Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Gépjárműadó Szlovákiában január végéig esedékes címmel frissebb cikket talál, ha a linkre kattint.

A szlovák gépjárműadó olyan autó után fizetendő, amely Szlovákiában van bejegyeztetve. Azaz szlovák rendszámmal van ellátva. Az sem számít, ha egy vállalkozó Magyarországon közlekedik vállalkozása céljából a szlovák céges autójával.

 

Szlovák gépjárműadó törvény változásai 2020-ban

 

2020 végén ismét jelentősen és kedvezően változott a gépjárműadó törvény – ebben a cikkben olvashat róla. 

Kinek kell benyújtani gépjárműadó bevallást

2019-re vonatkozóan minden olyan adózó köteles gépjárműadó bevallást benyújtani, aki gépkocsit vállalkozásra használt. Nem kell, hogy feltétlenül a vállalkozás tulajdonában legyen az autó. Amennyiben az alkalmazott saját autójával volt kiküldetésen, a munkáltatójának az alkalmazott autója után is meg kell fizetni a gépjárműadót arra a hónapra, amelyben az alkalmazott kiküldetésen volt.

Gépjárműadó bevallást nem kell benyújtani és adót sem kell fizetni olyan gépjármű után, amelyet a törvény felment. Ezek a speciális tevékenységre használt gépjárművek, mint például a mentő autók, halott szállítására alkalmas autók, tűzoltóautók, stb.

2020-tól érvényes változások

2020-tól mentességet élveznek a gépjárműadófizetés alól olyan gépkocsik is, melyek a következő betűket tartalmazzák a rendszámukban:

 • „M” – új gépjárművek, amelyek kizárólag próbamenetre vannak használva,
 • „H” – történelmi jellegű gépjárművek (oldtimerek),
 • „S” – sport célokra használt gépjárművek.

Mit értünk a „vállalkozásra használt gépjármű” alatt

2020-ban módosult a „vállalkozásra használt gépjármű” meghatározása. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy nem csak a kocsi valódi „használata” a lényeg. Adó tárgyává válik a gépjármű abban az esetben is, ha a cég vagyonát képezi, vagy ha költségek lettek elszámolva a gépjárműre még mielőtt valóban használva volt.

Például az autót január 28.-án vásárolták, január végéig megtankolták az üzemanyag tartályát és vettek hozzá kiegészítőket. Januárban már értékcsökkenési leírásokat könyveltek az autóra. De csak február 1.-én mentek vele első alkalommal szolgálati útra. Ilyen esetben már a januári hónapra is be kell fizetni a gépjárműadót.

A 2020-tól érvényes törvénymódosítás következőképpen értelmezi a „vállalkozásra használt gépjárművet”:

 • a gépjármű valós használata vállalkozási célokra,
 • a gépjármű nyilvántartása a számvitelben,
 • a gépjármű feltüntetése az egyszerűsített adózáshoz használt adónyilvántartásban,
 • a gépjármű használatával kapcsolatos kiadások érvényesítése adóköltségként,
 • vállalkozási célokra használt olyan gépjármű, amelynek a műszaki igazolványában más személy van feltüntetve, mint aki használja a vállalkozásában (házastárs, szülők, gyerekek, rokonok, ismerősök)
 • amennyiben a munkavállalónak olyak gépjármű használatával kapcsolatban volt kifizetve költségtérítés, amely egyébként nincs vállalkozásra használva.

Az adófizetési kötelesség kezdete és vége

Úgy is lehet fogalmazni, hogy az adókötelesség azokra a hónapokra vonatkozik, amelyekben a gépjármű vállalkozásra volt használva.

Tehát ha a munkavállaló május 26.-án lett kiküldve szolgálati útra a saját autójával, akkor az adófizetési kötelesség május 1.-el kezdődik és május 31.-én végződik. A korábban említett példában, amelyben az autó január 28.-án lett vásárolva, az adófizetési kötelesség január 1.-el kezdődik.

2020-ban megjelent a törvényben az a pont, miszerint a gépjármű lopása esetén az adófizetési kötelesség a rendőrség által kiállított igazolás alapján ér véget. Az adófizetési kötelesség minden esetben a hónap utolsó napjával végződik.

