Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Eredetileg azt vártuk a 2021 őszén jóváhagyott Munka Törvénykönyvének és jövedelemadó törvénynek módosításától, hogy egyforma feltételeket teremt a munkáltató étkezési hozzájárulása körül. Márciustól ugyanis bevezették azt a lehetőséget, hogy a munkavállalók választhatnak utalványok és pénzben fizetett étkezési hozzájárulás között.

Eddig ugyanis nem egyforma feltételek vonatkoztak arra a két munkavállalók csoportjára, akik utalvány formájában, és akik pénzben kapták az étkezési hozzájárulást. Adózási szempontból az sem volt mindegy, hogy a hónap elején, vagy csak később kapták meg az utalványokat, illetve a támogatást.

Igaz, a 2022. január 1-től érvényes szabályozás mindkét csoport számára egyenlő feltételeket teremt. De sajnos kevésbé kedvező feltételeket. Alacsonyabb összegű támogatásra fog vonatkozni az adómentesség és járulékmentesség.

Az egyéni vállalkozók is bizonyos értelemben rosszabbul járnak. Alacsonyabb összeget érvényesíthetnek adóalap csökkentő költségként.

A cikk további tartalmából

Az étkezési hozzájárulást továbbra is előre kell nyújtani

Milyen értékben adómentes a támogatás 2022-ben

Szociális alapból nyújtott támogatás adózási vonzata

Az étkezési támogatás minimális összege

Mit mutatnak a számok a gyakorlatban

A fennmaradó összeg után adót és járulékot kell levonni a munkavállalótól  

Mi a helyzet a saját vendéglátó egységgel rendelkező munkáltatóknál?

Egyéni vállalkozókra vonatkozó új szabályozás

Csak elektronikus formában 2023-tól

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!