Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A következő kérdéssel fordult hozzám egy magyar élelmiszergyártó cég tulajdonosa: Szlovákiából, azaz szlovák gyártó cégtől származik ez egyik jelentős alapanyaga, amely szükséges a termék előállításához. Magyar cégként nem vásárolhat közvetlenül a szlovák gyártótól. Kénytelen a Magyarországi kizárólagos forgalmazó által beszerezni az alapanyagot, jóval magasabb áron. A kérdése az volt, hogy érdemes lenne-e egy szlovák céget alapítani és ez által vásárolni a szükséges alapanyagot közvetlenül a szlovák gyártótól?

 

Esettanulmány: Kizárólagos forgalmazó megkerülése

 

Nézzük először a cégalapítást

A szlovák cég jegyzett tőkéje legalább 5.000 EUR. További költségek a cégalapítással kapcsolatban legalább 500 EUR. A cégbejegyzés két-három hétig tarthat. Korábban már írtam részletes cikket a cégalapításról, amely még mindig aktuális.

Az ügyfelem azt is felvetette, hogy vásárolna egy létező szlovák korlátolt felelősségű társaságot. Ezt is mérlegeltük.

DPH (szlovák ÁFA) regisztráció

Az újonnan alapított szlovák cég nem lesz hozzáadottérték-adó fizető. A szlovák közösségi adószámot külön regisztrációs folyamatban kell kérvényezni a szlovák adóhatóságnál. Mivel még a cég nem bonyolított semmilyen ügyletet, egy rövid üzleti tervvel és szerződésekkel szükséges alátámasztani a kérvényt.

Az adóhatóságnak 60 napja van törvényből kifolyólag arra, hogy mérlegelje a közösségi adószám megadását. A gyakorlatban körülbelül a kérvények felénél elutasító az adóhatóság válasza. És ez nem csak a magyar tulajdonú cégeknél történik így, hanem egyaránt a szlovák tulajdonú cégeket is hasonlóképpen szigorúan vizsgálják.

Szükséges megjegyezni, hogy Szlovákiában kétféle DPH (szlovák ÁFA) szám létezik. Az egyiknél teljeskörű adófizetővé válik a vállalkozás. A másiknál nem jogosult visszaigényelni az adót.

Mindenképp kapcsolt vállalkozás lesz

Lehetne a szlovák cég a magyar cég leányvállalata. De a magyar vállalkozó alapíthat külföldön céget függetlenül a magyar vállalkozásától is. A szlovák cég tulajdonosa lehet a magyar vállalkozó hozzátartozója, vagy akár csak egy jó barátja. Mindenképp kapcsolt vállalkozás lesz ezesetben a szlovák és a magyar cég. Egyszerűen csak azért, mert a szlovák cég egyetlen szállítótól vásárolna, és egyetlen vásárlójának szállítana.

Mivel határon átnyúló ügyletről van szó, ilyen esetben a szlovák szabályok szerint alapszintű transzferár nyilvántartást kell készíteni a két cég közötti tevékenységről. Az egymás közötti ügyletekben alkalmazott árak nem térhetnek el a szokásos piaci áraktól. Amennyiben eltérnének, a társasági adónál korrekciót kellene alkalmazni.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a magyar cég mindenképp olyan áron jutna az alapanyaghoz, mintha a kizárólagos területi képviselőtől vásárolná azt. A nyereség a szlovák cégnél jelentkezne.

Költségek a szlovák cég működtetése során

A transzferár dokumentáció készítése éves szinten elérheti akár az 800-1000 EUR-t.

Megnéztük azt is, hogy milyen havi költségekkel járna egy szlovák cég működtetése. Havi felbontásban számolni kell legalább székhelyszolgáltatási díjjal és számviteli díjjal. A számvitelhez tartozik a havi DPH bevallás és ellenőrző kimutatás beküldése az adóhatóság felé. Ezek legalacsonyabb szinten is 100-150 EUR-t jelentenének havonta.

Iparűzési adó Szlovákiában nincs. 21% a szlovák társasági adó. Az adózás utáni nyereség kivételére 7% osztalékadó vonatkozik.

Egyéb kockázatok

Mérlegeltük a további kockázatokat. A szlovák gyártó cég megtagadhatja az értékesítést, vagy árat módosíthatna, ha kiderülne, hogy a szállítás végsősoron Magyarországi piacra történik, megkerülve a kizárólagos képviselőt.

A magyar kizárólagos forgalmazó pert indíthatna a szerződésben rögzített jogai védelmének érdekében.

Másik független, azaz nem saját tulajdonban lévő szlovák céget beiktatva sem biztos, hogy működne a dolog.

Milyen döntést hozott az ügyfelem

Az egész ötlet megvalósítása azon múlik, hogy mennyi alapanyagot vásárol a magyar cég. Például amennyiben hetente két kamionnyi alapanyagra lenne szüksége, egyértelműen kifizetődő lenne szlovák céget alapítani az anyag beszerzésére. A költségek így mértékegységre átszámítva alacsonyabbak lennének. De mivel az alapanyagból jóval kevesebb mennyiség fogy el a Magyarországi gyártás folyamán, az ügyfelem úgy döntött, hogy inkább továbbra is a kizárólagos forgalmazótól fogja beszerezni.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.07.05.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!