Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A 2022-es DPH változásokról szóló cikkemben említettem, hogy elvesztette eredeti „igazolvány” szerepét a rózsaszín adókártya. Annak igazolására szolgált, hogy a kártyán feltüntetett cég, egyéni vállalkozó, illetve külföldi vállalkozás szlovák közösségi adószámmal rendelkezik. 

Rózsaszín adókártya nincs, záradékot küld a szlovák adóhatóság
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mi van a rózsaszín kiskártya helyett?

Ma már a szlovák adóhatóság elérhetővé tett különböző listákat az interneten. Többek között a szlovák közösségi adószámmal rendelkezők jegyzékét. Ezen a linken található. Benne találhatók azok a külföldi vállalkozások is, amelyek DPH (szlovák ÁFA) fizetők.

Azoknak a külföldi személyeknek, akik szlovák közösségi adószámért folyamodtak (építőipari cégek, vásárárusok, láncügyletben résztvevők), a szlovák adóhatóság levélben visszaigazolja a bejegyzést. A levél tartalmazza a vállalkozás szlovák közösségi adószámát.

Mit tartalmaz még az adóhatóság visszaigazoló levele

Egy több oldalas levélben a szlovák adóhatóság közli az adózó bankszámlájának törzsszámát. Minden vállalkozásnak, így a szlovák adószámmal rendelkező külföldi személyeknek is egyedi bankszámlájuk van a szlovák adóhatóságnál. 

Ezt a bankszámlát az Állami Kincstár vezeti. A bank címe:

Štátna pokladnica, Radlinského 32 P.O.BOX 13, 81005 Bratislava 15.

A bank kódja 8180. A SWIFT azonosítója SPSRSKBA.

A levélben kiemelt helyen a bankszámla törzsét láthatjuk. Az egyes adónemekhez különböző előtagok tartoznak, melyeket alap esetben kötőjellel szükséges feltüntetni. Ebben a formában már ritkán használjuk a bankszámla számokat. Az IBAN formátum elterjedtebb.

A lényeg, hogy a levélben különböző banknemekhez megkapjuk a konkrét bankszámla számunkat. Elsőként klasszikus formátumban, majd IBAN formátumban is.    

A levél tartalmaz egy hivatalos záradékot

Ez pedig azzal függ össze, hogy nálunk már az adóhatóság minden levelet kizárólag elektronikus úton juttat el a vállalkozás postafiókjába, melyet a központi közigazgatási portál vezet.

De a frissen bejegyzett külföldi vállalkozásnak, amely megkapta a szlovák közösségi adószámot, nincs még hozzáférése a hivatalos szlovák postafiókjához. Ezért papíralapon kapja meg az értesítést.

Ahhoz, hogy a papíralapú levél egyenrangú legyen az elektronikus levéllel, egy hivatalos záradékot tartalmaz, melynek elnevezése „Doložka o autorizácii”. Magyarul annyit jelent „hitelesítési záradék”.

Nem csak ebben az esetben kap a vállalkozás záradékot

Nemrég fordult hozzám az egyik olvasóm olyan kérdéssel, hogy tartozásmentességi igazolást kért a szlovák adóhatóságtól a magyar NAV számára. A szlovák adóhatóság el is küldte a cég székhelyének címére. A levél tartalmazott egy fentebb említett záradékot.

Viszont a magyar adóhatóság ezt nem akarta elfogadni, mivel ezt a formátumot még nem ismerték. Az olvasóm visszajelzést kért tőlem, hogy rendben van-e ez így? Merjen-e szembeszállni az ügyintézővel, vagy valóban valami más formátumban kéne kikérni az igazolást.

Véleményem szerint az előző bekezdésben említett papíralapú záradék a legmagasabb fokú hitelesítés, amit jelenleg a szlovák adóhatóság kiad bármilyen levél, vagy igazolás mellé. 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.05.30.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!