Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az egyéni vállalkozó, az önállóan gazdasági tevékenységet végző személy (SZČO) csökkentheti a személyi jövedelemadó alapját étkezési költségeivel. A vállalkozó étkezési hozzájárulása és az erre vonatkozó szabályok változnak 2022-től.

Egyéni vállalkozó étkezési hozzájárulása
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Nincs ebben semmi csalás

Amennyiben a törvényben meghatározott feltételeket betartja a vállalkozó, ez egy legális adócsökkentési lehetőség. Az 595/2003 számú jövedelemadó törvény 19.§ (2) bek. p) pontja teszi lehetővé. 2021-ben minden munkanapra legfeljebb 5,10 eurot számolhatott el a vállalkozó étkezési költségként.

Ennek feltétele, hogy bizonylatokkal igazolja az étkezésre költött összeget. Kétféle módon járhat el:

  • étkezési utalványokat használ,
  • vendéglátóhely által kiadott pénztárbizonylattal igazolja az étkezést.

Étkezési utalványokat nem vásárolhat utólag. Ezek lehetnek akár elektronikus formában, feltölthető kártyán. Ez esetben számlával tudja bizonyítani a vásárlás időpontját.

A második lehetőség kissé macerás a könyvelő számára. Bármennyit is költött ebédre a vállalkozó, legfeljebb 5,10 eurot számolhat el 2021-ben egy-egy munkanapra.

Hétvégi napokra is érvényesíthető

Az étkezési utalványt, vagy az étkezésről szóló bizonylatot akár szombatra, vagy vasárnapra is elszámolhatja a vállalkozó. Ennek feltétele, hogy tudja bizonyítani, hétvégén is „ledolgozott” a vállalkozásában legalább négy órát naponta.

Példaként vegyünk olyan vállalkozót, aki gyermekruha butikot üzemeltet. Szombaton is nyitva tart – reggel nyolctól délig. A vállalkozó szolgálja ki a vásárlókat, tehát bizonyíthatóan ledolgozza szombatonként a 4 órát. Vasárnap viszont zárva a butik. Tehát minden héten csak 6 étkezési jegyet, illetve vendéglátóhely által kiállított pénztárbizonylatot számolhat el adóalapcsökkéntő költségként.  

Nem minden vállalkozó használhatja ki ezt a lehetőséget

Amennyiben az egyéni vállalkozó üzleti úton van, a jövedelemadó törvény 19.§ (2) bekezdés e) pontja értelmében kiküldetési költségtérítést érvényesíthet. Hasonlóképpen, mint a munkavállalók. Ennek része az étkezési pótlék is. Ilyen esetben nem jár még pluszban a vállalkozónak étkezési hozzájárulás az előző bekezdésekben leírt módon.

Azok az egyéni vállalkozók, akik nem DPH fizetők és nem foglalkoztatnak munkavállalót, átalány alapú költségelszámolást alkalmazhatnak a személyi jövedelemadó kiszámításánál. Ez a módszer kizárja, hogy a vállalkozó étkezési hozzájárulása a 60%-on túl még elszámolható legyen. 

Azok sem érvényesíthetik a vállalkozásukban az étkezési hozzájárulást, akik főállású munkahely mellett vállalkoznak. Nekik ugyanis a munkáltatójuk kötelező jelleggel nyújt étkezési hozzájárulást.

Mi változik 2022-től?

Nagy port kavart a munkáltatók körében is az étkezési hozzájárulásra vonatkozó előírások módosítása 2022. január 1-től. Egységesítették az étkezési utalványok és a készpénzben nyújtott hozzájárulás adómentesen és járulékmentesen elszámolható minimális és maximális összegét.

Ezzel párhuzamosan módosították az egyéni vállalkozókra vonatkozó rendelkezést is. A munkavállalókkal egyformán ők is legfeljebb csak 2,81 eurot érvényesíthetnek 2022-ben napi szintű étkezési hozzájárulásként mint adóalap csökkentő költséget. A cikk elején említett feltételek továbbra is érvényesek.

Amennyiben az útiköltségek térítésére vonatkozó előírások módosulnának, azaz emelnék az 5-től 12 óráig terjedő kiküldetés étkezési költségtérítését, ennek 55%-át lehetne elszámolni az egyéni vállalkozóknak is napi étkezési hozzájárulásként.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.12.19.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!