Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Külföldi vállalkozás által nyújtott építőipari munkák Szlovákiában különböző hozzáadottéték-adó rezsimek alá tartozhatnak. Ez attól függ, hogy ki a megrendelő, és hogy a kivitelező külföldi cég rendelkezik-e szlovák közösségi adószámmal.

 

Építőipari munkák Szlovákiában és az OSS rendszer

 

Mit értünk szlovák építőipari munkák alatt

Építőipari munkák alatt a szlovák hozzáadottérték-adó törvény a termékek statisztikai osztályozása F szekciójába sorolt munkákat érti. A Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága kidolgozott és nyilvánossá tett egy listát, mely tartalmazza azokat a tevékenységeket, amelyek építőipari munkáknak minősülnek.

Belföldi építőipari fordított adózás

Szlovákiában belföldi építőipari fordított adózást abban az esetben lehet alkalmazni, amennyiben a következő feltételek teljesülnek:

  • a teljesítés tárgya olyan tevékenység, amely a statisztikai osztályozás F szekciójába tartozik,
  • a teljesítés a Szlovák Köztársaság területén történik – szlovák ingatlanhoz kötött,
  • a megrendelő és a szállító is hozzáadottérték-adó fizetők.

A hozzáadottérték-adó törvény 5.§ alapján bejegyzett külföldi vállalkozás is Szlovákiában DPH (szlovák ÁFA) fizetőnek minősül.

Amennyiben a megrendelő DPH (szlovák ÁFA) fizető, az építőipari munkáknál a szerződő felek választhatják azt a megoldást, hogy a külföldi szolgáltató igényel szlovák közösségi adószámot. Ilyen esetben a szlovák belföldi építőipari fordított adózás előírásaival összhangban számlázhat a megrendelő felé. Tehát fordított adózással. És senkinek nem fog állni a pénze DPH-ban.

Amennyiben az Ön cége is szlovákiai ingatlanon végez építőipari munkákat, kattintson ide és töltse le az ingyenes összefoglalót.

Ha a külföldi cég nem DPH fizető

Amennyiben a külföldi építőipari cég nem folyamodott szlovák közösségi adószámért, nem számlázhat szlovák belföldi építőipari fordított adózás előírásai alapján. Viszont ha a megrendelő DPH fizető Szlovákiában, átruházhatja rá az adófizetési kötelességet a közösségen belüli harmonizált hozzáadottérték-adó előírások szerint. Viszont a saját előzetesen befizetett DPH-ját csak ELEKÁFA által tudja visszaigényelni.

Ha a megrendelő magánszemély

Amennyiben a Szlovákia területén helyezkedő ingatlanon végzett építőipari munkák megrendelője magánszemély, nincs kire átruházni a hozzáadottérték-adó fizetési kötelességet.

A magyar építőipari cégnek két lehetősége van:

  • szlovák közösségi adószámért folyamodhat,
  • vagy a saját hazájában regisztrálhat az OSS rendszerbe.

Mindkét esetben 20% DPH-val fogja kiállítani a számlát a megrendelő felé. Amennyiben rendelkezik szlovák adószámmal, a szlovák előírások szerint fogja kiállítani a számlát. Szlovákiában kell benyújtani az adóbevallást. Ebben segíthet Janok Júlia ezzel a szolgáltatással.

OSS rendszert is igénybe veheti

Ha nincs kire átruházni az adófizetési kötelességet, a magyar építőipari cég Magyarországon regisztrálhat az OSS rendszerbe. Ez egy új lehetőség, amely csak 2021. július 1-től lett bevezetve.

Ebben az esetben is felszámítja a szlovák megrendelő felé a 20% DPH-t, amennyiben szlovák ingatlanon végzi a munkákat – a teljesítés helye Szlovákiában van. Csak nem lesz szüksége szlovák szakemberre, aki benyújtja a nevében a szlovák adóbevallást.

Nem a szlovák adóhatóságnak fizeti a hozzáadottérték-adót. A NAV felé utalhatja, méghozzá a forintban. Majd az OSS rendszerbe benyújtott speciális adóbevallás alapján a NAV átutalja az adót a szlovák adóhatóságnak.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.07.05.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!