Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A 2022-es minimálbérről egy újabb cikkben olvashat – kattintson ide! És letölthet egy hasznos ingyenes anyagot a szlovák bérszámfejtésről. 

Szlovákia törvényhozói 2020. október 20-án jóváhagyták a 663/2007 számú minimálbérről szóló törvényt. A szlovák minimálbér 2021 – ben a jelenlegi 580 euróról 623 euróra emelkedik. A legalacsonyabb bruttó kereset így eléri a 2019-es Szlovákiai átlag bruttó bér 57 százalékát. A legalacsonyabb bruttó óradíj 3,580 euróra emelkedik a jelenlegi 3,333 euróról.

Szlovák minimálbér 2021 – ben és a változott bérpótlékok

A törvénymódosítás megváltoztatja azt a rendelkezést, miszerint a minimálbér a két évvel korábbi átlagbérnek a 60 százalékát teszi ki. Ha a kormány betartotta volna a minimálbérről szóló törvény előző megfogalmazását, akkor a legalacsonyabb bruttó kereset 2021–ben 656 euróra emelkedett volna. Az elfogadott módosítás szerint azonban a minimálbér Szlovákiában 2021-től a két évvel korábbi átlagos bruttó bér 57 százaléka lesz.

Nem csupán a minimálbér havi és óradíjra átszámított összege változott, hanem a bérpótlékok számításának módja is. A munka igényességének besorolása szerinti legalacsonyabb összegek sem szorzóval számítódnak 2021-ben, hanem fix összeggel emelkednek.

A cikk további tartalmából

Szlovák minimálbér új meghatározása a törvénymódosítás által

Mi a minimálbér

A munka igényességének fokozatai

Változnak a bérjogosultsági szintek a munka igényességének fokozatai alapján

Már nem szorzóval számolunk

A bérpótlékok is módosulnak

Bérszámfejtési példák táblázatban

Az adóbónusz is duplájára emelkedik, nem csak a 6 éven aluli gyermekeknél

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!