Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák törvényhozók elé került augusztusban az a kormányjavaslat, miszerint változni fognak a kerekítési szabályok. 2022. január 1-től nem fogjuk használni az 1 centes és 2 centes érméket – amennyiben ezt a szlovák parlament is jóváhagyja. A legnagyobb gond az, hogy az előállítási költségeik meghaladják az érmék valós értékét.

 

Kerekítési szabályok – nem fogunk használni 1 és 2 centeseket

 

Miért kellenek a kerekítési szabályok

A 18/1996 számú törvény rendelkezik az árakról és árazásról. Ennek a törvénynek a módosításával kerülnek bevezetésre a kerekítési szabályok. A rendelkezés célja, hogy a kerekítés következtében ne kelljen használni a két legkisebb érmét.

Ennek következtében csökkennek a vállalkozások költségei az aprópénz tárolásával, szállításával és beváltásával kapcsolatban. Nem utolsó sorban, a pénztárcánkat is kevesebb fém fogja nehezíteni.

Az érmék továbbra is érvényben maradnak

Az egycentes és kétcentes érmék továbbra is tőrvényes fizetőeszközök lesznek és forgalomban maradnak az EU-s rendelkezésekkel összhangban. A kereskedők is kötelesek lesznek elfogadni ezeket. Csupán a visszadásnál nem fogják használni, mivel minden készpénzes fizetés 0-ra vagy 5 centre lesz kerekítve.

Hogy fognak a kereskedők kerekíteni

A kerekítés csupán a készpénzben történő fizetésre vonatkozik. A bankkártyás fizetésnél, illetve étkezési utalványokkal történő fizetésnél nem lesz kerekítés.

Egyszerűen fogalmazva: az 1 és 2 centtel végződő összegek, valamit a 8 és 9 centtel végződő összegek 0-ra, azaz tízcentekre lesznek kerekítve. A 3 és 4 centtel végződő összegek, illetve a 6 és 7 centtel végződő összegek 5 centre lesznek kerekítve.

Csupán a vásárlás végösszegét szükséges kerekíteni, nem az egyes áruk értékét. Így az intézkedés végső soron nem jelent ár növekedést. A DPH értékére sem lesz kihatással, mivel a kerekítés csupán pénzügyi művelet.

A pénztárgépeket erre fel kell készíteni

A kerekítést fel kell majd tüntetni a pénztárbizonylatokon. A jelenleg használt online pénztárgépek nagy részénél elegendő lesz szoftverfrissítést alkalmazni ahhoz, hogy a kerekítési szabályoknak megfeleljenek.

A virtuális pénztárgépek használóit is fogja érinteni a kerekítés bevezetése. Ezzel kapcsolatban semmilyen pluszkiadásuk nem lesz. Az adóhatóság fogja átállítani a virtuális pénztárgépek rendszerét.

A kerekítési kötelezettség azokra a vállalkozókra is vonatkozni fog, akik nem kötelesek pénztárgépet használni.

A számviteli szabályok is módosulnak

A készpénzben fizetendő előírt összeg és a pénztárbizonylaton feltüntetett összeg közötti különbséget a számviteli törvény szerint kerekítési költségként vagy kerekített bevételként kell elszámolni.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.09.05.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!