Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Szlovák bérkalkulátor 2019  a linkre kattintva található.

Tavalyi, azaz 2017-es cikkemben közzé tettem egy szlovák bér kalkulátor táblázatot – Bérszámfejtési példák címmel. A régi cikkben közölt adatokat aktualizálom a jelenlegi blog-bejegyzésben friss adatokkal.

A minimálbér Szlovákiában 2018-ban 480,- EUR, a minimális órabér 2,759 EUR.

 

Berszamfejtesi peldak 2018-ban

 

Személyi jövedelemadó számítása 2018-ban

A személyi jövedelemadó továbbra is három sávos:

Éves szinten elért 3.830,02 EUR alatt az adó 0 EUR (adómentes összeg). A havi bérszámfejtésben ennek az összegnek az 1/12-ét lehet érvényesíteni adómentes összegként, tehát 319,17 EUR-t. Erről a munkavállalónak a munkaviszonya kezdetekor és a következő évek elején szükséges nyilatkoznia. Magasabb jövedelemnél, pontosabban amennyiben a részleges adóalap éves szinten meghaladja a 19.948,00 EUR-t, az adómentes összeg fokozatosan csökken egy törvényben megszabott képlet alapján, míg az éves szintű részleges adóalap nem éri el a 35.268,06 EUR-t. E felett a részleges adóalap felett nem érvényesíthető semmilyen adómentes összeg. Csupán egyszerűsítve fogalmaztam.

Az előző bekezdésben leírtakat figyelembe véve a fizetendő adó 19%, amíg az átlagos jövedelmek szintjén maradunk. Ez olyan esetben érvényes, amíg az éves szintű adóalap nem haladja meg a létminimum 176,8 szoros értékét, tehát 2018-ban a 35.268,06 EUR összeget.

Amennyiben az éves szintű adóalap meghaladja a 35.268,06 EUR-t, az e feletti összegből 25% az adó.

Az adóbónusz 2018-ban

Amennyiben a munkavállalónak kiskorú, vagy 26 éven aluli, nappali tagozaton tanulmányaikat folytató gyermekei vannak, ezekre fejenként érvényesíthet havonta 21,56 EUR-t. Ezt a lehetőséget adóbónusznak nevezi a szlovák jövedelemadó törvény. Az adóbónuszra való jogosultsághoz teljesítendő feltételek részletezése meghaladja ennek a cikknek a terjedelmét. Ilyen esetben tanácsos megbeszélni a lehetőségeket a munkáltató bérszámfejtőjével, vagy igénybe venni adószakértő tanácsadását.

A külföldi személyek esetében a gyermekekre igényelhető adóbónuszt csak az éves adóelszámolásban lehet érvényesíteni. Azt is csak olyan esetben, ha az adóalany összjövedelmének legalább 90%-a származik Szlovákiából.

A járulékon kívül a munkáltatót további költségek terhelik

A munkáltató a járulékokhoz való hozzájáruláson kívül köteles szociális alapot képezni, ami 0,6%-a az alkalmazottak bruttó béreinek. A Magyarországon cafeteria néven ismert rendszerhez lehetne nagy vonalakban hasonlítani. A szociális alap különböző munkabéren kívüli juttatások folyósítására használható, korlátozott célra és korlátozott feltételek mellett.

A munkáltatónak további kötelessége, hogy az alkalmazottak számára lehetővé tegye a meleg étel fogyasztását. Ezen túlmenően köteles hozzájárulni bizonyos feltételek mellett az étkezési költségeikhez. 2018. június 1.-től módosulnak az élelmezési költségtérítés szabályai. Ennek következtében az étkezési jegyek ára és a munkáltató minimális hozzájárulása is változik. Az étkezési jegy minimális értéke 3,60 EUR és legfeljebb 4,80 EUR-ig terjedhet. Ehhez a maximális értékhez a munkáltató 2,64 EUR-al köteles hozzájárulni (az étkezési jegy értékének 55%-ával).

Bérek számítása 2018-ban

A táblázatban látható, hogyan alakul az alkalmazott nettó bére és mennyi a munkáltató vele kapcsolatos összköltsége 2018-ban – a minimálbérből, az átlagbérből és egy magasabb szintű bruttó bérből számítva:

WP Data Tables

 

A témához kapcsolódó korábbi cikkek

Társadalombiztosítás Szlovákiában kicsit másképp

Munkavállalók biztosítása Szlovákiában

Egyéni vállalkozók biztosítása Szlovákiában

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.06.02.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!