Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák munkáltató egyik alap kötelessége, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalói számára étkezést biztosítson és az étkezési költségeikhez hozzájáruljon. Ennek legegyszerűbb és leggyakoribb formája a szlovák étkezési utalványok használata.  Erre a 311/2001 számú szlovák Munkatörvénykönyv 152.§-a kötelezi a munkáltatót.
Mit jelent az „étkezés biztosítása” a gyakorlatban a munkáltató számára és hogy oldhatja meg – erről szól a cikk. Olvassa tovább a kép alatt!

 

Szlovak_etkezesi_utalvanyok_es_a_munkaltato_kotelessegei

 

A helyes táplálkozás alapelve

A munkáltató a Munkatörvénykönyv értelmében a helyes táplálkozás alapelvét betartva köteles étkezést biztosítani a munkavállalói számára. Amennyiben a munkáltató saját üzemi konyhája által biztosítja az étkezést, ennek legalább egy meleg fő ételből kell állnia, beleértve az italt is.

Amennyiben a munkáltató nem tud saját üzemi konyha által étkezést biztosítani a munkavállalói számára, másik munkáltató üzemi konyhájában biztosíthat számukra étkezést.

Az étkezés biztosításának egyéb módja az étkezési utalvány

A munkáltató dönt arról, hogy milyen módon biztosítja az étkezést a munkavállalói számára. Tehát, amennyiben a munkáltatónak van saját üzemi konyhája, amely által biztosítja az étkezést, a munkavállalói nem követelhetnek étkezési utalványokat. Nincs hozzá joguk.

A gyakorlatban legelterjedtebb módja az étkezés biztosításának az, hogy a munkavállalók étkezési utalványt kapnak. Ez lehetővé teszi, hogy a munkavállalók saját döntésük alapján kiválaszthatják, hol fognak étkezni.

Ki kaphat étkezési hozzájárulást

A szlovák Munkatörvénykönyv értelmében minden olyan munkavállalónak joga van az étkezéshez, illetve az étkezési hozzájáruláshoz, aki rendes munkaviszonyban több mint 4 órát dolgozik egy műszakban. Amennyiben egy műszak 11 óránál tovább tart, a munkáltató megteheti, hogy még egy meleg főételt biztosít a munkavállaló számára, de erre nem kötelezi őt a törvény.

Olyan részmunkaidős foglalkoztatásnál, amely keretén belül a munkavállaló csak 4 órát, vagy annál is kevesebbet dolgozik egy munkanapon, számára a munkáltatója nem köteles hozzájárulást nyújtani étkezési utalványok által.

A munkaviszonyon kívüli szerződéses alapon foglalkoztatott munkavállalónak is adhat a munkáltató étkezési utalványt, de nem köteles ezt megtenni.

A munkáltató azoknak a munkavállalóknak is köteles hozzájárulni az étkezéshez, akik otthon (home office), vagy távmunka keretén belül végzik a feladataikat.

A szlovák étkezési utalványok értéke ismét emelkedett

A 176/20019 számú rendelet által következőképpen módosult az étkezési utalványok értéke 2019. július 1.-től:

  • étkezési utalvány minimális értéke 3,83 EUR
  • étkezési utalvány maximális értéke 5,10 EUR

A munkáltató legfeljebb az 5-től 12 óráig terjedő kiküldetésre vonatkozó étkezési költség értékének 55%-át nyújthatja a munkavállalóinak étkezési támogatásként. De ennek az értéknek legalább a 75%-át köteles étkezési támogatásként nyújtani. Ezt a munkáltató adóköltségként érvényesítheti. Tehát a fent említett új rendelet szerint a hozzájárulás július 1.-től következőképpen néz ki:

  • legalább 3,83 EUR-ból az 55% 2,11 EUR-t jelent,
  • illetve legfeljebb 5,10 EUR-ból az 55% 2,81 EUR-t jelent.

A munkáltató étkezési hozzájárulása, a munkavállaló számára adómentes és járulékmentes jövedelem.

Amennyiben a munkáltató magasabb étkezési támogatásban kívánja részesíteni a munkavállalót, megteheti ezt a szociális alapból fizetve. Ez a támogatás viszont nem lehet magasabb, mint az az összeg, amelyet maga a munkavállaló fizetne, tehát az étkezési utalvány 45%-a. A munkavállaló számára szintén adómentes és járulékmentes jövedelem a szociális alapból nyújtott kiegészítő támogatás.

Az étkezési utalvány értékének fennmaradt részét a munkavállaló fizeti. Általában a munkabéréből vonják le kifizetéskor.

A szlovák cégek magyar tulajdonosai is érvényesíthetik

Amennyiben a szlovák cég magyar tulajdonosának van a saját cégében 4 órát meghaladó munkaviszonya, az előző fejezetben leírtak rá is vonatkoznak.

Étkezési költségtérítés kiküldetés esetén

Amennyiben a munkavállalót a munkáltatója szolgálati útra küldi, a munkavállaló nem jogosult étkezési utalványra. Viszont a munkáltató a következők szerint köteles számára étkezési költségtérítést nyújtani a kiküldetés minden napjára:

  • 5,10 eurbelföldi kiküldetés esetén, amely 5-től 12 óráig terjed,
  • 7,60 eurbelföldi kiküldetés esetén, amely 12-től 18 óráig terjed,
  • 11,60 eurbelföldi kiküldetés esetén, amely 18 óránál tovább tart egy napon.

Az egyéni vállalkozó is érvényesítheti adóköltségként az étkezési hozzájárulást

Egyéni vállalkozó legfeljebb napi 5,10 EUR értékben jogosult adóköltségként elszámolni az élelmezési utalványt. Ezt az 595/2003 számú szlovák jövedelemadó törvény 19.§-a (2) bekezdés p) pontja teszi lehetővé.

Viszont az étkezési hozzájárulás elszámolása adóköltségként az egyéni vállalkozónál csak akkor lehetséges, ha párhuzamosan nem jogosult étkezési költségek térítésére az utazási költségtérítésről szóló törvény értelmében, illetve párhuzamos munkaviszony alapján.

Az egyéni vállalkozó étkezésre költött kiadásait minden esetben bizonylattal kell alátámasztani. Ilyen bizonylat vonatkozhat

  • étteremben vásárolt meleg ételre,
  • vagy szlovák étkezési utalványok vásárlására.

Az étkezési költségek átalány típusú elszámolása egyéni vállalkozónál nem lehetséges. Hasonlóképpen nem lehet költségként elszámolni visszamenőleg a naptári év végén vásárolt étkezési utalványokat.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.06.23.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!