Az adófizetési kötelesség annak a hónapnak az utolsó napjával ér véget, amelyben a következő történt:

 • a gépjárművet kiiktatták a nyilvántartásból,
 • a vállalkozást befejezték, illetve megszakították,
 • a vállalkozás jogutód nélkül lett megszűntetve,
 • változott a gépjármű tulajdonosa,
 • az adózó nem használja tovább az autóját vállalkozásra,
 • a rendőrség kiállította az igazolást a kocsi ellopásáról.

Olyan autónál, amelyre 2018-ban volt fizetve gépjárműadó és 2019-ben nem volt vállalkozásra használva, 2020. január 31.-ig be kell nyújtani egy szabványosított úrlapot. Ebben szükséges közölni az adóhatósággal, hogy a gépjárműadófizetési kötelesség erre az autóra megszűnt.

Amennyiben az adózó megszűntette, vagy szünetelteti a vállalkozását, a gépjárműadó bevallást a megszűntetést, illetve szüneteltetést követő hónap utolsó napjáig kell benyújtani. Párhuzamosan az adó befizetésének határideje is ugyanez a határidő.

A fizetendő adó összegének számítása

A gépjárműadót nem csak személygépkocsik után, hanem tehergépjárművek után is fizetni kell.

A személygépkocsiknál a számítási alap a motor térfogata. Ez alapján kell táblázatból kiválasztani az éves szintű adó mértékét.

A tehergépjárműveknél a számítási alap a tengelyek száma és a gépjármű, illetve szerelvény össztömege. Szintén táblázatból kell kiválasztani az ennek megfelelő adó mértékét.

Majd azt kell megvizsgálni, hogy hány éve lett üzembe helyezve a gépjármű. Az új járműveknél 25% kedvezmény érvényesíthető az adóból. A 156 hónapnál régebben üzembehelyezett kocsiknál a táblázatból vett adót 20%-al kell emelni. Az adó kiszámításáról, befizetéséről és a következő évre vonatkozó adóelőleg fizetési kötelességről egy korábbi cikkemben írtam részletesen: Szlovák gépjárműadó bevallása és befizetése esedékes január végén

Az alternatív meghajtású gépjárművek jelentős kedvezményt élveznek

A kizárólag elektromos meghajtású autók gépjárműadója 0 EUR. Az adóbevallásban mégis fel kell őket tűntetni.

A többi alternatív meghajtású gépjármű 50% kedvezményt élvez a kiszámított adókötelességéből. Ezek a

 • hibrid-meghajtású gépjárművek,
 • sűrített földgáz meghajtású gépjárművek,
 • hidrogénüzemű gépjárművek.

Adóelőleg számítása és fizetése

Az adóelőleg a következő év feltételezett adókötelességéből számítódik.

A feltételezett adókötelesség a tárgyi év január 1.-hez nyilvántartott, gépjárműadó fizetésre köteles gépjárművek éves szintű adókötelességének összege.

Nem fizet adóelőleget az az adózó, amelynek a feltételezett adókötelessége nem haladja meg a 700 EUR-t. Nem fizet adóelőleget az az adózó sem, amelynek a gépjárműadó fizetési kötelessége a tárgyi évben kezdődött.

Negyedévente fizet adóelőleget az az adózó, amelynek a feltételezett adókötelessége meghaladja a 700 EUR-t, de nem haladja meg a 8.300 EUR-t. Mégpedig a feltételezett adókötelesség ¼ fizeti adóelőlegként. Havonta fizet adóelőleget az az adózó, amelynek a feltételezett adókötelessége meghaladja a 8.300 EUR-t. A havi adóelőleg összege ilyen esetben a feltételezett adókötelesség egy tizenkettede.

Mindkét esetben az adóbevallás benyújtásának határideje, tehát január 31. az a dátum, ameddig ki kell egyenlíteni az éves szintű adókötelességet.

A gépjárműadó bevallás benyújtásának módja

Szlovákiában a vállalkozók kizárólag elektronikusan kommunikálnak az adóhatósággal. Ezért a gépjárműadó bevallást is csak elektronikus úton lehet benyújtani.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.01.19.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!