Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Magas Tátra – Poprádi tó

Nyilván a bérszámfejtés nem ilyen egyszerű, mint ahogy a cikkben használt példák által bemutatom. Az a célom, hogy egy alap szintű áttekintést adjak azok számára, akiknek Szlovákiában van munkaviszonyuk, vagy akik könyvelőként, illetve pénzügyi munkatársként találkoznak az itteni bérszámfejtéssel.

2017-ben Szlovákiában a minimálbér 435,- EUR, a minimális órabér 2,50 EUR.

A Magyarországon megszokotthoz képest lényegesen eltérő az a folyamat, ahogy a bruttó bérből számítódik az az összeg, amit a munkavállaló tisztán kézhez kap.

Járulékok levonása

A bruttó bérből elsőként levonásra kerülnek az egyes alapokba fizetendő járulékok. A munkavállalók biztosításáról szóló cikket itt tudja megtekinteni a kedves olvasóm: https://vallalkozasszlovakiaban.hu/munkavallalok-biztositasa-szlovakiaban/
Így keletkezik a részleges adóalap, amelyből számítódik az adó.

Személyi jövedelemadó számítása

A személyi jövedelemadó három sávos:

1. Éves szinten elért 3.803,33 EUR alatt az adó 0 EUR (adómentes összeg). A havi bérszámfejtésben ennek az összegnek az 1/12-ét lehet érvényesíteni adómentes összegként, tehát 316,94 EUR-t, amennyiben erről a munkavállaló a munkaviszony kezdetekor vagy az év elején nyilatkozott. Magasabb jövedelemnél, pontosabban amennyiben a részleges adóalap éves szinten meghaladja a 19.809 EUR-t, ez az adómentes összeg fokozatosan csökken egy törvényben megszabott képlet alapján, míg az éves szintű részleges adóalap nem éri el a 35.022,32 EUR-t. E felett a részleges adóalap felett nem érvényesíthető semmilyen adómentes összeg. Igyekeztem egyszerűsítve fogalmazni.

2. Amennyiben az átlagos jövedelmek szintjén maradunk, akkor az 1. pontban leírtakat figyelembe véve a fizetendő adó 19% a részleges adóalapból egészen olyan összegig, amíg az éves szintű adóalap nem haladja meg a létminimum 176,8 szoros értékét, tehát 2017-ben a 35.022,32 EUR-t.

3. Amennyiben az éves szintű adóalap meghaladja a 35.022,32 EUR-t, az e feletti összegből 25% az adó.

A részleges adóalapból leszámítódik a személyi jövedelemadó, így kapnánk a nettó jövedelmet. De felmerülhet még a gyermekekre igényelhető adókedvezmény.

Családi kedvezmény helyett adóbónusz

Amennyiben a munkavállalónak kiskorú, vagy 26 éven aluli, nappali tagozaton tanulmányait folytató gyermekei vannak, ezekre fejenként igényelhet havonta 21,41 EUR-t, amit Szlovákiában adóbónusznak nevez a törvény. Az adóbónuszra való jogosultsághoz teljesítendő feltételek részletezése nyilván meghaladja ennek a cikknek a terjedelmét. Ilyen esetben tanácsos konzultálni a munkáltató bérszámfejtőjével, vagy igénybe venni adószakértő tanácsadását.

A külföldi személyek esetében a gyermekekre igényelhető adóbónuszt csak az éves adóelszámolásban lehet érvényesíteni, azt is csak bizonyos feltételek mellett.

Éves adóelszámolás

A havi bérből kiszámított adó csupán adóelőlegnek minősül. A következő naptári év elején el kell végezni az éves szintű adóelszámolást. Ezt elvégezheti a munkavállaló kérvénye alapján a munkáltató, vagy kiállítja a munkavállaló számára a jövedelemigazolást. Ilyen esetben a jövedelemigazolás a személyi jövedelemadó bevallásának melléklete.
A jövedelemigazolás magyar nyelvű tükörfordítását itt lehet letölteni:
https://vallalkozasszlovakiaban.hu/jovedelemigazolas-2016-szlovakiabol-magyar-nyelven/

A teljesség igényét kizárva így leegyszerűsített formában is bonyolultnak tűnik, de a cikk további részében található példák reményeim szerint érthetővé teszik a számítást.

A munkáltató további költségterhei járulékokon kívül

A munkáltató a járulékokhoz való hozzájáruláson kívül köteles képezni úgynevezett szociális alapot, ami az alkalmazottak bruttó bérének 0,6%-a. A magyar cafeteria rendszerhez lehetne nagy vonalakban hasonlítani. Tehát a szociális alap munkabéren kívüli juttatások folyósítására használható, korlátozott célra és korlátozott feltételek mellett.

További kötelessége a munkáltatónak, hogy hozzájáruljon az alkalmazottak étkezéséhez (bizonyos feltételek teljesítése mellet). Az idei 2017-es évben a hozzájárulás legfeljebb 2,475 eur a napi élelmezési jegyek költségéhez.

Az élelmezési költségtérítésről ebben a cikkemben írtam:
https://vallalkozasszlovakiaban.hu/modosult-az-elelmezesi-koltsegterites/

3 bérszámfejtési példa

A táblázatban látni, hogyan alakul az alkalmazott nettó bére és mennyi a munkáltató vele kapcsolatos összköltsége 2017-ben három különböző szintű bruttó bérből számítva:

 

A témához kapcsolódó további cikkek

Társadalombiztosítás Szlovákiában kicsit másképp
Munkavállalók biztosítása Szlovákiában
Egyéni vállalkozók biztosítása Szlovákiában

 

Amennyiben hasznosnak találja a cikket, szívesen venném, ha megosztaná a közösségi médiákban. Köszönöm.
Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.04.28.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!