredményei.

Különös adózási szabályok az egyes minősítéseknél

Az egyes adó-megbízhatósági fokozatokhoz különös adózási szabályokat állít össze jelenleg a szlovák pénzügyi hatóság igazgatósága.

A „különös adózási szabályok” bizonyos előnyöket jelenthetnek az adózók számára. Olyan előnyökről lehet szó, amelyeket a jelenlegi jogszabályok is lehetővé tesznek, például:

 • a DPH visszaigénylése esetén az adó korábbi visszafizetése, nem csak a törvényben megadott 30 nappal a következő adóidőszakra vonatkozó adóbevallás benyújtásának határideje után,
 • a DPH visszaigénylése esetén az adó visszafizetése adóellenőrzés nélkül,
 • a jövedelemadó vagy gépjárműadó többlet korábbi visszautalása, nem csak a törvényben megadott 40 nappal a bevallás benyújtása után,
 • az adóelőlegek törvényben előírtakhoz képest eltérő fizetésének engedélyezése, tehát alacsonyabb összegben,
 • nem pénzbeli jellegű szabálysértés esetén a szankció elengedése – például 1-3 napos késéssel benyújtott adóbevallásnál, jelentésnél, áttekintésnél,
 • bírság esetén ez a kiszabható tartomány alsó határán legyen megállapítva,
 • ritkább adóellenőrzés,
 • közvetlenebb kommunikáció az adóhatósággal.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,  itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.07.30.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!