Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Minimálbér szlovák munkahelyen 2021-ben következőképpen alakul – kattintson ide!

A minimálbér szlovák munkavállalók számára 2020. január 1.-től ismét jelentősen emelkedik. A szlovák kormány október 2.-án kormányrendelet által jóváhagyta és közzé tette a jövő évre vonatkozó összegeket.

Ha kíváncsi arra is, hogy hogyan alakulnak a szlovákiai bérek 2020-ban – kattintson ide!

 

Magasabb minimálbér szlovák munkavállalóknak 2020

 

Mennyi lesz a szlovák minimálbér?

A 2020-as naptári évben a havi elszámolású munkabér minimális összege  580 EUR. 2019-hez képest 60 EUR-ral növekszik a minimálbér. A részmunkaidős munkavállalók bére természetesen arányosan alacsonyabb.

Az óradíjban részesített munkavállalók minimális órabére 3,3330 EUR.

Következőképpen emelkedett az egyes munkaköröknél a minimális bruttó bérszint:

 

WP Data Tables

 

A szlovák munkatörvénykönyv szerint a munkavállaló bruttó bére nem lehet alacsonyabb, mint a kormányrendelet által megszabott minimálbér.Mit jelent ez a gyakorlatban?

A rendes munkaviszonyban dolgozókon kívül minimálbérre jogosultak azok is, akik munkaviszonyon kívüli szerződéses foglalkoztatás keretén belül dolgoznak. Viszont ők már nem jogosultak a minimális bérszintre.

A minimálbér változása kihatással lesz az éjszakai munka utáni pótlékra és hasonlóképpen a szombati és vasárnapi munkavégzés utáni pótlékra is. Ezek a pótlékok a minimális órabérből számítódnak.

Az egészségbiztosítási járulékkedveszmény gyakorlatilag kifut

Az egészségbiztosítási járulék kedvezmény csupán 570 EUR bruttó bérig érvényesíthető. Ebből kifolyólag a teljes munkaidős munkavállalók már nem lesznek jogosultak az egészségbiztosítási járulékkedvezményre. Csupán a részmunkaidős munkavállalók élhetnek még ezzel a kedvezménnyel.

A magasabb bérből magasabbak lesznek a járulékok úgy a munkavállaló részéről, mint a munkáltató számára. De végeredményben mégis több pénzt vihet haza a munkavállaló.

Az adóbónusz jogosultságára is kihat a minimálbér

Az eltartott gyermekekre érvényesíthető adóbónusz feltétele, hogy a munkavállaló a naptári évben legalább a minimálbér hatszorosát keresse meg.

Külföldi állampolgárok figyeljenek

Külföldi állampolgár csupán abban az esetben lehet részese a szlovák egészségbiztosításnak, ha a havi bére eléri a minimálbért. Tehát ha csak részmunkaidős beosztásban dolgozna a külföldi állampolgár Szlovákiában, a havi munkabére legalább 580 EUR legyen.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.10.06.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!