Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A csökkentett munkaidős munkavégzés idején nyújtott támogatásról szóló törvényt nálunk egyszerűen csak szlovák kurzarbeit –nak nevezik. 2021. május 4-én fogadta el a szlovák parlament. Június 1-től érvényes, de csak 2021. december 31-től lesz hatályos.

A szlovák kormány 2021. december 3.-án elhalasztotta az új rendelkezés hatálybalépését 2022. március 1-re. Ezt azzal indokolták, hogy újra szükségállapot lépett érvénybe Szlovákiában. Ez alatt a vállalkozások az „Elsősegély plusz” programból igényelhetnek támogatást a munkavállalók bérköltségeire, ami kedvezőbb lehet számukra, mint a kurzarbeit támogatás.  

Ezzel párhuzamosan meghosszabbították a foglalkoztatási szolgáltatásokról szóló törvény azon rendelkezését, miszerint a közszférabeli partnerek nyilvántartásába való bejegyzési kötelezettség teljesítettnek minősül 2021. december 31-ig.

Ez a támogatási rendszer azoknak a munkáltatóknak nyújt segítséget, akik egy külső tényező (pl. rendkívüli helyzet, vészhelyzet) miatt kénytelenek korlátozni tevékenységüket. Az új törvény a jövőben hasonlóképpen segíti majd a munkáltatókat, mint 2020-ban és 2021-ben az Elsősegély program. A törvény megalkotásánál épp e program tapasztalataiból indultak ki.

Szlovák kurzarbeit 2022-től

Az új program lényege törvényes jogosultsági támogatást biztosítani. Kifejezetten a munkavállalók bérpótlékjának kifizetésére szánják olyan helyzetekben, amikor a munkáltató nem képes foglalkoztatni a munkavállalót az eredetileg megállapodott mértékben.

Az eredeti javaslatból végül kimaradt az önállóan gazdasági tevékenységet végző személyek (SZČO) támogatása. A szlovák kurzarbeit nem vonatkozik a közigazgatásban dolgozókra sem.

A munkáltatók és munkavállalók egyaránt érzik, hogy megszületett egy mechanizmus, amely segítséget nyújthat számukra válsághelyzetben. A 2020/21-es időszak megmutatta, mennyire nehéz rögtönözve létrehozni állami segélyprogramokat és ezekhez pénzt biztosítani. Remélhetőleg a szlovák kurzarbeit törvénybe foglalt rendszere sok munkahelyet menthet meg a jövőben.

A cikk további tartalmából

A szlovák kurzarbeit törvény tárgya

Jogilag igényelhető támogatás

Külső tényezők

Rendkívüli körülménynek tekinthető ez is

Melyik intézmény folyósítja a támogatást

Melyik alapból folyósítják a támogatást

Mely munkavállalókra igényelhető a támogatás

A támogatás folyósításának feltételei

Támogatás mértéke, maximális összege

Példa

A támogatás kifizetésének módja

Meddig adható a támogatás

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!