Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Szlovákiai bérek 2021-ben – kattintson ide!

A szlovákiai bérek 2020-ban nemcsak a magasabb minimálbér miatt lesznek kedvezőbbek. Alacsonyabb adót vonnak majd le a munkavállalónak. Ugyanis emelkedett az adómentes összeg. Továbbá a gyermekekre érvényesíthető adóbónusz is emelkedik. Így a munkavállaló nettóban több pénzt vihet haza 2020-ban.

Szlovák minimálbér 2022

 

Hogyan alakulnak a szlovákiai bérek 2020-ban

 

Magasabb a minimálbér

A havi szintű minimálbér 2020-ban Szlovákiában 580,- EUR. A minimális órabér pedig 3,3330 EUR. Részletesen írtam egy másik cikkben a 2020-as minimálbérről és a munka igényessége alapján az egyes munkakörök bérszintjéről.

Adómentes összeg érvényesítése

A személyi jövedelemadó számításánál az adómentes összeget csupán az aktív jövedelmeknél lehet érvényesíteni. Ezek a munkajövedelem és az egyéni vállalkozásból származó jövedelem. Bérleti díjaknál, különböző licenc díjaknál, tőkejövedelemnél és az egyszeri, illetve véletlenszerű jövedelmeknél nem érvényesíthető.

Két tényező is kihatással van az adómentes összeg emelkedésére.

A jövedelemadó törvény módosításával változott az adómentes összeg számítása. 2019-es év végéig az adóalap azon részéből nem kell személyi jövedelemadót fizetni, amely a létminimum 19,2 szerese. 2020-tól a létminimum 21-szeresének megfelelő összeg az adómentes összeg.

Párhuzamosan a 0%-os adókulcsot érvényesíthető összeg alapjául szolgáló létminimum is emelkedik. 2020. január 1.-től 210,20 EUR a számítás alapja. Így jön ki végeredményben az, hogy 2020-ban 4.414,20 EUR adóalapból nem fizetünk személyi jövedelemadót.

Havi szinten az adómentes összeg 367,85 EUR.

Az adóbónusz is emelkedik

Mint minden évben, 2020-ban is emelkedik az adóbónusz.

Az adóbónusz egyfajta adókedvezmény, amelyet az adózó természetes személy az eltartott gyermekei után érvényesíthet. Gyakorlatilag az adóbónusz összegével csökkentheti nemcsak a munkavállaló, hanem az egyéni vállalkozó is a személyi jövedelemadóját.

Éves szinten 272,64 EUR kedvezményt igényelhet a szülő minden eltartott gyermeke után. Havi szinten az adóbónusz 22,72 EUR-t jelent 2020-ban. Azokra a gyermekekre, amelyek még nem töltötték be a hatodik életévüket, a dupláját – tehát 45,44 EUR adóbónuszt érvényesíthet a szülő a munkáltatójánál havi szinten.

Nézzük mindezt számokkal alátámasztva

A munkáltató továbbra is köteles szociális alapot képezni, mégpedig 0,6%-ot a munkavállalók bruttó béréből.

2019-ben emelkedett az étkezési hozzájárulás összege, így a táblázatban már az új értékekkel számolok. Az étkezési hozzájárulás egy napra legfeljebb 2,805 EUR. Az étkezési hozzájárulás aktuális összegéről másik cikkben olvashat: Szlovák étkezési utalványok és a munkáltató kötelességei

A táblázatban szemléltetem jól áttekinthetően a 2019-re és a 2020-ra vonatkozó összegeket:

 

WP Data Tables

 

A munkavállalók számára sajnos nem csökkentették az adó mértékét. 2020-ban is marad sávonként a 0%, 19% és a magas jövelemeknél még a 25% személyi jövedelemadó mértéke.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.10.14.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!